Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ομηριάδα του Δημήτρη Δημητριάδη στο Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη

Ομηριάδα του Δημήτρη Δημητριάδη στο Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη
Το Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη παρουσιάζει την Ομάδα Ω3 και το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Ομηριάδα» στο θέατρο Πέτρας την Πέμπτη

28 Ιουλίου 2011.

 

Ο Οδυσσέας δεν επιστρέφει σε μία φιλική χώρα. Δεν συναντά τα προσφιλή του πρόσωπα, τοπία, οίκους, ακόμη και τους μνηστήρες που πρέπει να εξολοθρεύσει. Η Ιθάκη δεν είναι απλώς «πτωχική» αλλά εχθρική.

 

Ο Οδυσσέας, ως αλλοτριωμένος εκπορθητής της Τροίας, εκμαυλισμένος από την ηδονή του πολέμου, δεν έρχεται «γέρος πιά ν’αράξει στο νησί» αλλά γιά να κατακρεουργήσει την Ιθάκη ως νέα Τροία, ως άλλη μία «χώρα που πεθαίνει». Διότι εκ των έσω τα κακά. Οδυσσέας και Ιθάκη εκδικούνται γιά την αμοιβαία στέρηση, ως εραστές πού αποσπάστηκαν βίαια ο ένας από τον άλλο αλλά με δική τους βούληση.

 

Αν Ιθάκη και Οδυσσέας αυτοπροσδιορίζονται μέσω της αμοιβαίας καταστροφής τους, ο Όμηρος, ο «ολοίτατος» και «κανείστατος», δεν έχει χώρο, δεν έχει χρόνο αλλά αναδημιουργείται στο διηνεκές. Ανοιχτός σε όλες τις ερμηνείες, τις αναθεωρήσεις, τις παρερμηνείες, στις αναγνώσεις πού έγιναν και θα γίνουν. Ετεροπροσδιοριζόμενος. Γι’ αυτό πάντα παρών.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Κείμενο : Ομηριάδα
Συγγραφέας : Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία : Παναγιώτης Κατσώλης
Βοηθοί σκηνοθέτη : Αναστασία Γιαννάκη
Φωτισμοί : Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Επιμέλεια κίνησης : Ειρήνη Κυρμιζάκη
Μουσική / κοστούμια : ο θίασος
Φωτογραφίες : Νίκος Αλεξίου
Επιμέλεια χτενισμάτων : Κωνσταντίνος Κουταλιάγκας
Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

 

ΔΙΑΝΟΜΗ
Ηθοποιοί : Ρωξάνη Βλάσση, Έφη Βλαχογιάννη, Ξανθή Γεωργίου , Αναστασία Γιαννάκη, Γιάννης Δενδρινός, Νατάσα Δουρούμη, Ευθύμης Θέου, Σοφία Ιγνατίδου, Παναγιώτης Κατσώλης, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Κατερίνα Λάττα, Νικολέτα Μαστρογιαννοπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Έμυ Πανουργιά, Βιβή Πέτση, Ελεάνα Τσίχλη
Συμμετέχουν τα παιδιά : Κατερίνα Κατσώλη, Στεφανία Μπαμπάνα
Ηχογραφημένη φωνή : Ακύλλας Καραζήσης
 

Σχετικές ειδήσεις
Τρώας, του Δημήτρη Δημητριάδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.02.2017 10:05
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «ΤΡΩΑΣ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 27 Φεβρουαρίου 2017 και για 12 παραστάσεις.
Τέχνη, ένας μονόλογος του Δημήτρη Δημητριάδη στο Bios
11.11.2016 15:29
Ο Δημήτρης Τσιάμης παρουσιάζει στο Bios τον μονόλογο Τέχνη, ένα κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό.
Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών, του Δημήτρη Δημητριάδη στο Θέατρο Aλκμήνη
29.09.2016 11:43
Η παράσταση Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών, του Δημήτρη Δημητριάδη, που ξεκίνησε στο περυσινό Off Off Athens Theatre Festival παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Ζωρζίνας Τζουμάκα, από την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου και για 12 μόνο παραστάσεις.
Πεθαίνω σα χώρα, του Δημήτρη Δημητριάδη στο 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
30.08.2016 16:27
Το εμβληματικό, σχεδόν προφητικό κείμενο, του Δημήτρη Δημητριάδη, “Πεθαίνω σα χώρα”, γραμμένο το 1978, θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο ΑRΤίκι ‘Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ’, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα».
«Insenso», του Δημήτρη Δημητριάδη από το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στο Θέατρο Τέχνης
22.07.2016 11:02
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016 την πολωνική παραγωγή «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου.