Το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου, ένας πολυσήμαντος θεσμός στα δρώμενα της πόλεως των Αθηνών, στήνεται και φέτος στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου

και είναι μάλιστα επετειακό, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια λειτουργίας, σε συν-διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Κάρολος Παπούλιας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Φεστιβάλ Βιβλίου.

Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, με ειδικά αφιερώματα:

Ιδέα Δωρεάς Οργάνων, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).

Στο πλαίσιο του έτους εθελοντισμού ο Σ.ΕΚ.Β. σε συνεργασία με τo Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, διοργανώνει την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011, από τις 10.00 έως τις 14.00 αιμοδοσία για τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία.

Αφιέρωμα στα Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία-περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974.

Στους χώρους του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σπάνια βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες που παραχωρήθηκαν ευγενικά από:,το Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.), το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη-Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης, και το Αρχείο Κεντρικής Επιτροπής Κ.Κ.Ε., την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (Ε.Μ.Ι.Α.Ν.) και, τους εκδοτικούς οίκους ΕΙΡΗΝΗ, ΘΕΜΕΛΙΟ, ΚΕΔΡΟΣ και ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ.

Ειδικό αφιέρωμα στον Γιούρι Γκαγκάριν 1961 – 2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα, σε συνεργασία με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της πρεσβείας της Ρωσίας.

Στο Φεστιβάλ Βιβλίου, συμμετέχουν: η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της πρεσβείας της Ρωσίας,
Καμπάνια ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς και, ο Σύλλογος Αθηναίων.

Την εικαστική φροντίδα της πολυσήμαντης αυτής διοργάνωσης ανέλαβε ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας, ο οποίος φιλοτέχνησε ένα έργο ειδικά για το Φεστιβάλ, που παραπέμπει στην κρίση, που μαστίζει και το Βιβλίο.

Στο 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου 150, περίπου, εκδότες σε 120 περίπτερα παρουσιάζουν τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή με περισσότερους από 50.000 τίτλους.

Ας επισκεφθούμε, λοιπόν, το 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Ζάππειο, στη μεγάλη αυτή Γιορτή του Πολιτισμού και της Παιδείας.