Οι Your Hand in Mine, δηλαδή ο Μάνος Μυλωνάκης και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, είναι προσκεκλημένοι στο φετινό Sani Festival για μια μοναδική συναυλία στη Σάνη Χαλκιδικής, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2011. «Ακουστικά όργανα» και  «νορμανδική φολκ» θα μπορούσαν να είναι κάποιες λέξεις-φράσεις κλειδιά για να περιγράψει κάποιος τη μουσική τους. Για να την απολαύσει, δεν έχει παρά να βρεθεί στη συναυλία τους στον πανέμορφο αυτό χώρο αλλά και να ακούσει τις ενδιαφέρουσες δισκογραφικές δουλειές τους. Ο Μάνος Μυλωνάκης και ο Γιώργος Παπαδόπουλος μίλησαν στο Culturenow.gr για την πορεία τους μέχρι σήμερα και μας δίνουν ραντεβού… στο Sani Festival.

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Πότε και για ποιούς λόγους αποφασίσατε να δημιουργήσετε τους Your Ηand in Mine και πώς καταλήξατε στο όνομα του σχήματος;

Your Ηand in Mine: Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, περίπου δώδεκα. Περάσαμε τα τελευταία χρόνια της εφηβείας έχοντας μια δυνατή φιλική σχέση, ακούγοντας παρόμοια πράγματα, επηρεάζοντας ο ένας τον άλλον και παίζοντας μουσική μαζί, ως μέλη των “Shortcat”, προασανατολισμένοι σε περισσότερο post-rock φόρμες. Το post-rock ήταν ένα είδος μουσικής που αγαπήσαμε πολύ και που τελικά, μας ωρίμασε σαν ακροατές, αλλά και πρακτικά, σαν μουσικούς.

Κάποια στιγμή, βέβαια, αυτός ο ήχος άρχισε να μας κουράζει και αρχίσαμε να προσανατολιζόμαστε σε διαφορετικά πράγματα. Η αγάπη μας για τα ακουστικά και ιδιαίτερα όργανα, ήταν ο βασικός παράγοντας, που καθόρισε το μουσικό ύφος μας σαν “Your Hand in Mine”. Θέλοντας όμως να αποτίσουμε έναν μικρό φόρο τιμής σε αυτή την εποχή και σε ένα πραγματικά μεγάλο συγκρότημα, τους “Explosions In The Sky”, διαλέξαμε το όνομα του γκρουπ από ένα αγαπημένο μας κομμάτι τους, που ταυτόχρονα θεωρούσαμε και μια πολύ εύηχη φράση.

Cul.N.: Η μουσική σας είναι ιδιαίτερη και με ιδιαίτερες επιρροές. Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς τον ήχο σας και ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Y.H.I.M: Προσπαθούμε να μην έχουμε άμεσες, ή τουλάχιστον, συνειδητές επιρροές. Τις περισσότερες φορές, τα όργανα που χρησιμομοποιούμε, μας εμπνέουν και μας δείχνουν το δρόμο. Έτσι με αυτό τον τρόπο, επηρεαζόμαστε από όλους τους πλανόδιους μουσικούς που έχουμε δει και άλλωστε, πόσο διαφορετικά να αντιμετωπίσεις ένα μαντολίνο και ένα ακκορντεόν; Τελικά, η αλήθεια είναι, ότι δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να χαρακτηρίσουμε, ή να κατηγοριοποιήσουμε τον ήχο μας.

Cul.N.:  Αναμένουμε τη νέα σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «The Garden Novels». Πού κινείται μουσικά αυτός ο δίσκος; Έχει τη μορφή τραγουδιών-ιστοριών; 

Y.H.I.M: Σε αυτό το δίσκο δουλέψαμε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του soundtrack, όπου έπρεπε να προσαρμόσουμε την μουσική μας σε κάτι έτοιμο, όπως ήταν το “Yogoto No Yume” του Mikio Naruse. Προσπαθήσαμε να γράψουμε μουσικά κομμάτια, απαλλαγμένα από άλλες παραμέτρους, προσαρμόζοντας κάτι άλλο πάνω σε αυτά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο γραπτός  λόγος. Στο δίσκο αυτό παρουσιάζονται εννέα “ηχητικά” διηγήματα, από έναν φανταστικό κήπο.

Cul.N.:  Οι στόχοι σας ποιοι είναι; Θα θέλατε να παίζετε συχνά στο εξωτερικό για παράδειγμα ή να διευρύνετε τα όρια του ελληνικού κοινού σε άλλα ακούσματα; Πόσο «ανοιχτό» κατά τη γνώμη σας είναι το ελληνικό κοινό στη διεύρυνση αυτή; 

Y.H.I.M: Πιστεύουμε, ότι έννοιες όπως ελληνικό κοινό, γερμανικό κοινό, αγγλικό κοινό, αρχίζουν να αλλάζουν. Τα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα και το internet, συντελούν στη δημιουργία παγκόσμιων τάσεων, άρα και κοινών, χωρίς αυτό βέβαια να καταργεί απόλυτα τη διαφορετικότητα τους. Εκ των πραγμάτων λοιπόν και οι Έλληνες, κυρίως οι νέοι, έχουν την επιθυμία να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα των ζωντανών εμφανίσεων στο εξωτερικό είναι για μας άκρως δελεαστική!

Cul.N.: Μουσικά ο καθένας σας διαγράφει και ξεχωριστή πορεία; Πώς συνδυάζονται οι ξεχωριστές διαδρομές με την κοινή στους Your Ηand in Mine;

Y.H.I.M: Η μουσική μας πορεία, θα λέγαμε, ότι είναι κοινή από την αρχή. Κάναμε διάφορες προσπάθειες κατά καιρούς, σε μικρότερη ηλικία, να γράψουμε μουσική μόνοι μας, άλλα πάντα καταλήγαμε στο να την απορρίπτουμε και να τη βαριόμαστε γρήγορα. Έτσι καταλήξαμε και στο συμπέρασμα, ότι ο αριθμός δύο είναι η χρυσή τομή, καθώς ευνοεί περισσότερο τη δημιουργικότητα, κάνοντας παράλληλα ευκολότερη και την ταύτιση απόψεων.

Cul.N.: Στις 20 Αυγούστου το κοινό που θα βρεθεί στη Χαλκιδική θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την εμφάνισή σας στο Sani Festival. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε;

Y.H.I.M: Θα περιλαμβάνει τον καινούργιο μας δίσκο “The Garden Novels”, που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο από την Inner Ear, καθώς και κομμάτια από το «Every Night Dreams” και το “Your Hand In Mine”

Cul.N.: Επόμενα σχέδια υπάρχουν; Τι ετοιμάζουν οι Your Ηand in Mine;

Y.H.I.M: Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο και άμεσο στόχο για το μέλλον. Θέλουμε απλά να μπορούμε να αφιερώνουμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στη μουσική και σε πράγματα που σχετίζονται με αυτήν.