Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Κάλλας: Έκθεση προσωπικών της αντικειμένων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μαρία Κάλλας: Έκθεση προσωπικών της αντικειμένων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Μελετών και Αλληλεγγύης ...

συνδιοργανώνουν έκθεση προσωπικών αντικειμένων και ενδυμάτων της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής.

 

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 (8.30 μ.μ.), ανήμερα της επετείου του θανάτου της, και θα διαρκέσει ως τις 13 Νοεμβρίου.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό καθημερινά τις ώρες των παραστάσεων του ΟΜΜΘ.

 

Τα αυθεντικά, προσωπικά ενθυμήματα και αντικείμενα της κορυφαίας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας (Συλλογή Νίκου Χαραλαμπόπουλου) εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Μαγεία φωνής, ανυπέρβλητη εκφραστικότητα, ασύγκριτη ερμηνευτική και υποκριτική δεινότητα, απαράμιλλη γλώσσα σώματος. Μοναδική και ανεπανάληπτη. Η Κάλλας έφερε επάνω της τη σφραγίδα της δωρεάς. Υπερέβη τα ανθρώπινα μέτρα. Την ονόμασαν μύθο, θρύλο, φαινόμενο. «Η όπερα χωρίζεται σε δύο περιόδους π.Κ. και μ.Κ. πριν και μετά την Κάλλας» (Φράνκο Τζεφιρέλι). Με τους δίσκους, τα CD και DVD που αναπαράγουν σήμερα τις ασυναγώνιστες ερμηνείες της όπερας, το άστρο της Μαρίας Κάλλας δε θα δύσει ποτέ.

 

«Ανήκω», έλεγε με έμφαση η οικουμενική μας ντίβα, «σ΄ αυτούς που δίνουν. Θέλω να δώσω λίγη ευτυχία, ακόμα κι αν δεν είχα πολλή εγώ ο ίδια. Η μουσική πλούτισε τη ζωή μου και, ελπίζω – μέσω εμού, λίγο – του κοινού». Ένιωθε περήφανη για την ελληνικότητά της. «Όλος ο κόσμος» έλεγε, «μου έδωσε τιμές, αλλά το αίμα μου είναι ελληνικό, κι αυτό δεν το σβήνει κανένας».

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Μαγικός Κόσμος του Θεάτρου Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.12.2016 10:01
Το Θέατρο Μπολσόι, στη σκηνή του οποίου εμφανίστηκαν οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του παγκόσμιου στερεώματος, φέρνει ένα μέρος από τη λάμψη του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Έκθεση «Ο μαγικός κόσμος του Θεάτρου Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» (19 Δεκεμβρίου 2016–12 Φεβρουαρίου 2017). Η Έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον ΟΜΜΑ και το Μουσείο του Θεάτρου Μπολσόι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας–Ρωσίας 2016.
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με την ζωγράφο Μαρία Φιλοπούλου στον Ιανό
17.11.2016 12:42
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τη ζωγράφο των βιωμένων προσωπικών παραδείσων και των συνόρων της ευτυχίας, Μαρία Φιλοπούλου.
Η ζωή των πραγμάτων: Τέσσερις θεωρήσεις αβέβαιων αντικειμένων, ομαδική έκθεση στη γκαλερί CAN
02.11.2016 14:58
Η γκαλερί CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI εγκαινιάζει την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 την ομαδική έκθεση Η ζωή των πραγμάτων: Τέσσερις θεωρήσεις αβέβαιων αντικειμένων.
Ai Weiwei at Cycladic: Aντικείμενα εμπνευσμένα από την έκθεση στο Cycladic Shop
31.08.2016 17:12
Με αφορμή την έκθεση ««Ai Weiwei at Cycladic» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, το Cycladic Shop φιλοξενεί μια νέα συλλογή αντικειμένων, εμπνευσμένων από την έκθεση αλλά και ευρύτερα από το έργο, τη ζωή και τη δράση του δημοφιλούς Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή.
Sobin Park and the Lucky Dragon: έκθεση της Sobin Park στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
30.05.2016 12:23
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η smART communications παρουσιάζουν την έκθεση της Κορεάτισσας εικαστικού Sobin Park με τίτλο «Sobin Park and the Lucky Dragon», σε επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, Καθηγήτριας Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College της Νέας Υόρκης.