Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή από το θέατρο Taganka Μόσχας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Αντιγόνη του  Σοφοκλή από το θέατρο Taganka Μόσχας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Την τελευταία του παράσταση με το ιστορικό Θέατρο Taganka της Μόσχας παρουσιάζει ο Γιούρι Λιουμπίμοφ στην Ελλάδα, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του

Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στις 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου η θεατρική αυθεντία του Λιουμπίμοφ συναντά το πνεύμα του Σοφοκλή, ανεβάζοντας στη χώρα μας την « Αντιγόνη ».  Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στη συμπρωτεύουσα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011.

 


Στην «Αντιγόνη» ο Γιούρι Λιουμπίμοφ αλλάζει την οπτική με την οποία συνηθίζεται να ανεβαίνουν οι παραστάσεις αρχαίου δράματος. Ενισχύοντας τις λυρικές ερμηνείες των ηρώων, κρατά στο επίκεντρο του έργου τις αιώνιες συγκρούσεις με την εξουσία και μεταμορφώνει την παράσταση σε μια διαχρονική μάχη του ανθρώπου με τους θεούς, του αδύναμου με την εξουσία και της λογικής με τη μοίρα. Η παράστασή του μοιάζει με μύηση. Γυρίζει το θεατή πίσω στο χρόνο, στο Θηβαϊκό Κύκλο. Η Αντιγόνη θέλει να θάψει το νεκρό αδελφό της Πολυνείκη, αντιδρώντας στις εντολές του Κρέοντα, βασιλιά της Θήβας. Θέτει την τιμή των θεών και την αγάπη προς τον αδερφό της υπεράνω των ανθρώπινων νόμων.

 

Το Θέατρο Taganka ιδρύθηκε το 1964 από το διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Γιούρι Λιουμπίμοφ. Από τότε, συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων θεάτρων της Ρωσίας, διέγραψε τη δική του πορεία στον καλλιτεχνικό χάρτη κερδίζοντας αναγνώριση και παγκόσμιο κύρος. Το Θέατρο Taganka αποτελεί σταθμό στο θεατρικό γίγνεσθαι, αφού από τη σκηνή του έχουν περάσει δάσκαλοι-αυθεντίες και καταξιωμένοι ηθοποιοί, ενώ οι παραστάσεις του αποτελούν σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα σε όλο τον κόσμο.

 

 

Για το Γιούρι Λιουμπίμοφ το θέατρο είναι αυτοσκοπός. Πρόκειται για έναν «ανατόμο» της σύγχρονης ιστορίας του θεάτρου και έναν από τους βασικούς θεμελιωτές που καθόρισαν όσο ελάχιστοι τη θεατρική τέχνη. Aπό το ξεκίνημά του, ο Λιουμπίμοφ είδε το θέατρο ως κώδικα τιμής, ως μυσταγωγία. Με τις παραστάσεις του, μια ακτινογραφία της ανθρώπινης μοίρας, έγινε αμέσως δημοφιλής, ταξιδεύοντας στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Ο μεγάλος Ρώσος δημιουργός πρόσφατα τιμήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του 14ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου.

 

 

Στη χώρα μας «συστήθηκε» σκηνοθετικά με την «Ηλέκτρα» το 1992 στο Μέγαρο Μουσικής. Το 1994 και το 1995 σκηνοθέτησε το «Γλάρο» και το «Βυσσινόκηπο» με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη, στο Θέατρο Διονύσια (νυν Χορν) και στο Θέατρο Δανδουλάκη αντίστοιχα. Το 2001 μας επισκέφτηκε ξανά με τη «Μύηση του Σωκράτη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

 

 

Πρόσφατα τα πράγματα άλλαξαν στο Θέατρο Taganka. Προστριβές και προσωπικές συγκρούσεις έφεραν στην επιφάνεια προβλήματα χρόνων. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια του υπουργού Πολιτισμού της Ρωσίας Αλεξάντερ Αβντέεφ «να ξαναβρεθούν οι ισορροπίες» και να επιστρέψει ο Γιούρι Λιουμπίμοφ στη θέση του διευθυντή του θεάτρου, ο Λιουμπίμοφ αρνήθηκε.

 

 

Άλλωστε, ποτέ δεν ήταν το «καλό παιδί» του καθεστώτος. Το 1984 εξορίστηκε για πέντε χρόνια στη Δύση, καθώς δεν είχε την «έγκριση» των σοβιετικών αρχών, ενώ ποτέ δε δίσταζε να πει τη γνώμη του, όποιες και αν ήταν οι συνέπειες. Αυτή τη φορά η σχέση του με τους ηθοποιούς ήταν η αιτία να αποχωρήσει από το ιστορικό θέατρο που ίδρυσε το 1964, τροφοδοτώντας επί τόσα χρόνια τα παγκόσμια θεατρικά δρώμενα με πρωτοποριακές παραστάσεις.

 

 

Ως αποτέλεσμα, ο Γιούρι Λιουμπίμοφ σταματά τη συνεργασία του με το ιστορικό Θέατρο Taganka. Ωστόσο αποφάσισε, τελευταία φορά, να έρθει με το Θέατρο Taganka και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στην Ελλάδα που τόσο πολύ αγαπά.

 


Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τελευταία παράσταση για την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο Βεάκειο Θέατρο
13.09.2016 10:40
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στο Βεάκειο Θέατρο η τελευταία παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης και δεν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου λόγω των καιρικών συνθηκών. Αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη διαχρονικότητα και τη δύναμη του Σοφόκλειου λόγου, η παράσταση -που παρουσιάστηκε για δεύτερη χρονιά- είχε συγκινητική υποδοχή σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο όπου παίχτηκε κερδίζοντας θερμά επαινετικά σχόλια από κοινό.
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο 2ο Φεστιβάλ Δάσους
03.08.2016 10:02
Στις 29 & 30 Αυγούστου 2016, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Δάσους, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Δάσους, η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
06.07.2016 11:32
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στις 15 και 16 Ιουλίου 2016 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε περιοδεία
23.06.2016 14:34
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Εθνικό Θέατρο: Καλοκαιρινές παραγωγές 2016
21.03.2016 13:47
Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις φετινές, καλοκαιρινές του παραγωγές που περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παραστάσεις: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας (Συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας) και «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη, σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.