Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Συνάντηση με τον Μανουέλ Βιθέντ στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Συνάντηση με τον Μανουέλ Βιθέντ στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Το Ινστιτούτο Θερβάντες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φέρνουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Μανουέλ Βιθέντ, έναν από τους ...

διακεκριμένους ισπανόφωνους συγγραφείς που παίρνει μέρος στην έκθεση «Μάρτυρες της Λήθης» με την ιστορία Διασταυρούμενα πυρά στην Κολομβία.

 

 

Ο συγγραφέας και βετεράνος της ισπανικής δημοσιογραφίας, Μανουέλ Βιθέντ, (Βιγιαβιέχα, Καστεγιόν, 1936) ο οποίος συμμετείχε στο εγχείρημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της εφημερίδας El País με τίτλο Μάρτυρες της Λήθης, μιλά για την εμπειρία του στην Κολομβία, όπου συνόδευσε την αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σ’ έναν ξεχασμένο πόλεμο ανάμεσα σε στρατό, αντάρτες, παραστρατιωτικούς και λαθρέμπορους ναρκωτικών, με θύματα αθώους πολίτες.

Η κυριακάτικη στήλη του στην τελευταία σελίδα της EL PAÍS είναι θρύλος.

 

 

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης έκανε κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, στη συνέχεια δούλεψε στα περιοδικά Triunfo και Hermano lobo και εξέδωσε μυθιστορήματα, θεατρικά, βιογραφίες, ταξιδιωτικά και μια σειρά απομνημονευμάτων που ξεκίνησε με το Contra paraíso (Αντί παράδεισος), συνεχίστηκε με το Tranvía a la Malvarrosa (Τραμ για τη Μαλβαρόσα) και ολοκληρώθηκε με το Jardín de Villa Valeria (Ο κήπος της Βίλας Βαλέρια). Από τα μυθιστορήματά του ξεχωρίζουν τα: No pongas tus sucias manos sobre Mozart (Μην ακουμπάς τα βρωμόχερά σου πάνω στον Μότσαρτ), La balada de Caín (Η μπαλάντα του Κάιν), Son de mar (Ο ήχος των κυμάτων), La novia de Matisse (Η φιλενάδα του Ματίς) και León de ojos verdes (Λιοντάρι με πράσινα μάτια). Το δημοσιογραφικό του έργο έχει συγκεντρωθεί σε διάφορους τόμους, μεταξύ των οποίων Daguerrotipos (Ηλιοτυπίες) και Crónicas urbanas (Αστικά χρονικά).

 

 

Με τον Μανουέλ Βιθέντ θα συζητήσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016: Οι φιναλίστ και η απονομή
14.09.2016 15:29
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Ελληνοαμερικάνική Ένωση, το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, διοργάνωσαν και φέτος τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016 και θα τα απονείμουν σε μια τελετή που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μετάφρασης.
Andreï Makine - Ένας άντρας χωρίς συμβιβασμούς: Λογοτεχνική συνάντηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
02.06.2016 12:32
Το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί σε μία λογοτεχνική συνάντηση με την Marie - Christine Vandoorne, αφιερωμένη στα βιβλία του Andrei Makine, στο πλαίσιο του Κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά».
Στον καθρέφτη του Θερβάντες
20.04.2016 12:33
Στον καθρέφτη του Θερβάντες είναι ένας ανοιχτός κύκλος διαλέξεων, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας τις οποίες θα τιμήσει τα 400 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα στη διάρκεια του 2016.
Εκδήλωση αφιερωμένη σε Σαίξπηρ και Θερβάντες από την Εταιρεία Συγγραφέων
18.04.2016 12:29
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον Μήνα Βιβλίου, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στους δυο «πατέρες» της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Φωνές από µακρυά: Ανθολογία Ποιημάτων στα πλαίσια της Γαλλοφωνίας 2016
11.03.2016 13:25
Το Γαλλικό Ινστιτούτο στα πλαίσια της Γαλλοφωνίας 2016 και του Κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά», μας προσκαλεί στις 22 Μαρτίου 2016 στη συνάντηση με τίτλο Φωνές από μακρυά.