Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Μελετών και Αλληλεγγύης

συνδιοργανώνουν έκθεση προσωπικών αντικειμένων και ενδυμάτων της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 (8.30 μ.μ.), ανήμερα της επετείου του θανάτου της, και θα διαρκέσει ως τις 13 Νοεμβρίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό καθημερινά τις ώρες των παραστάσεων του ΟΜΜΘ.

Τα αυθεντικά, προσωπικά ενθυμήματα και αντικείμενα της κορυφαίας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας (Συλλογή Νίκου Χαραλαμπόπουλου) εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μαγεία φωνής, ανυπέρβλητη εκφραστικότητα, ασύγκριτη ερμηνευτική και υποκριτική δεινότητα, απαράμιλλη γλώσσα σώματος. Μοναδική και ανεπανάληπτη. Η Κάλλας έφερε επάνω της τη σφραγίδα της δωρεάς. Υπερέβη τα ανθρώπινα μέτρα. Την ονόμασαν μύθο, θρύλο, φαινόμενο. «Η όπερα χωρίζεται σε δύο περιόδους π.Κ. και μ.Κ. πριν και μετά την Κάλλας» (Φράνκο Τζεφιρέλι). Με τους δίσκους, τα CD και DVD που αναπαράγουν σήμερα τις ασυναγώνιστες ερμηνείες της όπερας, το άστρο της Μαρίας Κάλλας δε θα δύσει ποτέ.

«Ανήκω», έλεγε με έμφαση η οικουμενική μας ντίβα, «σ΄ αυτούς που δίνουν. Θέλω να δώσω λίγη ευτυχία, ακόμα κι αν δεν είχα πολλή εγώ ο ίδια. Η μουσική πλούτισε τη ζωή μου και, ελπίζω – μέσω εμού, λίγο – του κοινού». Ένιωθε περήφανη για την ελληνικότητά της. «Όλος ο κόσμος» έλεγε, «μου έδωσε τιμές, αλλά το αίμα μου είναι ελληνικό, κι αυτό δεν το σβήνει κανένας».