Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Αλίκη Τσίργιαλου: Η ομορφιά της φθοράς, αποτελεί πηγή έμπνευσης

Αλίκη Τσίργιαλου: Η ομορφιά της φθοράς, αποτελεί πηγή έμπνευσης
«Συρτάρι ΧΧΙΙ - φωτογραφίες σε αποσύνθεση» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζεται

αυτή την περίοδο στον Πύργο Μπαζαίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου. Πρόκειται για φωτογραφίες από το Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη , φθαρμένες από το χρόνο τις οποίες αξιοποίησε ο φωτογράφος Λεωνίδας Κουργιαντάκης. Εμείς μιλήσαμε με την επιμελήτρια της έκθεσης και υπεύθυνη του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, κυρία Αλίκη Τσίργιαλου η οποία μας «ξενάγησε» στην έκθεση, στη φωτογραφία και στη φθορά του αμείλικτου χρόνου. 

 

Συνέντευξη στη Μαρία Κωφίδου

 

Culturenow.gr: Πώς γεννήθηκε η ιδέα της έκθεσης «Φωτογραφίες σε αποσύνθεση»;


Αλίκη Τσίργιαλου: Το έναυσμα για τη πραγμάτωση της εργασίας αυτής έδωσε το περιεχόμενο του συρταριού με νούμερο ΧΧΙΙ, τμήμα μιας μεταλλικής συρταροθήκης που βρίσκεται τοποθετημένη στο χώρο όπου φυλάσσεται το πρωτότυπο υλικό του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη.

 

Είναι το σημείο συγκέντρωσης των αρνητικών με μεγάλη ως και ολική καταστροφή της υπόστασής τους και κατ' επέκταση του ειδώλου τους. Το προαναφερόμενο υλικό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των αρχείων γνωστών φωτογράφων όπως του Νικόλαου Τομπάζη, του Περικλή Παπαχατζιδάκη, του Δημήτρη Χαρισιάδη και της Nelly's και παρά την εκτεταμένη του φθορά, έχει φυλαχτεί. Είναι αυτονόητο ότι οι εικόνες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν το έργο των παραπάνω φωτογράφων και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα εκτίθονταν ποτέ καθώς έχουν χάσει το αφηγηματικό τους περιεχόμενο. 

 


Cul.N.: Στην έκθεση πρόκειται να δούμε υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, που υπό κανονικές συνθήκες όπως αναφέρετε δεν θα εκτίθονταν ποτέ, καθώς είναι εικόνες που παρά την ακρίβεια της φωτογραφικής περιγραφής έχουν χάσει το αφηγηματικό τους περιεχόμενο. Πως αποκτούν το «νέο αφηγηματικό τους περιεχόμενο» και πόσο απέχουν ή συμβαδίζουν με τα πρωτότυπα;

 

 

Α.Τ.: Τις φθαρμένες φωτογραφίες και τα αλλοιωμένα αρνητικά, συχνά σε στάδιο αποσύνθεσης, αξιοποίησε ο φωτογράφος Λεωνίδας Κουργιαντάκης με τον δικό του πρωτότυπο τρόπο. Στα χέρια του, το υλικό αυτό απέκτησε νέα ζωή, με διαφορετικό όμως προσανατολισμό.

 

Ο Κουργιαντάκης είδε πέρα από τη φθορά, προχώρησε σε μια προσωπική ανάγνωση και έδωσε τη δική του ερμηνεία δημιουργώντας φωτογραφίες με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον. Στις περιπτώσεις όπου η φθορά δεν έχει προχωρήσει στην ολοσχερή καταστροφή του φωτογραφικού υλικού, τα θραύσματα της ορατής πραγματικότητας αποτυπώνονται ως σημείο αναφοράς σε αυτό που κάποτε εικονιζόταν με φωτογραφική ακρίβεια.

 

 


Cul.N.: Ως επιμελήτρια της έκθεσης, αλλά και ως υπεύθυνη του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την έκθεση τόσο από φωτογραφικό ενδιαφέρον αλλά όσο και από ένα (ευρύτερο) καλλιτεχνικό ενδιαφέρον;


Α.Τ.: Η "ομορφιά" της φθοράς, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους φωτογράφους από την πρώτη στιγμή της δραστηριότητάς τους. Μισογκρεμισμένα κτήρια, κατεστραμμένα αντικείμενα, σκουπίδια, σχισμένα χαρτιά, σκουριασμένα σίδερα, κατέχουν μεγάλο μέρος της φωτογραφικής θεματολογίας. Σε άλλες περιπτώσεις, ο καλλιτέχνης-φωτογράφος δεν αποτυπώνει την φθορά αλλά τη χρησιμοποιεί ως μέσο έκφρασης. Μπορεί να κάψει τις φωτογραφίες του, να τις σκίσει, να επέμβει σε αυτές με χημικά υλικά με αποτέλεσμα να μεταμορφώσει την ορατή πραγματικότητα.

 

Στην εργασία αυτή, η καταστροφή δεν αποτυπώνεται μέσα από το φακό του φωτογράφου αλλά εικονογραφείται η ίδια. Η παραμορφωμένη δομή των αρνητικών, άλλοτε με την ζαρωμένη επίστρωση και άλλοτε ως αποτέλεσμα της ομογενοποιημένης πολλαπλής στρωματογραφίας, εμπνέουν το φωτογράφο Λεωνίδα Κουργιαντάκη να κατασκευάσει εικόνες που παραπέμπουν σε δείγματα της αφηρημένης ζωγραφικής τέχνης.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2011. Διαβάστε περισσότερα:

http://www.culturenow.gr/photography/Συρτάρι_ΧΧΙΙ_-_φωτογραφίες_σε_αποσύνθεση:_Έκθεση_στον_Πύργο_Μπαζαίου_στη_Νάξο_.html

Σχετικές ειδήσεις
Ελένη Πανουκλιά: Η ομορφιά οφείλεται σε αντίθετα πράγματα που ενώνονται
12.09.2016 16:39
Η Ελένη Πανουκλιά μίλησε στο Culture Now για την site specific παρέμβαση Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία στο Παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, την οποία δημιούργησε στα πλαίσια των Αισχυλείων 2016.
Μανώλης Αναστασάκος: Μέτρο της εκάστοτε επιρροής ή μη είναι πάντα ο άνθρωπος
28.12.2015 16:13
Με αφορμή την ατομική του έκθεση Cosmos στη γκαλερί Blender, o Μανώλης Αναστασάκος μίλησε στο Culturenow.
Ο Κωστής Βελώνης για την έκθεση του
03.12.2015 12:24
Το Culture now μίλησε μαζί με τον Κωστή Βελώνη με αφορμή την ατομική έκθεσή του Mount the Air που εγκαινιάστηκε στις 26 Νοεμβρίου στην γκαλερί Kalfayan στην Αθήνα.
Paolo Colombo: H συνάντηση των μαθηματικών, της φύσης και της πολιτικής στο έργο του Merz
13.11.2015 17:13
Ο επιμελητής Paolo Colombo μίλησε στο Culturenow για την έκθεση Mario Merz: Numbers are prehistoric που επιμελήθηκε ο ίδιος και φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, στην Αθήνα. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ,, σε συνεργασία με το Fondazione Merz, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μουσειακό χώρο την έκθεση έργων του Iταλού καλλιτέχνη, του οποίου το όνομα και το έργο έχει συνδεθεί με το κίνημα της Arte Povera.
David Benforado: Οι στιγμές που
21.10.2015 17:05
O David Benforado γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.Σπούδασε ζωγραφική,γλυπτική/εγκατάσταση στο Πανεπιστήμιο Brandeis (ΗΠΑ ) και στο Ουγγρικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών στη Βουδαπέστη. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Το Culturenow μίλησε μαζί του, με αφορμή την έκθεση ''Μεταξύ Ηχου και Σιωπής'' που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα.