Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζει την έκθεση των συλλογών τέχνης Το χρυσό θησαυροφυλάκιο της Ουκρανίας και Τα Χριστιανικά Ιερά, …

με αφορμή τον εορτασμό για τα 20 χρόνια Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σε συνργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα, από τις 6 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στην αίθουσα Κόντογλου του Πνευματικού Κέντρου.

Η έκθεση των συλλογών τέχνης Το χρυσό θησαυροφυλάκιο της Ουκρανίας και Τα χριστιανικά ιερά παρουσιάζει, με τη μέθοδο των ολογραμμάτων, εξαιρετικά και μοναδικά από χρυσό και ασήμι καλλιτεχνικά αντικείμενα του 5ου και 4ου αιώνα, πολλά από τα οποία είναι έργα αρχαίων Ελλήνων τεχνιτών, καθώς και τα χριστιανικά κειμήλια του 11ου – 20ου αιώνα, που δείχνουν το αληθινό μέγεθος των θησαυρών .

Η Ολογραφία είναι μια νέα μέθοδος δημιουργίας οπτικών αντιγράφων των πραγματικών αντικειμένων, η οποία, εκτός από την χρήση σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την παρουσίαση των αντικειμένων πολιτισμού στο ευρύ κοινό. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό να αναδειχθούν τα μοναδικά μουσειακά αντικείμενα, η παρουσίαση των οποίων απαιτεί ειδικά μέτρα προστασίας, καθώς και εκθέματα που απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης. Δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούνται κινητές και σταθερές εκθέσεις, οι οποίες μπορούν να μεταφέρονται εύκολα στο εξωτερικό στα πλαίσια διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών και να συμβάλλουν στην επιστημονική πιστοποίηση των μουσειακών συλλογών.

Η έκθεση έτυχε μεγάλης αποδοχής από το κοινό διάφορων χωρών που φιλοξενήθηκε, όπως στην Αγγλία, Αργεντινή, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Γαλλία και Ιαπωνία. Τα Ουκρανικά ολογράμματα εκτίθενται στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.