Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα προτείνει για την ερχόμενη θεατρική σεζόν 2011-12 η Τατιάνα Λύγαρη στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ …

Όπως η ίδια αναφέρει: Συντελούνται ριζικές αλλαγές στις ζωές όλων μας και κατά βάθος αρνούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε περιμένοντας το αόρατο χέρι που θα σηκώσει από τα κεφάλια μας το βαρύ φορτίο. Στο θέατρο πιστεύουμε ότι η μοναδική σωτήρια λέμβος που αλλάζει αντιλήψεις και συμπεριφορές και μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία ακόμη περισσότερο και από την παιδεία, είναι ο πολιτισμός. Κι εμείς αυτό, στο μικρό ποσοστό που μας αναλογεί, οφείλουμε να το αποδείξουμε. Στον μόλις 111 θέσεων συνολικής χωρητικότητας λιλιπούτειο σιδηροδρομικό πολιτιστικό πολυχώρο μας που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στον σιδηροδρομικό σταθμό Ρουφ,  παρουσιάζουμε 7 παραγωγές ενώ στην πορεία θα προστεθούν και επιπλέον παράλληλες δράσεις.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Θεατρικό Βαγόνι
Ένας Όμηρος, του Brendan Behan

Στο Θεατρικό Βαγόνι, την Κεντρική Σκηνή του Τρένου-Θεάτρου, παρουσιάζεται το θεατρικό έργο Ένας Όμηρος του Brendan Behan (Μπρένταν Μπήαν), ενός από τους σημαντικούς Ιρλανδούς συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για ένα δυνατό θεατρικό κείμενο γραμμένο το 1958, με στέρεη δομή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας και μία μεγάλη παραγωγή για το Τρένο, που συμπεριλαμβάνει έναν ικανότατο θίασο δέκα (10) ηθοποιών.

Τη μουσική του έργου συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1962 για την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα από τον θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά. Τα 16 τραγούδια του έργου αφομοιώθηκαν από τον ελληνικό λαό και τραγουδήθηκαν για δεκαετίες. Το μουσικό θέμα για το «Γελαστό παιδί» χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μπορντέλο στο Δουβλίνο, όπου συχνάζουν πόρνες, τραβεστί, πρώην επαναστάτες και απόκληροι της κοινωνίας. Σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα που αντανακλά την παραμόρφωση της κοινωνίας, ένας νεαρός Άγγλος στρατιώτης κρατείται όμηρος σαν αντίποινα για τη φυλάκιση ενός νεαρού μέλους του IRA, που πρόκειται να απαγχονιστεί σε μία φυλακή του Μπέλφαστ. Μέσα σ’ αυτήν την παράδοξη ομήγυρη ξετυλίγεται μία ερωτική ιστορία στον αντίποδα των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το μήνυμα του έργου είναι διαχρονικό και παγκόσμιο. Σε περιόδους πολέμων, κρίσεων, κοινωνικοπολιτικών αντιθέσεων και ανακατατάξεων τα θύματα προέρχονται πάντα και από τις δύο πλευρές και συνήθως είναι αθώα.

Στην παράσταση συναντιούνται ο Ιρλανδός επαναστάτης  Brendan Behan με την αποστασιοποίηση του Μπρεχτ ενώ τα γνωστά τραγούδια του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί πολυφωνικά, a capella ή με τη συνοδεία οργάνων, τα οποία παίζουν οι ίδιοι επί σκηνής.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Βασίλης Ρώτας – Βούλα Δαμιανάκου
Μουσική Σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης 
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη
Σκηνικά – κοστούμια: Ντόρα Λελούδα – Δανάη Κουρέτα
Ενορχηστρώσεις : Γιάννης Σαπροβαλάκης
Χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτις: Αλκυώνη Βαλσάρη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Μιχάλης Αφολαγιάν, Έλενα Αραπίδη, Θανάσης Βλαβιανός, Δάφνη Καφετζή, Παναγιώτης Κλίνης, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Βασίλης Πουλάκος, Κωστής Τζανοκωστάκης, Έλενα Χατζηαυξέντη και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου.

Παιδική σκηνή
Το Διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου Ντε Λος Χούπα Γκλούπα, του Ηλία Μαμαλάκη

Στην παιδική σκηνή του Τρένου στο Ρουφ μετά τους συγγραφείς Ευγένιο Τριβιζά και Πέτρο Χατζόπουλο, τη φετινή σεζόν, τη σκυτάλη παίρνει ο καταξιωμένος στον χώρο της συγγραφής και της γαστρονομίας Ηλίας Μαμαλάκης στην πρώτη του θεατρική συγγραφική παρουσία. Με τη «ζουμερή» του πένα γράφει ένα καινούργιο παιδικό θεατρικό έργο ειδικά για το Τρένο-Θέατρο με τίτλο «Το Διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου Ντε Λος Χούπα Γκλούπα».

Μαζί με τον πολυταξιδεμένο γνωστό συγγραφέα – μάγειρα, την σκηνοθέτιδα Τατιάνα Λύγαρη και έναν θίασο άξιων ηθοποιών οι μικροί θεατές επιβιβάζονται στο Διαστημότρενο για ταξίδια μακρινά και ενώνουν την αγάπη τους για το θέατρο, το ταξίδι, την επικοινωνία και το… καλό φαγητό! Ήρωας τους ο κύριος Ιγνάτιος Ροδόλφος Ντε Λος Χούπα Γκλούπα. Μέγας ταξιδευτής και περιηγητής. Αλλά και διάσημος καλοφαγάς. Τα καταφέρνει και στα ηλεκτρονικά. Καπετάνιος σε ένα διαστημότρενο που μπορεί να γίνει διαστημόπλοιο, υποβρύχιο, αεροπλάνο, ελικόπτερο αλλά και να ταξιδέψει μέσα στον χώρο και στον χρόνο! Ο Ιγνάτιος μαζί με το αχτύπητο πλήρωμα αυτού του απίθανου υπερτρένου και τους μικρούς επιβάτες ξεκινούν  ένα ταξίδι στο Μεσαιωνικό Παρίσι, τον Γαλαξία του Ηρακλέα, τη Σάμο του Πυθαγόρα, την Κρήτη του Δαίδαλου και του Ίκαρου, αλλά και στα παλάτια τις ψηλομύτας Κλεοπάτρας.

Το ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και χιούμορ αποκαλύπτει μυθικούς τόπους, ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και νόστιμα φαγητά, που προσφέρουν τελικά τη γνώση που χτίζει ένα γερό μέλλον! Πού γεννήθηκε η σύγχρονη δημοκρατία; Πώς πήρε το όνομά του ο Γαλαξίας; Ποια ήταν η μεγάλη αδυναμία της Κλεοπάτρας; Πώς ο Πυθαγόρας χάραξε στην άμμο τα πρώτα του σχήματα; Όλα τα ερωτήματα βρίσκουν την απάντησή τους μέσα από μουσική, βιντεοπροβολές, χορευτικά, τραγούδια και τις ερμηνείες των ταλαντούχων ηθοποιών.

«Για να ταξιδέψετε μαζί μας», λέει ο συγγραφέας, «χρειάζεστε το διαγαλαξιακό σας διαβατήριο, τα παπούτσια σας με γερές σόλες κι όλα τα υπόλοιπα αφήστε τα στον καπετάνιο του διαστημότρενου!»

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη
Σκηνικά – κοστούμια: Ντόρα Λελούδα – Δανάη Κουρέτα
Μουσική: Άλκηστης Ραυτοπούλου                                                                                            Χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου                                                                                               Φωτισμοί: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Βίντεο-μοντάζ: Alessandro Spiliotopulos
Βοηθός σκηνοθέτις: Αλκυώνη Βαλσάρη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Μιχάλης Αφολαγιάν, Δάφνη Καφετζή, Παναγιώτης Κλίνης, Στέφη

Μουσικό Βαγόνι Orient Express
«FaKeBook Stories»

Στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express παρουσιάζεται η μουσικοθεατρική παράσταση “FaKeBook Stories” σε συνεργασία με τo μουσικό συγκρότημα Vice Versa και τη χορογράφο Πέπη Ζαχαροπούλου.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση, όπου η μουσική και ο σύγχρονος χορός αφηγούνται τις παράλληλες ζωές δύο νέων ανθρώπων, που έχουν γνωριστεί στο διαδίκτυο, σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη σαν την Αθήνα. Οι πρωταγωνιστές (2 χορευτές), ένας άντρας και μια γυναίκα που στην πραγματική ζωή δεν θα επέλεγαν ποτέ να κάνουν παρέα, γίνονται «φίλοι» στο Facebook παρουσιάζοντας μια πλαστή εικόνα του εαυτού τους. Ουσιαστικά όμως δεν γνωρίζονται…

Τα τραγούδια (ελληνικά και ξένα), η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και οι κινητικοί αυτοσχεδιασμοί με τη βοήθεια κειμένων, ηχητικών εφέ και φωτισμών, μετατρέπουν το μουσικό βαγόνι στον προσωπικό χώρο των χαρακτήρων, στο χώρο εργασίας τους, στο μετρό, στο γυμναστήριο, στους πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και τελικά στον χώρο που θα συναντηθούν για πρώτη φορά face to face. Ή fake to fake;

Συντελεστές:
Μουσική επιμέλεια: Συγκρότημα Vice Versa 
Τραγούδι: Αναστασία Έδεν
Πιάνο: Άλκηστις Ραυτοπούλου
Κιθάρα: Φώτης Μυλωνάς
Κρουστά: Σωκράτης Γανιάρης 
Χορογραφίες: Πέπη Ζαχαροπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτις η Αλκυώνη Βαλσάρη

WAGON-RESTAURANΤ

Αυτό το χειμώνα, οι πελάτες του Wagon – Restaurant της Αμαξοστοιχίας θα απολαμβάνουν μαζί με το δείπνο τους σύντομα πρωτότυπα διαδραστικά δρώμενα με τίτλο “FOOD?” πάνω σε μία ιδέα της Τατιάνας Λύγαρη και με θέμα τη διατροφή από νέους καλλιτέχνες από το χώρο του λυρικού τραγουδιού (όπερα), της video-performance και του σύγχρονου χορού.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: η χοροθεατρική ομάδα ΠΙΝΕΖΑ, η μουσικός/εικαστικός Σοφία Παπαδημητροπούλου και ο video-performance artist Ανδρέας Πασιάς.

NEW WAGON

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν φέτος τα πρωτότυπα δρώμενα νέων δημιουργών στα 12 κουπέ του New Wagon της Αμαξοστοιχίας για μικρές ομάδες θεατών, το project Τα 12 Κουπέ θα επαναληφθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου 2012 με τη συμμετοχή ηθοποιών, σκηνοθετών, χορογράφων, χορευτών, μουσικών, εικαστικών, artists performers κ.λπ.

Περιοδεία Το Γαϊδουροκαλόκαιρο

Με σκοπό να γνωρίσουν και οι \”εκτός των τειχών\” θεατές μία site-specific performance, η θεατρική παράσταση \”Το Γαϊδουροκαλόκαιρο\” της αγγλίδας συγγραφέως Lucy Maurice, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Wagon-Bar της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου την περσινή χρονιά, θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε αντίστοιχους χώρους – bars της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλαδας. 

ΑΠΟΒΑΘΡΑ

Την άνοιξη – καλοκαίρι 2012, η «Αποβάθρα» του Τρένου φιλοξενεί νέους καλλιτέχνες (μουσικά συγκροτήματα, street artists, ηθοποιούς κ.λπ.) κυρίως όμως «ανοίγεται» στον εικαστικό χώρο με τη φιλοξενία εκθέσεων ζωγραφικής και εικαστικών εγκαταστάσεων εμπνευσμένων από τον χώρο και ενσωματωμένων σε αυτόν.