240 εκδότες, 100.000 τίτλοι βιβλίων, 4 σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων. Το φετινό 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου, για άλλη μια φορά, θα επιδείξει την κλάση και το κύρος του στο χώρο της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού.

240 εκδότες, 100.000 τίτλοι βιβλίων, 4 σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων. Το φετινό 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου, για άλλη μια φορά, θα επιδείξει την κλάση και το κύρος του στο χώρο της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού.

Ανανεωμένο, με υψηλών προδιαγραφών περίπτερα και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, το 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 1.000.000 ανθρώπους.

Η σταθερή 26χρονη πορεία του το καθιερώνει σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ελλάδας. Ο χώρος που το φιλοξενεί, ο πεζόδρομος του Διονύσιου του Αρεοπαγίτου, στο Θησείο, γύρω από την Ακρόπολη, αποτελεί ξεχωριστά σύμβολο του πολιτισμού μας.

Τα εγκαίνια του φετινού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στις 19 Σεπτεμβρίου, λίγο αργότερα από την επίσημη έναρξη, λόγων των εθνικών εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η διοργάνωση, όπως κάθε χρόνιο, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, και με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού θα αφιερωθεί σε τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων, στη Μαρία Κάλλας (30 χρόνια από τον θάνατό της), στον Νίκο Εγγονόπουλο (100 χρόνια από τη γέννησή του), στον Νίκο Καζαντζάκη (50 χρόνια από τον θάνατό του) και στον Διονύσιο Σολωμό (150 χρόνια από τον θάνατό του). Αλλωστε η φετινή χρονιά είναι ήδη αφιερωμένη στα πρόσωπά τους.

Το αφιερωματικό μέρος της διοργάνωσης στα τέσσερα σημαντικά πρόσωπα του πολιτισμού μας, θα περιλαμβάνει περίπτερο, στον χώρο του Φεστιβάλ, που θα φιλοξενήσει με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, banners με φωτογραφίες και στοιχεία για τη ζωή και το έργο τους. Οθόνες πλάσματος, DVD με ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ και αρκετοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για επιπλέον στοιχεία.

Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, συμμετέχοντας στο μεγάλο αφιέρωμα, φιλοξενήσει στον χώρο διαδραστικής ψυχαγωγίας των κεντρικών εγκαταστάσεών του, το site του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, το οποίο θα εμπλουτιστεί με αναλυτικά στοιχεία για την κάθε μία προσωπικότητα ξεχωριστά. Σχετικά banners επίσης θα στηθούν στην αίθουσα αναμονής μπροστά από την είσοδο της θόλου, που θα προβάλλουν το Φεστιβάλ Βιβλίου καθ όλη τη διάρκειά του.

Το ελληνικό τμήμα της MENSA και αυτό με τη δική του συμμετοχή θα τραβήξει το ενδιαφέρον των επισκεπτών διαμορφώνοντας ένα πρωτότυπο περίπτερο, στο οποίο θα μπορούν να μετρήσουν το IQ τους, με διάφορα εύκολα και πιο δύσκολα τεστ.

Με ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον και η αφίσα του Φεστιβάλ, η οποία έγινε από πίνακα, ευγενικής προσφοράς της οικογένειας του Νίκου Εγγονόπουλου.

Info
36ο Φεστιβάλ Βιβλίου
14 έως 30 Σεπτεμβρίου
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Θησείο
Ημέρες και Ωρες Λειτουργίας:
Δευτέρα έως Πέμπτη: 18:00 με 22:30
Παρασκευή και Σάββατο: 18:00 με 23:00
Κυριακή: 11.00 με 22.30
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
Εναρξη
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Ημέρα Παιδικού βιβλίου. Συνάντηση συγγραφέων παιδικού βιβλίου με τους μικρούς αναγνώστες, παρουσία δημοσιογράφων. Στις 19.00
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Ημέρα για την προστασία της στιβάδας του όζοντος
Συζήτηση για το περιβάλλον με οικολόγους και άλλους παράγοντες. Στις 11.00
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 20.00
Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
Παγκόσμια Ημέρα για το Αλτσχάιμερ. Συζήτηση για τη νόσο και τις επιτυχίες της Ιατρικής επιστήμης. Στις 20.00
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Συζήτηση με τον Υπουργό Μεταφορών και συγκοινωνιολόγους. Στις 20.00
Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
Το Φεστιβάλ βιβλίου σας ταξιδεύει. Βίντεο και άλλο υλικό για εξωτικούς προορισμούς. Στις 11.00