Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μια ξεχωριστή φωνή της νεοελληνικής ποίησης

Μια ξεχωριστή φωνή της νεοελληνικής ποίησης
Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Λογοτεχνικών Πρωινών που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Λογοτεχνικών Πρωινών που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Φτάνοντας στο τριακοστό τρίτο Λογοτεχνικό Πρωινό το Κ.Θ.Β.Ε. το αφιερώνει στον Λευτέρη Πούλιο, έναν άνθρωπο με ισχυρή, ρωμαλέα ευαίσθητη και ξεχωριστή φωνή στη νεοελληνική ποίηση.

Πρόκειται για ένα ποιητή της νεότερης γενιάς, ο οποίος συνδέεται με τον ρομαντισμό του Κάλβου, του Σολωμού και του Παλαμά αλλά και με τον φυσιοκρατικό μυστικισμό του Σικελιανού.

Η διαφοροποίηση του διακρίνεται μόνο στη διατύπωση της κοινωνικής αμφισβήτησης και στην έλλειψη του συναισθηματικού λυρισμού.

Σαρκασμός απέναντι στα γλωσσικά και κοσμοθεωρητικά στερεότυπα και ειρωνική στάση είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την ποίησή του.

Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος εμφανίστηκε στα γράμματα το 1961, με τη δημοσίευση ποιήματός του στην εφημερίδα Η Αυγή. Η πρώτη όμως ουσιαστικά παρουσία του γίνεται το 1969 με τη συλλογή Ποίηση. Στα χρόνια της Δικτατορίας συμμετείχε στην έκδοση των Νέων κειμένων 2,των Έξι ποιητών (1971) και της Κατάθεσης '73. Ακολούθησαν τα έργα: Ποίηση 2 (1973), Ποίηση 1,2 (1975), Ο γυμνός ομιλητής (1977), Το αλληγορικό σχολείο (1978), Τα ποιήματα . Επιλογή, 1969-1978 (1982), Ενάντια (1983), Τα επουσιώδη (1988), Αντί της σιωπής (1993), Το διπλανό δωμάτιο (1998), Μωσαϊκό (2001), Συλλαβές για τον άνεμο (2003), Το θεώρημα (2005). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ακτή, Ausblicke, Τραμ, Χρονικό, κ.ά..

Η λογοτεχνική επιλογή-επιμέλεια και η μουσική επιμέλεια είναι της Ρούλας Αλαβέρα, η σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Ναουμίδης και εισηγητής ο Αλέξης Ζήρας.

Διαβάζουν οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε.: Κορίνα Βασιλοπούλου, Χρήστος Γεωργίου και Γιώργος Καύκας.

Info
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Είσοδος ελεύθερη

Σχετικές ειδήσεις
«Aldina»: Νέα σειρά λογοτεχνικών βιβλίων από τις εκδόσεις Gutenberg
10.11.2016 17:00
Οι εκδόσεις Gutenberg, που γιορτάζουν 50 χρόνια ιστορίας, εκδίδουν μια νέα σειρά λογοτεχνικών βιβλίων με πολύ υψηλά κριτήρια, την «Aldina». Η Aldina κάνει τα δικά της εγκαίνια τον Νοέμβριο με την έκδοση τεσσάρων πολύ διαφορετικών μεταξύ τους βιβλίων, στοιχείο που δείχνει τον ανοιχτό και ευέλικτο χαρακτήρα της και την επιθυμία να ικανοποιηθεί ένα ευρύ κοινό απαιτητικών αναγνωστών.
Το περιέχον περιεχόμενον: Ο ποιητής Αργύρης Χιόνης (1943-2011)
23.09.2016 12:27
Το βιβλίο "Το περιέχον περιεχόμενον. Ο ποιητής Αργύρης Χιόνης", με εισαγωγή και ανθολόγηση του έργου του Χιόνη από τον ποιητή Γιάννη Πατίλη, είναι το τρίτο της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης" που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.
Η 11η Γιορτή Ποίησης –  Γιορτή των Ποιητών
21.03.2016 10:13
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, διοργανώνουν εκδήλωση την «11η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών» της πόλης μας, για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO.
Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει
18.03.2016 13:56
Το Εθνικό Θέατρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανοίγει τα παράθυρα της Αγίου Κωνσταντίνου και προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή βραδιά – για την ελληνική ποίηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και μπροστά από το κτίριο Τσίλλερ. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης.
Το κατορθωμένο σώμα - Γιώργος Βαρθαλίτης
09.03.2016 11:59
Το βιβλίο Το κατορθωμένο σώμα - Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός με εισαγωγή και ανθολόγηση του σικελιανικού έργου από τον ποιητή Γιώργο Βαρθαλίτη, είναι το δεύτερο της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης" που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.