Η «Συλλογή Οψιδιανού Ζαφείρη Βάου» αποτελείται  από τέχνεργα  από οψιδιανό, αυτή τη χαρακτηριστική μηλιακή ηφαιστειακή πέτρα, η οποία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην αρχαιολογία της πρώιμης εργαλειοτεχνίας του προϊστορικού ανθρώπου. Τα αντικείμενα της συλλογής συλλέχθηκαν σταδιακά από διάφορες θέσεις της Μήλου, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το 1959.

Ανταποκρινόμενη στην επιθυμία της τοπικής κοινωνίας του νησιού αλλά και του ίδιου του συλλέκτη να παραμείνει η συλλογή στη «γενέτειρά» της Μήλο, η οικογένεια Κυριακοπούλου προχώρησε στην αγορά της από το γιο του συλλέκτη, Αντώνη Βάο, και στην παραχώρησή της στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, το 2009. Δύο χρόνια μετά, κι αφού ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική και επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής, καθώς και όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, οι κάτοικοι κι οι επισκέπτες της Μήλου έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματα στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου.

Η μόνιμη έκθεση «Συλλογή Οψιδιανού Ζαφείρη Βάου» έρχεται να προστεθεί στις πλούσιες συλλογές ορυκτών, πετρωμάτων, αντικειμένων και φωτογραφιών που παρουσιάζονται στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου και αφηγούνται με το δικό τους τρόπο  τη μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία του νησιού.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που  δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. το 1998 με κύριο στόχο να τιμήσει και να προβάλει τη μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία καθώς και τη γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Μήλου. Το Μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων από το 2000. Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων λειτουργίας του, έχει δεχθεί περισσότερους από 145.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εξελιχθεί σε προσφιλή προορισμό εκπαιδευτικού τουρισμού.