Η «Μηχανή Τέχνης» σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας παρουσιάζει σε πανελλήνια πρεμιέρα το έργο του Μεξικανού συγγραφέα …

Edgar Chias (Έντγαρ Τσίας) «Στη Σκιά του» με την Δήμητρα Χατούπη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011 και ώρα 9.15μμ στο Θέατρο του Κάστρου.

Η υπόθεση του έργου:

Πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου της Κλυταιμνήστρας. Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ερωτικού πάθους και μίσους η Κλυταιμνήστρα και ο εραστής της Αίγισθος πρέπει να πάρουν την μεγάλη απόφαση. Η στιγμή της εκδίκησης πλησιάζει. Τα λεπτά κυλούν. Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η Κλυταιμνήστρα να εκδικηθεί.  Ο φόνος θέλει δύο. 

Ο Αίγισθος διστάζει. Ο Αγαμέμνονας γύρισε μετά από 10 χρόνια στην πατρίδα του. Πανηγυρίζει για τον θρίαμβο στην Τροία και περιφέρει την ερωμένη του Κασσάνδρα σαν λάφυρο μέσα στην πόλη του, μια πόλη που γέμισε από ορφανά και χήρες όσο ο ίδιος διεξήγαγε τον πόλεμο της Τροίας.

Η μεγάλη σκιά του Αγαμέμνονα και το πάθος του για την Κασσάνδρα μολύνουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέει η Κλυταιμνήστρα.  Μπορείς να σκοτώσεις αυτόν που αγαπάς πιο πολύ και από τον εαυτό σου;
«…Μόνο ένας άντρας υπάρχει στη ζωή, οι υπόλοιποι είναι σκιά του, μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξεπεράσεις τον ένα και μοναδικό». Η σημερινή Κλυταιμνήστρα αφηγείται στον εραστή της μια ιστορία εγκατάλειψης, μια ιστορία αγάπης που γίνεται δίκοπο μαχαίρι σε χέρια που δεν τρέμουν.

Αφού δε μ’ αγαπάς, να πεθάνεις.

Σκηνοθεσία

Η σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου υπογραμμίζει με κάθε τρόπο τον ιερό πόλεμο του έρωτα. Η Κλυταιμνήστρα (Δήμητρα Χατούπη) τελειώνει τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Αγαμέμνονας όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την βασίλισσα και με αφορμή τον πόλεμο να παραδοθεί στα χάδια άλλων γυναικών. Τώρα επιστρέφει θριαμβευτής και φέρνει ως λάφυρο την Κασσάνδρα. 

Μέχρι πότε θα ζει ατιμώρητος παρουσιάζοντας την προδοσία του ως κατόρθωμα; Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν αντίπαλοι.  Κανένας δεν μπορεί μέχρι το τέλος να μείνει ουδέτερος.  Έτσι και ο διστακτικός Αίγισθος (Ονίκ Κετσογιάν) θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο. 

Μέσα σε κοστούμια haute couture που σχεδίασαν οι Celebrity Skin, Κλυταιμνήστρα και Αίγισθος θα πορευτούν σε ένα διάδρομο γεμάτο από «σύμβολα» του εικαστικού Γιώργου Μαραζιώτη και έντονα φώτα του Νίκου Σωτηρόπουλου.

Από το Μεξικό στην Πάτρα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας θα οργανώσει Ημερίδα αφιερωμένη στο Μεξικανικό Θέατρο και στην δραματουργία του Edgar Chias.  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείο Πάτρας την Τρίτη 26 Ιουλίου και ώρα 8:30 μμ, όπου θα παρευρίσκεται και ο μεξικανός συγγραφέας.  Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει η θεατρολόγος και μεταφράστριά του Μαρία Χατζηεμμανουήλ, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας Edgar Chias θα μιλήσει για τις τάσεις στο σύγχρονο μεξικανικό θέατρο.  Τέλος θα παρουσιαστεί απόσπασμα από το έργο του «Serial» που θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Νατάσσα Νταϊλιάννη.

Ταυτότητα Παράστασης

«Στη Σκιά του»
Συγγραφέας: Edgar Chias
Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος
Μετάφραση: Νιόβη Βουδούρη, Νεκταρία  Ντάση, Τάσος Ψάρρης
Επιμέλεια μεταφραστικής ομάδας: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνογραφία: Γιώργος Μαραζιώτης
Κοστούμια: Celebrity Skin
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ
Κλυταιμνήστρα : Δήμητρα Χατούπη
Αίγισθος: Ονίκ Κετσογιάν