Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Deviant GaZe-Κρήτες του Ευριπίδη στο Θέατρο του Αττικού Άλσους

Deviant GaZe-Κρήτες του Ευριπίδη στο Θέατρο του Αττικού  Άλσους
Σε παγκόσμια πρώτη ως ενιαία αυτόνομη παράσταση , παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας το σωζόμενο υλικό

από το έργο Κρήτες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη από τους Deviant  GaZe, την Κυριακή 11 & τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους.


Σημειώνουμε, ότι η συγκεκριμένη παράσταση είναι παραγωγή του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και των Deviant GaZe.

 

Πρόκειται για υλικό σπαραγμένο, πρωτογονικό, αιρετικό, παράξενα γοητευτικό, αμφίσημο, που αντλεί την καταγωγή του από παλαιότερο, του Θηβαϊκού, μυθολογικό κύκλο, τον Μινωικό.

Η ένωση της Πασιφάης με τον ταύρο και η γέννηση του Μινώταυρου είναι η συνθήκη που χρησιμοποιεί ο Ευριπίδης για να γράψει ένα έργο - ανατομία της ανθρώπινης ψυχής και να ορίσει την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.


Ωμοφαγία, κτηνοβασία, σύμμεικτη φύση (υβρίδιο), άνθρωπος και ζώο (Μινώταυρος), επινόηση σύμμεικτης φύσης (τεχνικό υβρίδιο), άνθρωπος και πουλί (Ίκαρος), λαβύρινθος σύμβολα που χαρτογραφούν τα ποιο ακραία ένστιχτα, τις ποιο κρυφές επιθυμίες των ανθρώπων.

 


Η παράσταση ερευνά τη συστημική καταπίεση της ανθρώπινης επιθυμίας, το θέμα της αποδοχής του διαφορετικού, την καταγωγή και τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς καθώς και την διαρκή πτώση (παρέκκλιση) της φύσης του ανθρώπου. 

 

 

Μετάφραση – Δραματουργία: Γιώργος Σαμπατακάκης, Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία -Προσωπεία*: Θάνος Βόβολης, Μουσική: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης, Χορογραφία: Ίρις Καραγιάν, Κρουστά: Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μπλερίμ Δαμπιράι

 

Διανομή


Μινώταυρος: Μιχάλης Πανάδης, Πασιφάη: Χρυσάνθη Δούζη, Σύστημα Πασιφάης: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Μαριάνθη Κυρίου, Νεφέλη Μαιστράλη, Ευαγγελία Συριοπούλου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ιώβη Φραγκάτου, Αντωνία Χαραλάμπους, Μίνωας: Κωνσταντίνος Ανταλόπουλος, Σύστημα Μίνωα: Βαγγέλης Στρατηγάκος, Τροφός: Μαριάνθη Κυρίου, Σύστημα Τροφού: Ιώβη Φραγκάτου, Αντωνία Χαραλάμπους, Σύστημα Ίκαρος:Ευθύμης Ζησάκης, Λάμπρος Κτεναβός, Άρης  Μπαλής, Ντρίνι Τζάνι

 

Χορός: Κωνσταντίνος Ανταλόπουλος, Ευθύμης Ζησάκης, Λάμπρος Κτεναβός, Άρης Μπαλής, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Ντρίνι Τζάνι

 

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ


Από τους Κρήτες (γύρω στο 430 π.Χ.) έχουν σωθεί ελάχιστα αποσπάσματα , γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο το έργο της ασφαλούς ανασύνθεσης της υπόθεσης του δράματος.


Η δράση εκτυλίσσεται έξω από το παλάτι του βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό. Μετά την προλογική ρήση από στόματος θεού, την οποία ίσως εκφωνούσε η θεά Αφροδίτη, ως αγγελιοδόχος του πάθους της Πασιφάης (ή ο ίδιος ο Ποσειδώνας) και η οποία θα εξέθετε την προϊστορία, ο Μίνωας, ανάστατος από τις διαδόσεις για τη γέννηση του Μινώταυρου, καλεί τους ιερείς του Ιδαίου Διός, πατέρα του, για να ζητήσει τη συμβουλή τους και να εξευμενίσουν το αφύσικο τέρας. Οι ιερείς καταφτάνουν τραγουδώντας στην Πάροδο ένα άσμα για τον ασκητικό τους βίο και τις βακχικές τελετές. Ακολουθεί μια σκηνή κατά την οποία ο Μίνωας ζητεί από το Xορό να του δώσει πληροφορίες για τη φύση του Μινώταυρου.

 


Η κορυφαία σκηνή του έργου, συνάντηση Μίνωα - Πασιφάης, σώζεται σχεδόν ακέραιη. Η Πασιφάη παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα της θεϊκής οργής, εξαιτίας της ανυπακοής του Μίνωα που είχε υποσχεθεί ότι θα θυσιάσει τον λευκό ταύρο που του έστειλε ο Ποσειδώνας, ενώ αυτός τον κράτησε στα κοπάδια του. Ο Μίνωας, τυφλωμένος από οργή, δεν δέχεται καμία δικαιολογία και φυλακίζει την Πασιφάη μαζί με την Τροφό της στα υπόγεια του παλατιού.

 


Στο τέλος, κάποιος θεός, πιθανώς ο Ποσειδώνας ή η Αθηνά, πρόσταζε να συγχωρηθεί η Πασιφάη και να μη θανατωθεί ο Μινώταυρος.

 


Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  Αθήνας με θέμα  «Οι Τραγικοί Μύθοι Σήμερα» διοργανώνεται από τον  Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής  από 25 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου.  Στόχος του είναι η σύνδεση του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη πραγματικότητα. 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ: Γιάννης Μαργαρίτης

 

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Άλκηστις του Ευριπίδη, στο θέατρο Αλκμήνη
04.11.2016 15:42
Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη του θεάτρου των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, επιστρέφει από την Avignon της Γαλλίας στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη.
Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016: «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο του Αττικού Άλσους
25.08.2016 14:50
O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Θέατρο του Αττικού Άλσους και των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016», την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9μ.μ. την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Αντιγόνη σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας
04.08.2016 16:34
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την 5η Εποχή Τέχνης, θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, στις 21.30, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, στα πλαίσια του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας 2016 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Ο Rush Rehm  και η παράστασή του
10.03.2016 09:58
Ένας πολύ σημαντικός μελετητής του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, ο Rush Rehm, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Stanford Repertory Theater και διακεκριμένος καθηγητής των Τμημάτων Classics και Theater & Performance Studies του Πανεπιστημίου Stanford, έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την παράσταση Κλυταιμνήστρα - Αντίνομο Δίκαιο, τη δική του προσέγγιση της Ορέστειας του Αισχύλου, στο Ναύπλιο, στο θέατρο «Τριανόν», στις 17 Μαρτίου 2016, στις 20.00.