Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτρια 2011: D.όπα!, από την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες

Δημήτρια 2011: D.όπα!, από την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες
Η ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες συμμετέχει στα φετινά Δημήτρια με την χορευτική παράσταση D.όπα!, σε χορογραφία της Πατρίσια Απέργη ... 

 

Η παράσταση d.ΟΠΑ! (dopamines of post-Athenians) επιχειρεί να ανιχνεύσει σε τι συνίσταται η ταυτότητα του Έλληνα-Ευρωπαίου, ποια στοιχεία ακριβώς κουβαλάει από το παρελθόν, ποια μπολιάζουν τη σημερινή πραγματικότητα, πώς αυτά τα στοιχεία λειτουργούν ως ζωντανοί φορείς μνήμης και πώς τελικά… χορεύονται;

 

Οι Αερίτες είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, που ανατρέχει στην ελληνική χορική παράδοση για να εμπλουτίσει το κινητικό της λεξιλόγιο και να ερευνήσει γιατί, για παράδειγμα, το street dance μπορεί να θυμίζει τον πεντοζάλη και τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Υπακούει, άραγε, η κινητική μας γλώσσα σε έναν γενετικό κώδικα που είναι επηρεασμένος από την ιστορία μας; Υπάρχει DNA χορού; Kαι, αν ναι, πώς εκφράζεται;

 

Η ομάδα Αερίτες διακρίθηκε στο δίκτυο Aerowaves του Λονδίνου το 2010 (ανήκει στις δέκα «ομάδες προτεραιότητας» του δικτύου) και έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τα έτη 2008, 2009 και 2010.

 

Η Πατρίσια Απέργη, με σπουδές θεατρολογίας και χορογραφίας, είναι μια φρέσκια, πολλά υποσχόμενη παρουσία στο ελληνικό τοπίο του σύγχρονου χορού. Το d.ΟΠΑ! (dopamines of post-Athenians) επιλέχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 14η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το Σεπτέμβριο του 2009.

Η παράσταση συμμετείχε στην 8η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 2010 και στο 17o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. Έχει περιοδεύσει σε σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού, στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία, την Αλβανία και την Πολωνία.

 

Συντελεστές της παράστασης:

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Ερμηνεία-δημιουργική επεξεργασία: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Μάρω Μαρμαρινού, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Βοηθός χορογράφου: Δήμητρα Μητροπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

facebook: Aerites Dance Company

 

Σχετικές ειδήσεις
Scratch, performance από την ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum
01.12.2016 17:27
Η ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum παρουσιάζει την performance, Scratch, στο χώρο DanceVacuum – Centre of Performing Arts, στο Χαλάνδρι.
1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου χορού στο Θέατρο ΠΚ
05.07.2016 14:49
Το Θέατρο ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες και διοργανώνει την 1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού. Με στόχο η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού να γίνει θεσμός, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ θα φιλοξενήσει νέους χορευτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις ιδέες τους προάγοντας την τέχνη του χορού.
Etude: Παράσταση Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Dansarte
23.06.2016 13:48
Το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte σας προσκαλεί στη βραδιά Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού "ETUDE", την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στις 8:30μμ, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
16η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου
17.03.2016 15:00
Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, επανέρχεται με νέο πρόγραμμα και νέες ιδέες από 18 έως 20 Μαρτίου στη Λεμεσό.
óMNIRA και VORTEX: Δύο παραστάσεις χορού στο Σύγχρονο Θέατρο
29.02.2016 10:52
Δύο έργα σύγχρονου χορού απο τις νέες χορογράφους Μαριάννα Βαρβιάνη και Στέλλα Σπύρου συναντιούνται στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για να πραγματευτούν τις έννοιες του εγκλωβισμού και της υπέρβασης.