Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Your Ηand in Mine-Μάνος Μυλωνάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος: Ο αριθμός δύο είναι η χρυσή τομή

Your Ηand in Mine-Μάνος Μυλωνάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος: Ο  αριθμός δύο είναι η χρυσή τομή

Οι Your Hand in Mine, δηλαδή ο Μάνος Μυλωνάκης και ο Γιώργος Παπαδόπουλος,

είναι προσκεκλημένοι στο φετινό Sani Festival για μια μοναδική συναυλία στη Σάνη Χαλκιδικής, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2011. «Ακουστικά όργανα» και  «νορμανδική φολκ» θα μπορούσαν να είναι κάποιες λέξεις-φράσεις κλειδιά για να περιγράψει κάποιος τη μουσική τους. Για να την απολαύσει, δεν έχει παρά να βρεθεί στη συναυλία τους στον πανέμορφο αυτό χώρο αλλά και να ακούσει τις ενδιαφέρουσες δισκογραφικές δουλειές τους. Ο Μάνος Μυλωνάκης και ο Γιώργος Παπαδόπουλος μίλησαν στο Culturenow.gr για την πορεία τους μέχρι σήμερα και μας δίνουν ραντεβού… στο Sani Festival.

 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 


 

Culturenow.gr: Πότε και για ποιούς λόγους αποφασίσατε να δημιουργήσετε τους Your Ηand in Mine και πώς καταλήξατε στο όνομα του σχήματος;

Your Ηand in Mine: Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, περίπου δώδεκα. Περάσαμε τα τελευταία χρόνια της εφηβείας έχοντας μια δυνατή φιλική σχέση, ακούγοντας παρόμοια πράγματα, επηρεάζοντας ο ένας τον άλλον και παίζοντας μουσική μαζί, ως μέλη των "Shortcat", προασανατολισμένοι σε περισσότερο post-rock φόρμες. Το post-rock ήταν ένα είδος μουσικής που αγαπήσαμε πολύ και που τελικά, μας ωρίμασε σαν ακροατές, αλλά και πρακτικά, σαν μουσικούς.

 

Κάποια στιγμή, βέβαια, αυτός ο ήχος άρχισε να μας κουράζει και αρχίσαμε να προσανατολιζόμαστε σε διαφορετικά πράγματα. Η αγάπη μας για τα ακουστικά και ιδιαίτερα όργανα , ήταν ο βασικός παράγοντας, που καθόρισε το μουσικό ύφος μας σαν "Your Hand in Mine". Θέλοντας όμως να αποτίσουμε έναν μικρό φόρο τιμής σε αυτή την εποχή και σε ένα πραγματικά μεγάλο συγκρότημα , τους "Explosions In The Sky", διαλέξαμε το όνομα του γκρουπ από ένα αγαπημένο μας κομμάτι τους, που ταυτόχρονα θεωρούσαμε και μια πολύ εύηχη φράση. 


 

 

Cul.N.: Η μουσική σας είναι ιδιαίτερη και με ιδιαίτερες επιρροές . Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς τον ήχο σας και ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;


Y.H.I.M: Προσπαθούμε να μην έχουμε άμεσες, ή τουλάχιστον, συνειδητές επιρροές. Τις περισσότερες φορές, τα όργανα που χρησιμομοποιούμε, μας εμπνέουν και μας δείχνουν το δρόμο. Έτσι με αυτό τον τρόπο, επηρεαζόμαστε από όλους τους πλανόδιους μουσικούς που έχουμε δει και άλλωστε, πόσο διαφορετικά να αντιμετωπίσεις ένα μαντολίνο και ένα ακκορντεόν; Τελικά, η αλήθεια είναι, ότι δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να χαρακτηρίσουμε, ή να κατηγοριοποιήσουμε τον ήχο μας.


 

 

Cul.N.:  Αναμένουμε τη νέα σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «The Garden Novels». Πού κινείται μουσικά αυτός ο δίσκος; Έχει τη μορφή τραγουδιών-ιστοριών; 

Y.H.I.M: Σε αυτό το δίσκο δουλέψαμε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του soundtrack, όπου έπρεπε να προσαρμόσουμε την μουσική μας σε κάτι έτοιμο, όπως ήταν το “Yogoto No Yume” του Mikio Naruse. Προσπαθήσαμε να γράψουμε μουσικά κομμάτια, απαλλαγμένα από άλλες παραμέτρους, προσαρμόζοντας κάτι άλλο πάνω σε αυτά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο γραπτός  λόγος. Στο δίσκο αυτό παρουσιάζονται εννέα "ηχητικά" διηγήματα, από έναν φανταστικό κήπο. 

 

 

Cul.N.:  Οι στόχοι σας ποιοι είναι; Θα θέλατε να παίζετε συχνά στο εξωτερικό για παράδειγμα ή να διευρύνετε τα όρια του ελληνικού κοινού σε άλλα ακούσματα; Πόσο «ανοιχτό» κατά τη γνώμη σας είναι το ελληνικό κοινό στη διεύρυνση αυτή; 

Y.H.I.M: Πιστεύουμε, ότι έννοιες όπως ελληνικό κοινό, γερμανικό κοινό, αγγλικό κοινό, αρχίζουν να αλλάζουν. Τα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα και το internet, συντελούν στη δημιουργία παγκόσμιων τάσεων, άρα και κοινών, χωρίς αυτό βέβαια να καταργεί απόλυτα τη διαφορετικότητα τους. Εκ των πραγμάτων λοιπόν και οι Έλληνες, κυρίως οι νέοι, έχουν την επιθυμία να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα των ζωντανών εμφανίσεων στο εξωτερικό είναι για μας άκρως δελεαστική!


 

 

Cul.N.: Μουσικά ο καθένας σας διαγράφει και ξεχωριστή πορεία; Πώς συνδυάζονται οι ξεχωριστές διαδρομές με την κοινή στους Your Ηand in Mine;

Y.H.I.M: Η μουσική μας πορεία, θα λέγαμε, ότι είναι κοινή από την αρχή. Κάναμε διάφορες προσπάθειες κατά καιρούς, σε μικρότερη ηλικία, να γράψουμε μουσική μόνοι μας, άλλα πάντα καταλήγαμε στο να την απορρίπτουμε και να τη βαριόμαστε γρήγορα. Έτσι καταλήξαμε και στο συμπέρασμα, ότι ο αριθμός δύο είναι η χρυσή τομή, καθώς ευνοεί περισσότερο τη δημιουργικότητα, κάνοντας παράλληλα ευκολότερη και την ταύτιση απόψεων. 

 

 

Cul.N.: Στις 20 Αυγούστου το κοινό που θα βρεθεί στη Χαλκιδική θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την εμφάνισή σας στο Sani Festival. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε;

Y.H.I.M: Θα περιλαμβάνει τον καινούργιο μας δίσκο “The Garden Novels”, που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο από την Inner Ear, καθώς και κομμάτια από το «Every Night Dreams” και το “Your Hand In Mine”

 

 

Cul.N.: Επόμενα σχέδια υπάρχουν; Τι ετοιμάζουν οι Your Ηand in Mine;

Y.H.I.M: Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο και άμεσο στόχο για το μέλλον. Θέλουμε απλά να μπορούμε να αφιερώνουμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στη μουσική και σε πράγματα που σχετίζονται με αυτήν.  

Σχετικές ειδήσεις
6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Εξωστρέφεια, πειραματισμός και μουσικές ανταλλαγές!
02.12.2016 14:09
Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, ο θεσμός που επιμένει στην εξωστρέφεια και επιχειρεί πρωτότυπους και αναπάντεχους συνδυασμούς, με την συνεργασία καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων μαιτρ της τζαζ σκηνής, επιστρέφει για έκτη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τους σπουδαίους μουσικούς που συμμετέχουν (Γιώργος Κοντραφούρης, Aki Rissanen, GRIX , Λουκία Παλαιολόγου, Σπύρος Μάνεσης) οι οποίοι μας έδωσαν πρόσθετους λόγους να βρεθούμε στη Στέγη από 2 - 4 Δεκεμβρίου.
Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!
24.06.2016 14:26
Ο Στέφανος Κορκολής, που άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, έχει χαράξει μια σπουδαία μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει μουσικά το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με μία μοναδική «Συνάντηση», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Λίγο πριν ο Στέφανος Κορκολής μας ταξιδέψει σε υπέροχες μουσικές «θάλασσες» με τα πλήκτρα του πιάνου του, στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου, ας ανακαλύψουμε ένα μέρος από τον μαγικό κόσμο της ψυχής του.
Γιώργος Κουμεντάκης: Οι Έλληνες δημιουργοί είναι μια ανεξάντλητη δεξαμενή
13.04.2016 10:57
Ένα τυπικό απόγευμα του Απριλίου, επικρατούσε δημιουργικός πυρετός στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, μόλις μία εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Φόνισσας». Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές της Λυρικής, βασισμένη σε ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το στοίχημα μεγάλο και ο σημαντικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, στον οποίο πήρε περίπου δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο, φαίνεται αρκετά ενθουσιασμένος. «Θα ήθελα να κρυφτώ σε ένα μέρος και να εμφανιστώ μετά την πρεμιέρα», λέει με χιούμορ.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...