Το δημοφιλές έργο του Carl Οrff  «Carmina Burana» θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την σύμπραξη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας & Χορωδίας της ΕΡΤ, της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας Rosarte, υπό την μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού στις 26 Σεπτεμβρίου  2011.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων της 26ης Σεπτεμβρίου η συναυλία θα επαναληφθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Συμμετοχή έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του διεθνώς καταξιωμένου  Έλληνα  Μάριου Φραγκούλη.

Συμμετοχή έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του διεθνώς καταξιωμένου  Έλληνα  Μάριου Φραγκούλη.

Ο Μάριος Φραγκούλης, έχει πραγματοποιήσει σπουδές κλασικού τραγουδιού και υποκριτικής στις κορυφαίες ακαδημίες του κόσμου, απόφοιτος Θεάτρου στην Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου, κλασσικό τραγούδι στην Verdi Academy του Bussetto κοντά στον σημαντικό τενόρο Carlo Bergonzi (συμπρωταγωνίστησε με την Μαρία Κάλλας στο έργο Tosca 1964 και το ηχογράφησε μαζί της ) και στην περίφημη Juilliard School της Νέας Υόρκης, έχοντας λάβει τις υποτροφίες «Ωνάση» και  «Μαρία Κάλλας».

Μετά από παρότρυνση της σημαντικής μετζο-σοπράνο Marilyn Horne κάνει ακρόαση στην Ρώμη για τους σημαντικούς στον χώρο maestro Nicola Reschigno και Αlfredo Kraus και γίνεται ο πρώτος και μοναδικός μαθητής του μεγάλου ισπανού τενόρου Alfredo Kraus ακλουθώντας τον και μαθαίνοντας από τις εμπειρίες του και τις ιδιαίτερες τεχνικές του γνώσεις πάνω στην φωνή και στην έκφραση.

Το 1993 κερδίζει τον Διεθνή Διαγωνισμό Όπερας Luciano Pavarotti στην Philadelphia Αμερικής, ο Μάριος Φραγκούλης είναι ο πρώτος Έλληνας που διακρίθηκε στον διαγωνισμό αυτό. Το βραβείο  του άνοιξε πόρτες σε σημαντικές όπερες του κόσμου οπού παίρνει  πρωταγωνιστικούς  ρόλους και συναυλίες στις όπερες La Scala στο Milano, στο Covent Garden του Λονδινου Novaya Opera of Moscow, Whitehall Palace, Buckingham Palace, Royal Theatre Drury Lane, Royal Albert Hall.

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε έναν ρόλο ‘πρόκληση’ για να μας χαρίσει μια μοναδική ερμηνεία στο έργο «Carmina Burana» αναδεικνύοντας τις ανεξάντλητες φωνητικές του δυνατότητες.

Από τις πρώτες πρόβες ο Μάριος Φραγκούλης ανταποκρίθηκε με ακρίβεια, δεξιοτεχνία και υψηλή αρτιότητα στις απαιτήσεις του ρόλου εντυπωσιάζοντας τους πάντες.

Μαζί του επί σκηνής η Λουκία Σπανάκη στο ρόλο της σοπράνο,  μια  νεαρή Ελληνίδα καλλιτέχνης, που έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό του «Giuseppe di Stefano» στη Σικελία (για το ρόλο της Lucia στη Lucia di Lammermoor) και στο διεθνή διαγωνισμό AS.LI.CO. στο Milano (για το ρόλο της Violetta στην Traviata), καθώς και την υποτροφία  «Μαρία Κάλλας».

Έχει εμφανιστεί σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως στην κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, στο Κάρλο Φελίτσε της Γένοβας, στην Κρεμόνα, στην Παβία, στο Κόμο, κ.α
Στον ρόλο του κόντρα τενόρου ο ταλαντούχος Νίκος Σπανός ο οποίος έχει αποσπάσει θερμές κριτικές για τη συμμετοχή του σε όπερες από το πρώιμο Baroque εως τον 20ο αιώνα, σε ρόλους γραμμένους για τη συγκεκριμένη φωνή. Αναφορές στο γερμανικό και ιταλικό τύπο μιλούν για «γλυκιά φωνή με γεμάτη έκφραση και μουσική ευφυΐα», ενώ η εφημερίδα Washington Post τον αποκαλεί «ασυνήθιστο  κόντρα τενόρο» και η Opèra International αναφέρεται στην φωνή του ως «αναπάντεχα δυνατή» για το είδος του.

Στο πόντιουμ ο καταξιωμένος μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος έχει  στο ενεργητικό του πλήθος διεθνών διακρίσεων σε ένα ευρύ συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο. Έχει συμπράξει με μερικές από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, όπως η Londοn Philharmonia, η Philomusica Oxford, η WDR, η Suisse Romande κ.α. ενώ έχει διευθύνει, εκτός από την Ελλάδα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και σε Κορέα, Η.Π.Α., Αυστραλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία κ.α. Έχει συνεργαστεί με θέατρα όπως του Βερολίνου, της Βαρκελώνης, της Κολωνίας, του Μόντε-Κάρλο, του Ντιτρόιτ, του Σάλτσμπουργκ, της Ρώμης, του Μπιλμπάο κ.α.

Το έργο του Carl Orff θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της δυτικής συμφωνικής μουσικής του 20ου αιώνα. Γράφτηκε το 1937, και πρόκειται για μια καντάτα που υμνεί τον έρωτα,  εμπνευσμένη από μεσαιωνικά ποιήματα του 13ου αιώνα γραμμένα στα λατινικά. Ο Carl Orff προσπάθησε και πέτυχε να δημιουργήσει μια πρωτογενή μορφή γραφής, συνθέτοντας μια μουσική που είναι απόλυτα ταυτισμένη με το ύφος των  ποιημάτων, που είχαν γραφτεί αιώνες νωρίτερα.

Η καντάτα του συνδυάζει περίτεχνα στοιχεία από την μπαρόκ όπερα και το αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη μεταφυσική αγωνία μέσα από μια ερωτική, σκανδαλιστική θεματολογία. Το έργο Carmina Burana είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα παγκοσμίως και κατατάσσεται στα αριστουργήματα της δυτικής συμφωνικής μουσικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Μάριος Φραγκούλης ερμηνεύει το συγκεκριμένο έργο. Ο διεθνής πρωταγωνιστής , μόλις απόφοιτος της Juilliard School σε πολύ νεαρή ηλικία εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Covent Garden του Λονδίνου, στο Queen Elizabeth Hall και στο  BBC RADIO  του Λονδίνου όπου ηχογράφησε με την Ορχήστρα του BBC και την θρυλική Barbara Cook  ενώ είχε ήδη γίνει πρωταγωνιστής στο Λονδρέζικο “West End”  με τον ρόλο  Marius στους «Les Miserables» («οι Άθλιοι») και είχε ήδη ξεκινήσει δεύτερο κύκλο εμφανίσεων στο Palace Theatre  του Λονδίνου. Έχει παίξει πρωταγωνιστικούς ρόλους παραστάσεις του Λονδίνου όπως στο έργο του Sir Andrew Lloyd Webber , The Phantom of the Opera, The King And I, Rodgers & Hammerstein, West Side Story στον ρόλο του Tony στην opera La Scala του Μιλάνου το 2000.

Το διεθνές συμβόλαιο του το 2001 με την Sony Classical της Νέας Υόρκης τον κατατάσσει στου κορυφαίους σε πωλήσεις Classical Crossover τραγουδιστές στο έγκυρο περιοδικό Billboard μαζί με τον Andrea Bocelli, Sarah Brightman, Il Divo με τις πωλησεις του πρωτου σε σειρα διεθνη δισκου ‘Sometimes I Dream’. Στον δίσκο συμμετέχει ο Justin Hayward των Moody Blues. Έχει τραγουδήσει εκτοτε με την Lara Fabian, Madeleine Peyroux, Scorpions, Alanis Morissette, Natalie Col, Harry Belafonte.

To 2004 συμμετείχε στην διεθνή ταινία De Lovely Kevin με τους Klein και Ashley Judd που παρουσιάστηκε στις Κάννες με αφορμή τα 50 χρόνια της MGM Metro Goldwyn Meyer.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταυρό Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο και έχει επανεκτελέσει  και δισκογραφήσει ένα μεγάλο μέρος του έργου του Μάνου Χατζιδάκι. Έχει εμφανιστεί κατ επανάληψη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στα  σημαντικότερα αρχαία θέατρα της χώρας.

Έχει παίξει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα αρχαίου δράματος όπως, Όρνιθες, Βάκχες,  στην Τριλογία Μυρμιδόνες/Νηρηίδες/Φρυγες και έχει εμφανιστεί στα αρχαία Θέατρα της Επιδαύρου,  της Εφέσου στην Αρχαία Πέργαμο και στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών.

Ο Μάριος Φραγκούλης έχει συμπράξει με κορυφαίους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο όπως ο Placido Domingo, Jose Carreras, η Montserrat Caballe , Alfredo Kraus, Barbara Hendricks, Julia Migenew Johnson, Rita Hunter, Justino Diaz, Dmitri Hvorostovski, Kallen Esperian, Jose Carreras, Jocken Kowalski, Dimitris Kavrakos, Samuel Ramey, Paata Burchuladje και έχει πραγματοποιήσει μεγάλες περιοδείες στην Αμερική και τον Καναδά με τον Jim Brickman πριν από δυο χρόνια 35 συναυλίες με την Sarah Brightman.

Έχει έντονη διεθνή φιλανθρωπική  δραστηριότητα και έχει συνεργαστεί και είναι επίτιμο μέλος στους οργανισμούς  WCCCI, HAA, UNISEF, UNESCO, ELPIDA, MDA.

Έχει σuπράξει με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες  όπως  η London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου,  Chicago Symphony Orchestra, National Symphony Orchestra,  Baltimore Symphony Orchestra,  Richmond Symphony Orchestra, Omaha Symphony Orchestra,  BBC Concert Symphony Orchestra, London Philharmonia Orchestra Tokyo Philharmonic Orchestra, Kiev Symphony Orchestra, Prague Symphony, Royal Liverpool Symphony, La Scala Opera and Chorus the Dallas Symphony, Philharmonic of Stockholm, Novaya Opera of Moscow, St Petersburgh Symphony Orchestra.
Ο δικός μας Μάριος Φραγκούλης, ξεκινάει έναν κύκλο εμφανίσεων στην Αμερική  για να συμπράξει  με την York Symphony Orchestra τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη στην Βοστωνη . Επισης προετοιμάζει  το προσωπικό του κονσέρτο τον Ιανουάριο στην Μόσχα και τον Φεβρουάριο παλι πισω στην Βοστώνη και μετα καλεσμένος στο Palm Beach  της Φλόριντας σε τελετή των «Leadership 100» οπου θα παρουσιάσει την νέα διεθνή δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “Beautiful Things”.

Η νεα δισκογραφικη του δουλεια ηχογραφήθηκε στο Los Angeles με την συμμετοχή της Kiev Symphony Orchestra. Ο νεος δισκος θα κυκλοφορήσει σε Ευρώπη, Ρωσία, Ασία, Αμερική Καναδα, Μεξικο και Αφρικη. Στην Ελλάδα κυκλοφορει στις 15 Νοεμβρίου και ενώ σχεδιάζει την νέα παγκόσμια περιοδεία του, έχοντας  υπογράψει ένα ακόμη διεθνές συμβόλαιο με την Sony CLASSICAL.

Στις συναυλίες της 26ης και 30ης Σεπτεμβρίου θα υπάρξει υποτιτλισμός ώστε να μπορέσει το κοινό να παρακολουθήσει και το περιεχόμενο του έργου.

Την ίδια βραδιά θα παρουσιαστεί εισαγωγικά και το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Σατυρικόν» του Πετρώνιου σε πρώτη εκτέλεση, ειδική παραγγελία για την συναυλία. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο ο Ρωμαίος συγγραφέας Πετρώνιος, εραστής της ζωής, που έζησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα στα χρόνια του Νέρωνα, δίχως να δεσμεύει τα θέλω του στα πρέπει, παρουσιάζει με τρόπο θεατρικό τα αποχαλινωμένα ήθη της εποχής του, μακριά από οποιαδήποτε διάθεση για ηθικολογίες. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο Πετρώνιος επινόησε τον ήρωά του στο Σατυρικόν για να καταγράψει βιογραφικά τη δική του πραγματικότητα.

Η συναυλία πέραν του καλλιτεχνικού περιεχομένου θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής λόγω του σκοπού της. Μέρος των εσόδων θα δοθεί στo Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζόμενων ΕΠΑΝΟΔΟΣ. Η Επάνοδος είναι νομικό πρόσωπο , εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στελεχώνεται από ακαδημαϊκούς καθηγητές Πανεπιστημίου, εγκληματολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. Πραγματοποιεί ένα σοβαρό κοινωνικό έργο με σκοπό μεταξύ άλλων την επανένταξη  αποφυλακιζομένων και την κοινωνική  αποκατάσταση τους.