Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Νέρης: Athens Fringe Festival, η Αθήνα μας ανήκει!

Γιώργος Νέρης: Athens Fringe Festival, η Αθήνα μας ανήκει!
Το Athens Fringe είναι μια γνήσια λαϊκή διοργάνωση, τόσο από πλευράς συμμετεχόντων όσο και από πλευράς κοινού ...

 

Λαϊκή με την έννοια που λαϊκό είναι το facebook ή το myspace. Το Fringe δεν είναι μόνο ένα Φεστιβάλ. Είναι -πολύ περισσότερο- ένα κοινωνικό δίκτυο, που δεν απέχει πολύ από το facebook, ή το myspace, με μια όμως τεράστια και ειδοποιό διαφορά: Δεν είναι εικονικό, αλλά πραγματικό. Δεν το περιδιαβαίνεις \"σερφάροντας\" αλλά περπατώντας. Στις πτυχές του συναντάς αληθινούς ανθρώπους, καλλιτέχνες και ακτιβιστές!

 

Απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς πυρήνες της πόλης με στόχο να λειτουργήσει ως συνεκτικό δίκτυο ανάμεσά τους. Απευθύνεται στα κύτταρα της πληροφορίας, στα blogs, στα sites, στα portals, ώστε αυτά να γίνουν οι ξενιστές της ιδέας και της δυναμικής του.

 

Το πρώτο Athens Fringe διήρκησε 7 μέρες από τις 15-21 Ιουνίου 2009, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε 15 venues αλλά και σε δημόσιους χώρους της Αθήνας. Συμμετείχαν 180 ομάδες και πάνω από 800 καλλιτέχνες και ακτιβιστές. Το δεύτερο, έγινε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού τον Ιούνιο του 2010, κράτησε 5 ημέρες με αντίστοιχους αριθμούς συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ακτιβιστών και χώρων. 

 

Το βασικό του θέμα ήταν «Η δική μου Ελλάδα». Απευθύναμε προς το αθηναϊκό κοινό την εξής πρόσκληση: «Στην κρισιμότερη καμπή του χρόνου. Σήμερα, που το παρελθόν φαντάζει ξένο και ανεπανόρθωτα χρεοκοπημένο και που το μέλλον θα χτιστεί από ανθρώπους καινούργιους, το Athens Fringe Festival σας προκαλεί να προτείνετε τα σύμβολα της δική σας Ελλάδας: Σηκώστε τη δική σας σημαία, συνθέστε τον δικό σας ύμνο, ξανα-φτιάξτε τη δική σας Ελλάδα! 

 

Η πολιτική είναι και διαχείριση των συμβόλων. Πώς θα νοιώσουμε την πόλη «πόλη μας», την πατρίδα «πατρίδα μας», εάν την εκπροσωπούν εμβλήματα, σχέδια και τραγούδια που έχουν στο παρελθόν καθαγιαστεί μα που τώρα φαντάζουν φθαρμένα κι ανεπανόρθωτα παραδομένα στους έχοντες και τους κατέχοντες; Ως πότε θα ανεμίζουμε σημαίες από νάιλον; Θα παρελαύνουμε υπό τους ήχους μονότονων εμβατηρίων;

 

Σχεδιάστε την ελληνική σημαία των ονείρων σας. Γράψτε τους στίχους ενός εθνικού ύμνου που θα σας έκανε να ανατριχιάσετε και να ενωθείτε τραγουδώντας τον με τους γύρω σας. Βάλτε του μουσική . Και στείλτε τα μας για να τα προβάλουμε».

 

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, κυρίως ως προς την πολυμορφία των απαντήσεων, που οδήγησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτικοακουστική έκθεση.

 

Φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 20-26 Ιουνίου και πάλι στην Τεχνόπολη και σε πολλούς συνεργαζόμενους χώρους. Το πρόγραμμα του Athens Fringe Festival 2011 θα βασίστηκε στο concept: «Smile in the Mind».

 

Σε συνέχεια της φιλοσοφίας μας «Η Αθήνα μας ανήκει!» φέτος στρέψαμε την προσοχή μας στο έμψυχο υλικό της πόλης – στους ανθρώπους της. Το φετινό θέμα πραγματεύτηκε την ευτυχία, και όλα αυτά, μικρά και μεγάλα που κάνουν τον καθένα από εμάς να διατηρεί το χαμόγελο και μας δίνουν ώθηση για δράση.

Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να δημιουργήσουν έργα με αυτό το θέμα, και η κοινωνική δράση που θα οργανωθεί θα είναι και αυτή στηριγμένη στο concept αυτό.

 

Το Fringe Festival θα παραμείνει ένα non-curated φεστιβάλ, ανοιχτό σε όλους τους καλλιτέχνες, αφού αυτό είναι και ένα από τα πολύ σημαντικά κομμάτια της ταυτότητας του. Η χρήση συγκεκριμένου θέματος στην φετινή διοργάνωση γίνεται με στόχο την επίτευξή ενός πιο δεμένου καλλιτεχνικού προγράμματος με συνοχή ως προς τη φιλοσοφία , τους στόχους και τα μηνύματα που επιθυμεί να δώσει.

 

Και δύο λόγια ως προς το «Η Αθήνα μας ανήκει!». Είναι το μότο που διαλέξαμε πριν τρία χρόνια, εν πλήρει επιγνώσει ότι σύντομα θα γινόταν επίκαιρο. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε βέβαια ότι σήμερα θα αποτελούσε τον πυρήνα του θέματος μιας καθημερινής δημόσιας διαβούλευσης, νοιώθαμε όμως από τότε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να επανακτήσουμε την πόλη μας. Το φεστιβάλ είναι κομμάτι αυτής της προσπάθειας, και φυσική συνέχεια αυτής της διαδικασίας. Υπό αυτήν την έννοια, ξεπερνάει τον καλλιτεχνικό του χαρακτήρα και καθίσταται πρωτογενώς πολιτικό.

 

Info: Ο Γιώργος Νέρης είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού, Σύνθεση , η οποία είναι η διοργανώτρια εταιρεία του Fringe Festival.

Σχετικές ειδήσεις
Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου: Εκεί που η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο
31.01.2017 13:03
Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου γράφει για το νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ, Adaptation Film Festival, μια συνδιοργάνωση της MoovieReel και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων,που θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο από 2 έως 8 Φεβρουαρίου 2017.
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
Οι μουσικές του κόσμου διασταυρώνονται στον Μόλυβο!
05.08.2016 14:30
Ένας σημαντικός διεθνής πολιτιστικός θεσμός επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην παραμεθόριο Λέσβο, ύστερα από την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωσή του. Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου  το οποίο θα πλημμυρίσει μουσικές από τις 16- 19 Αυγούστου τον πανέμορφο οικισμό του Μολύβου,
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Κάτια Αρφαρά: Fast Forward Festival 3 - Οι συνοριακές περιοχές της τέχνης
06.05.2016 14:44
Χειμωνιάτικο απόγευμα στο Battersea, στο Λονδίνο. Μου ζητούν να βγάλω παπούτσια, κάλτσες, παλτό και να φορέσω ένα αδιάβροχο. Μου δίνουν ένα φακό και ένα χαρτί με ένα όνομα γραμμένο στα αραβικά και με βάζουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο – είμαστε δέκα συνολικά « θεατές ». Πατώ το υγρό χώμα και αναζητώ στον « κήπο » το όνομα που μου έχει δοθεί. Όταν το αναγνωρίζω σε μια από τις πλάκες, πρέπει να σκάψω και να ακουμπήσω το κεφάλι μου στο χώμα για να ακούσω την ιστορία του. Το Gardens speak (Ομιλούντες κήποι) που θα δούμε τον Μάιο στη Στέγη στο πλαίσιο του 3ου Fast Forward Festival, μιλά για τις μυστικές ταφές στους κήπους της Συρίας στα πρώτα χρόνια της επανάστασης ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ.