Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ μετά από τον α’ κύκλο παραστάσεων της νέας της παραγωγής «ταξιθέτρια(SOLO)» στη Ρόδο και την Κω …

επιστρέφει στην έδρα της, την Αθήνα, για δέκα παραστάσεις σε νέο, μη θεατρικό χώρο, στο κέντρο της πόλης από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2011.

Η Έλενα κοντεύει τα τριάντα. Δουλεύει –όπως  ισχυρίζεται- σαν ταξιθέτρια στη Σκάλα του Μιλάνου. Σκορπά τη ζωή της ανάμεσα στον απόλυτο καθωσπρεπισμό του διασημότερου λυρικού θεάτρου του κόσμου και σε έναν ανεκδιήγητο σκουπιδότοπο, το διαμέρισμά της, ακινητοποιημένη όλες τις ώρες πάνω σ’ ένα στρώμα. Όταν δεν παριστάνει την ταξιθέτρια καταπίνει χάπια και βυθίζεται στην ασφάλεια του κρεβατιού της, αρνούμενη το οτιδήποτε. Δύο κόσμοι, εκείνος της λάμψης και του θεάματος διασταυρώνεται με το μικρόκοσμο ενός κοριτσιού χωρίς σκοπό κι επιθυμίες.

Η κυκλικότητα του επαναλαμβανόμενου χρόνου οδηγεί την ηρωίδα στις ψευδαισθήσεις και την παραίτηση, την εσωστρέφεια και τον εγκλεισμό, την οικειοθελή (;) εγκατάλειψη και τη βέβαιη μανία. Δύο σκηνικοί τόποι. Η Όπερα και το Δωμάτιο. Ο ένας και μοναδικός αντιήρωας. Η Έλενα. Αλλά και μερικά φαντάσματα που η «ταξιθέτρια» της ζωής -αν και σε ρόλο αυστηρά διακοσμητικό- προσπαθεί να ξορκίσει, τοποθετώντας κάποιες «ένδοξες» στιγμές του παρελθόντος στους αποθηκευτικούς χώρους της μνήμης. Όταν η αλήθεια συγχέεται με το ψέμα, όταν η μέρα γίνεται από το πρωί, νύχτα, όταν το μέτρο και οι αισθήσεις χάνονται, η παραφροσύνη κερδίζει γρήγορα έδαφος και πρωταγωνιστεί ως το τέλος.

Ένας μονόλογος με σύγχρονη, τολμηρή γλώσσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον, ευθεία αναφορά στη γνωστή εγκατάσταση “My Bed” (1998) της  βρετανίδας Τρέισι Έμιν.

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται σε μέρος του ιταλικού μυθιστορήματος της Έλενας Σοπράνο «Η ταξιθέτρια» (1994).

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Μαρίας Κάλλας σε απόσπασμα από την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Δον Κάρλος» (1867).

Συντελεστές:
Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία: Δήμητρα Παπαγιάννη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Άντζυ Πυκνάδα
Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηδιάκου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Αντί βιογραφικού σημειώματος

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση• ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν. Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα.

Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια-ιδιαίτερης τεχνοτροπίας κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους όχι πάντοτε θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της προΤΑΣΗς. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», κυρίως, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.
 

Παραστάσεις της Ομάδας προΤΑΣΗ:

«Πολυέλαιος δια χειρός Καβάφη» – Θέατρο Τόπος Αλλού (Αθήνα).
«Στη δίψα σου!» της Δ. Σ. Πόρτογλου – Booze Cooperativa (Αθήνα) / Μικρό Θέατρο (Θεσσαλονίκη). Πρώτη Παρουσίαση 
 «Κάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη – Τραπεζαρία Ξενώνα Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στο πλαίσιο της «Συνάντησης Νέων Δημιουργών» της ΧΙΙΙ Διεθνής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος 2007 (Δελφοί). Πρώτη Παρουσίαση
«Η σιωπή στο στόμα» της Κ. Φ. Ντάγκινη – Χώρος Τέχνης Ασωμάτων (Αθήνα) / Μικρό Θέατρο (Θεσσαλονίκη). Πρώτη Παρουσίαση
 «Balance» της Νάνσυ Σπετσιώτη – Πύργος Μπαζαίου, 9ο Φεστιβάλ Νάξου.
«Τζούλια» του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ – Nixon / Screening Room (Αθήνα).
 «Φιλοκτήτης» του Γιάννη Ρίτσου – Θέατρο Έναστρον, Φεστιβάλ Μονολόγων από την Τέταρτη Διάσταση (Αθήνα) / Θέατρο Θεμέλιο (Αθήνα, β΄ περίοδος). Πρώτη Παρουσίαση
 «Πραγματικότητα» της Κλαίρης Λιονάκη – Εθνικό Θέατρο, Αναγνώσεις 2010 – Αίθουσα Εκδηλώσεων Κτηρίου Τσίλλερ (Αθήνα)
Πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση
 «Οι πληγές του ανέμου» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο – Συνεργείο (Αθήνα). Πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση
 «Dominatrix» της Μ. Ρ. Αναστασάκη – γκαρσονιέρα / Πεδίον του Άρεως, γκαρσονιέρα / Κυψέλη (Αθήνα). Πρώτη παρουσίαση. 
 «ταξιθέτρια(SOLO)» βασισμένο στο μυθιστόρημα “La Maschera” της Έλενας Σοπράνο – Αίθουσα Εκδηλώσεων Ροδιακής Έπαυλης (Ρόδος) / Πρώην Εβραϊκή Συναγωγή (Κως). Πρώτη Παρουσίαση
 «Πασχαλινά Διηγήματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο ναΐσκο του Αγίου Ελισσαίου (Αθήνα)