Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, που διανύει φέτος τον τριακοστό τέταρτο χρόνο της ζωής του, είναι ένας θεσμός όχι μόνο ελληνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας…

Κάθε χρόνο συμμετέχουν στο Φεστιβάλ ταινίες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Στην πορεία αυτών των χρόνων, το Φεστιβάλ καταξιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων και ξένων δημιουργών ως ένα από τα πιο σημαντικά του είδους του. Ο Δήμος της Δράμας στάθηκε από την πρώτη στιγμή σημαντικός αρωγός του Φεστιβάλ. Το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας στην προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης και του πολιτισμού, ανανέωσε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Δράμας το 2007 για τα επόμενα 12 χρόνια, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Δράμας, προς την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Η πορεία μέσα στα χρόνια, έδειξε πως το Φεστιβάλ Δράμας έχει καταξιωθεί όχι μόνο στον κινηματογραφικό χώρο αλλά και στη συνείδηση του κοινού ως χώρος ανάδειξης και παραγωγής πολιτισμού. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις ολοένα αυξανόμενες αιτήσεις συμμετοχής αλλά και από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό του κοινού που παρακολουθεί τις προβολές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, τις προβολές παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από δέκα χιλιάδες θεατές καθώς και κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής. Η προαγωγή της Κινηματογραφικής Τέχνης και η συστηματική δράση για την καλλιτεχνική και επαγγελματική ανέλιξη των νέων κινηματογραφιστών, ήταν εξαρχής το κύριο μέλημα του Ελληνικού και του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια τέθηκαν στο φεστιβάλ οι βάσεις για την αναμόρφωση και επαγγελματική λειτουργία του: δημιουργήθηκε Διεθνές φεστιβάλ, μαζικοποιήθηκε η προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις του, το καλλιτεχνικό επίπεδο του προγράμματός του αναγνωρίστηκε ως εξαιρετικά υψηλό, συνδέθηκε περαιτέρω με την τοπική κοινωνία. Τα παραπάνω οδήγησαν στην καταξίωση του σε εθνικό επίπεδο και την διεθνή του αναγνώριση, τόσο από τον κινηματογραφικό κόσμο (όπως καταδεικνύεται από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό υποβολής αιτήσεων και ενδιαφέροντος) όσο και από τους πλέον σημαντικούς διεθνείς κινηματογραφικούς οργανισμούς και φορείς.

Το υψηλό επίπεδο των επιλογών του σε καλλιτεχνικό έργο αλλά και το άριστο επίπεδο οργάνωσης του, συνέβαλαν στην αναγνώρισή του από την European Film Academy (EFA) ως ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να συγκαταλεχθεί στο δίκτυο συνεργαζομένων Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και να απονεμηθεί στον διευθυντή του ο τιμητικός τίτλος μέλους με δικαίωμα ψήφου. Τα τελευταία πέντε χρόνια εντάχθηκε στο διαγωνιστικό του τμήμα το Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών «digi. Το τμήμα αφορά της ταινίες που έχουν γυριστεί σε ψηφιακή μορφή και ο αριθμός συμμετοχής του είναι κάθε χρόνο αυξανόμενος.

Με την πάροδο των ετών, το Φεστιβάλ συνδέθηκε ιδιαιτέρως με την τοπική κοινωνία της Δράμας αλλά και με όλη την Ελληνική – αν λάβουμε υπ’ όψιν την παράλληλη δράση: «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει…», μέσω του οποίου επιχειρείται εδώ και 16 χρόνια μια πρωτοποριακή τομή στο κύκλωμα της κινηματογραφικής διανομής. Καινοτόμα προγράμματα εντάχθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας τα τελευταία χρόνια. Εδώ και δύο χρόνια οργανώνονται με πολύ μεγάλη επιτυχία προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις «Εντός των τειχών» στην παλιά πόλη της Δράμας όπου οργανώνονται μουσικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις με πολύ μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας.

Η σταθερή συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας στις ειδικά οργανωμένες για τα παιδιά των δημοτικών προβολές μας οδήγησε στον προγραμματισμό και νέων εκδηλώσεων που αφορά τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Κατασκευάστηκαν ραδιοφωνικοί θάλαμοι όπου τα παιδιά με υπεύθυνους καθοδηγητές μυούνται στον κόσμο του ραδιοφώνου και της λειτουργίας του και δημιουργούν τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές.

Info: Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.