Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σε ένα λογοτεχνικό πρωινό την ποιητική φωνή του Γιώργου Μαρκόπουλου, στις 13 Ιανουαρίου.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σε ένα λογοτεχνικό πρωινό την ποιητική φωνή του Γιώργου Μαρκόπουλου, στις 13 Ιανουαρίου.


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αφιερώνει το τριακοστό δεύτερο Λογοτεχνικό Πρωινό του στον Γιώργο Μαρκόπουλο, έναν ποιητή με μία γόνιμη καλλιτεχνική πορεία σαράντα χρόνων.


Ο Γιώργος Μαρκόπουλος είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες και σημαντικότερες φωνές της μεταπολεμικής μας ποίησης και ειδικότερα της λεγόμενης «γενιάς του ’70».


Ο ποιητής παρουσιάζεται με τη συλλογή Έβδομη συμφωνία (1968), ενώ ακολούθησαν Η κλεφτουριά του κάτω κόσμου (1973), Η θλίψις του προαστίου (1976), Οι πυροτεχνουργοί (1979), Η ιστορία του ξένου και της λυπημένης (1987) και το Μη σκεπάζεις το ποτάμι (1998), συλλογή για την οποία ο Γιώργος Μαρκόπουλος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1999).


Οργανικά τμήματα του ποιητικού του λόγου είναι και τα κριτικά κείμενα για ομοτέχνους του που στεγάζονται σε δύο τόμους με τον τίτλο: Εκδρομή στην άλλη γλώσσα.


Ο ποιητής σε γενικές γραμμές κινείται στο χώρο της νεωτερικής τεχνοτροπίας. Τα ποιήματά του διακρίνονται από μια έντονη δραματικότητα, συνοδευόμενη από πυκνή διαδοχή εικόνων, συναισθημάτων και βιωμάτων. Ο στίχος του είναι ελεύθερος, αλλά ενίοτε εμπλουτίζεται με έμμετρα φορτία.


Ο έρωτας, η υπαρξιακή αναζήτηση, ο χρόνος, ο θάνατος, αλλά και ειδικότερα η απελπισμένη προσπάθεια του ανθρώπου να υπερκεράσει τον χρόνο και τον θάνατο είναι τα βασικά θέματα της ποίησης του Γιώργου Μαρκόπουλου.


Διαβάζουν οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε.: Ευθύμης Παππάς και Εύη Σαρμή. Τη λογοτεχνική επιλογή-επιμέλεια ανέλαβε η Ρούλα Αλαβέρα, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Νίκος Ναουμίδης και την εισήγηση ο Δημήτρης Κόκορης.


Το επόμενο λογοτεχνικό πρωινό είναι αφιερωμένο στον Λευτέρη Πούλιο και θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2008.


Info
Λογοτεχνικό πρωινό
Γιώργος Μαρκόπουλος
Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008, ώρα 12.00
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
Πληροφορίες : 2310 223 528