Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Φοίβος Δεληβοριάς: Η μουσική πρέπει να μας θυμίζει ότι η κοινωνία δεν είναι η μόνη αλήθεια

Φοίβος Δεληβοριάς: Η μουσική πρέπει να μας θυμίζει ότι η κοινωνία δεν είναι η μόνη αλήθεια

Ο Φοίβος Δεληβοριάς , αγαπημένος τραγουδοποιός , μας συντροφεύει με τις μουσικές του ιστορίες αρκετά χρόνια τώρα.

Στίχοι και μουσικές που μπορεί σαν «καθρέφτης» κάποιες φορές να αντικατοπτρίζουν στιγμές της καθημερινότητάς μας, αποτελούν κάποια από τα ομορφότερα τραγούδια των τελευταίων ετών. Με νέο δίσκο στις καλοκαιρινές του αποσκευές, τον «Αόρατο Άνθρωπο», ο Φοίβος Δεληβοριάς -στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδείας- θα δώσει μια συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι στις 29 Αυγούστου. Με αφορμή την εμφάνισή του αυτή, απαντά στο Culturenow.gr για τη μουσική , το σινεμά και την … κάμερα που δεν πήρε όταν ήταν μικρός!

 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

 

Culturenow.gr: Φοίβο Καλημέρα! Αφορμή γι’ αυτή τη συνομιλία μας είναι η συναυλία που θα δώσεις τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στο θέατρο του άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι. Πες μας δυο λόγια για το πρόγραμμα της συναυλίας.

 


Φοίβος Δεληβοριάς: Eίναι ένα θέαμα β’ διαλογής. Εμπνευσμένο από τα b-movies που δείχνει μεταμεσονυκτίως η τηλεόραση . Αυτά  με τους  ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που –κατεστραμμένοι από τα κυβερνητικά πειράματα- αφήνουν την παλιά τους ταυτότητα και αποκτούν υπεράνθρωπες δυνάμεις. Οι τρεις μουσικοί που συμμετέχουν είναι ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις: ο Χουλκ μπασίστας Σταμάτης Σταματάκης, ο Ψαλιδοχέρης ντράμερ Σωτήρης Ντούβας και το «Πράγμα» Κωστής Χριστοδούλου στα πλήκτρα.Παρέα με εμένα, που με τα χρόνια έχω γίνει Αόρατος, θα πούμε καινούργια και παλιά τραγούδια, θα δώσουμε σώμα στις αόρατες διαθέσεις μας και θα σώσουμε την πόλη από τους πονηρούς!

 

 

Cul.N.: Το τελευταίο σου άλμπουμ με τίτλο «Ο Αόρατος Άνθρωπος», δέχτηκε πολύ καλές κριτικές σε μια εποχή που οι καλές δουλειές σπανίζουν και τα ωραία λόγια δεν λέγονται εύκολα. Πού πιστεύεις οφείλεται αυτό; Ποια είναι δηλαδή τα δυνατά στοιχεία αυτής της δισκογραφικής δουλειάς που την κάνουν να ξεχωρίζει;


Φ.Δ.: Είμαι ο τελευταίος που μπορεί να πει. Εγώ ξέρω μόνο πως, όπως κάθε φορά, έγραψα τραγούδια που δεν έχουν άγχος για την περιρέουσα ατμόσφαιρα –της δισκογραφίας ή γενικώς-. Το μόνο άγχος που έχω πάντα είναι να εκφραστούν με ακρίβεια αυτά που αισθάνομαι. Στον ήχο, νομίζω, του δίσκου το πετύχαμε περισσότερο από τις προηγούμενες φορές.

 


Cul.N.: Ο νέος σου δίσκος κυκλοφόρησε από καινούργια εταιρεία (Inner Ear). Διανύουμε εποχή αλλαγών; Στρεφόμαστε ίσως σε πιο εναλλακτικές μορφές έκφρασης, δουλειάς, αντιμετώπισης των πραγμάτων; Η δική σου επιλογή από ποια ανάγκη προέκυψε;
 

Φ.Δ.: Ας μην είμαστε βαρύγδουποι. Το δικό μου κριτήριο δεν έχει να κάνει με το «εναλλακτικό», αλλά με το σπάνιο, με αυτό που γίνεται με σοβαρότητα και αγάπη. Αυτό θεωρούσα πως δεν μπορεί πια να ανθίσει μέσα στο αγχωμένο σημερινό κλίμα μιας πολυεθνικής- γι’αυτό και έφυγα. Τα παιδιά της Inner Ear δουλεύουν με αγάπη για τους δίσκους πρώτα απ’όλα, δείτε όλες τις εκδόσεις τους και θα καταλάβετε. Είναι τιμή μου η συνεργασία μας.

 


Cul.N.: Θα προχωρούσες στην κυκλοφορία ενός νέου δίσκου σε σύντομο χρονικό διάστημα; Δεδομένου πως τους τελευταίους μήνες η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν και φως δεν φαίνεται. Με άλλα λόγια υπάρχει υλικό για τους καλλιτέχνες . Έχεις την ανάγκη να το εκφράσεις καλλιτεχνικά σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον «Αόρατο άνθρωπο» ή είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο;

Φ.Δ.: Υλικό υπάρχει για τους καλλιτέχνες πάντα, ακόμα κι όταν η κοινωνία κοιμάται. Το ότι η κοινωνία τώρα βράζει είναι καλό γι’αυτήν, η μουσική όμως πρέπει να μας θυμίζει ότι η κοινωνία δεν είναι η μόνη αλήθεια. Συνήθως μάλιστα είναι ο απόλυτος φορέας του ψέματος και της υποκρισίας. Αν έχω έμπνευση, λοιπόν, θα βγάλω καινούργια τραγούδια σύντομα. Δεν θα έχουν να κάνουν όμως με το τι θέλει η κοινωνία.

 

 

Cul.N.: «Κύριε Χατζιδάκι είμαι συνάδελφός σας». Αυτή η φράση με την οποία συστήθηκες στον Μάνο Χατζιδάκι όταν στα 15 σου, του πήγες κάποια τραγούδια που είχες γράψει, έχει μείνει στην ιστορία! Πόσο σημαντικό είναι το θάρρος για ένα νέο παιδί που φιλοδοξεί να πετύχει σε αυτό που κάνει και πόσο σε επηρέασε η συνάντηση αυτή ως καλλιτέχνη στη μετέπειτα πορεία σου;

Φ.Δ.: Το θάρρος είναι ασήμαντο, πιστεύω. Η φράση μου αυτή είχε ίσως θάρρος, ήταν όμως και βλακώδης. Σημαντικό για το τραγούδι, είναι μόνο να ακούς πολλά τραγούδια και να καταλαβαίνεις τι κάνει ένα τραγούδι καλό και τι όχι. Ο Χατζιδάκις –ακόμα και με τις αποτυχίες του- είναι απ’αυτούς που μπορούν να αποτελέσουν μέτρο. Και να μην τον γνώριζα, θα άκουγα χιλιάδες φορές τους δίσκους του.

 

 

Cul.N.: Είσαι ένας νέος άνθρωπος που ενδιαφέρεται όχι μόνο για τη μουσική αλλά για όλες τις τέχνες…  και αυτό φαίνεται και από την πάντα προσεγμένη εικαστική ματιά των εξωφύλλων των δίσκων σου. Αν δεν είχες ασχοληθεί με τη μουσική θα είχες ασχοληθεί με κάποια άλλη τέχνη; Ζωγραφική, θέατρο ή και κόμικς π.χ.;

Φ.Δ.: Θα είχα ασχοληθεί με το σινεμά. Αυτό ήθελα μικρός. Μάλιστα σε κάτι γενέθλια είχα ζητήσει να μου πάρουν κάμερα. Δεν είχαμε λεφτά όμως κι έτσι μου πήραν κιθάρα.

 

 

Cul.N.: Και μια και ήρθε η κουβέντα στα κόμικς, ποιόν σούπερ ήρωα θα έκανες τραγούδι σήμερα και γιατί;

Φ.Δ.: Θα ήθελα να κάνω τραγούδι για ένα σούπερ ήρωα χωρίς καθόλου υπεράνθρωπες δυνάμεις. Με πρόλαβε όμως η ταινία «Kick-Ass». Αχ, αν είχα πάρει κάμερα τότε...
 

 

Cul.N.: Και για να γυρίσουμε στη συναυλία στο θέατρο του άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις κάποια μικρή έκπληξη, αν υπάρχει…  Κάποιο τραγούδι που δεν θα περιμέναμε να ακούσουμε π.χ….

Φ.Δ.: Όχι. Οι εκπλήξεις στην ώρα τους.

 

 

Cul.N.: Για το φθινόπωρο – χειμώνα υπάρχουν σχέδια για εμφανίσεις;

Φ.Δ.: Κι αυτό είναι μυστικό. Σε λίγο καιρό όμως δεν θα αντέξω και θα το πω!

 

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/greek-music/Ο_Φοίβος_Δεληβοριάς_στο_θέατρο_του_άλσους_Βεΐκου_στο_Γαλάτσι_.html

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Φοίβος Δεληβοριάς: Μια τυχαία μέρα κρύβει κάτι αιώνιο
21.10.2016 17:31
Ο Φοίβος Δεληβοριάς, με αφορμή τις "Best of" παραστάσεις του στον Σταυρό του Νότου, έκανε ένα flashback στην καλλιτεχνική του διαδρομή, θυμήθηκε ήχους και εικόνες, σταμάτησε για λίγο στην δική του «Καλλιθέα», μας άφησε να «κρυφοκοιτάξουμε» στο εργαστήρι της δημιουργίας του και ευχήθηκε στον αγαπημένο μουσικό στέκι του Νέου Κόσμου να «μην φοβηθεί να ομορφύνει».
Κορνήλιος Σελαμσής: Η διαχείριση του πολιτισμού είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα
07.07.2016 14:45
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, ο Κορνήλιος Σελαμσής φέρνει κάτι διαφορετικό στη σκηνή. Το «Λεόντιος και Λένα» είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο του Μπύχνερ, που ο συνθέτης μετέτρεψε σε όπερα, με την ουσιαστική συμβολή του λιμπρετίστα Γιάννη Αστερή. Φαίνεται ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με τους συγκεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές, ενώ παράλληλα συνεχίζει να δουλεύει πυρετωδώς το μουσικό μέρος, νιώθοντας όπως λέει χαρακτηριστικά, «σαν να βρίσκεται στην μέση εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς». Μας μίλησε μεταξύ άλλων, για τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης παράστασης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κλασικός συνθέτης στην Ελλάδα, καθώς και για τα φετινά γεγονότα που συνέβησαν στο Φεστιβάλ.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.