Το Ινστιτούτο Θερβάντες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φέρνουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Μανουέλ Βιθέντ, έναν από τους

διακεκριμένους ισπανόφωνους συγγραφείς που παίρνει μέρος στην έκθεση «Μάρτυρες της Λήθης» με την ιστορία Διασταυρούμενα πυρά στην Κολομβία.

Ο συγγραφέας και βετεράνος της ισπανικής δημοσιογραφίας, Μανουέλ Βιθέντ, (Βιγιαβιέχα, Καστεγιόν, 1936) ο οποίος συμμετείχε στο εγχείρημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της εφημερίδας El País με τίτλο Μάρτυρες της Λήθης, μιλά για την εμπειρία του στην Κολομβία, όπου συνόδευσε την αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σ’ έναν ξεχασμένο πόλεμο ανάμεσα σε στρατό, αντάρτες, παραστρατιωτικούς και λαθρέμπορους ναρκωτικών, με θύματα αθώους πολίτες.

Η κυριακάτικη στήλη του στην τελευταία σελίδα της EL PAÍS είναι θρύλος.

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης έκανε κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, στη συνέχεια δούλεψε στα περιοδικά Triunfo και Hermano lobo και εξέδωσε μυθιστορήματα, θεατρικά, βιογραφίες, ταξιδιωτικά και μια σειρά απομνημονευμάτων που ξεκίνησε με το Contra paraíso (Αντί παράδεισος), συνεχίστηκε με το Tranvía a la Malvarrosa (Τραμ για τη Μαλβαρόσα) και ολοκληρώθηκε με το Jardín de Villa Valeria (Ο κήπος της Βίλας Βαλέρια). Από τα μυθιστορήματά του ξεχωρίζουν τα: No pongas tus sucias manos sobre Mozart (Μην ακουμπάς τα βρωμόχερά σου πάνω στον Μότσαρτ), La balada de Caín (Η μπαλάντα του Κάιν), Son de mar (Ο ήχος των κυμάτων), La novia de Matisse (Η φιλενάδα του Ματίς) και León de ojos verdes (Λιοντάρι με πράσινα μάτια). Το δημοσιογραφικό του έργο έχει συγκεντρωθεί σε διάφορους τόμους, μεταξύ των οποίων Daguerrotipos (Ηλιοτυπίες) και Crónicas urbanas (Αστικά χρονικά).

Με τον Μανουέλ Βιθέντ θα συζητήσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.