Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Στο σταθμό του τρένου του Ευάγγελου Καμπέρου στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων

Στο σταθμό του τρένου του Ευάγγελου Καμπέρου στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων
Ο Χώρος Τέχνης Ασωμάτων και η θεατρική ομάδα Ιχνηλάτες παρουσιάζουν το έργο του Ευάγγελου Καμπέρου, Στο σταθμό του τρένου ...

Στο μονόπρακτο αυτό, Στο σταθμό του τρένου ή αλλιώς Δύο Ξένοι σκιαγραφεί μέσα από έναν ανέμελο διαλόγο ανθρώπων που περιμένουν το τρένο τους να έρθει τις ανθρώπινες αδυναμίες. Ταυτοχρόνα μέσα από μια ανέμελη συζήτηση διαφαίνεται η μοναξιά και η αναζήτηση ανθρώπινης ζεστασιάς που τόσο τους λείπει. Η ατμόσφαιρα είναι ανάλαφρη αλλά αναδύει πολλά άλλα στοιχεία που είναι διαχρονικά και ξεδιπλώνουν τη στόφα του ανθρώπινου ψυχισμού.

 

Η ιστορία εξελίσσεται στα χρόνια του μεσοπολέμου αλλά μπορεί να εξελίσσεται και στο σήμερα. Δύο άντρες ο ένας μεσήλικας και ο άλλος νεαρός και μια γυναίκα όμορφη στη πλατφόρμα του τρένου.Περιμένουν την αμαξοστοιχία για την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται να ταξιδέψουν μόνοι βουτηγμένοι στη μοναξιά τους και τις σκέψεις τους. Πιάνουν την κουβέντα όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι όταν περιμένουν, σκοτώνοντας την ώρα τους. Άραγε περιμένουν μόνο το τρένο; Τι επιδιώκουν; Τι τους απασχολεί; Έχουν έγνοιες, προβλήματα και προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτά. Είναι προβληματισμένοι με την καθημερινή τους ζωή και μέσα από την απλή κουβέντα, ξεβράζονται τα παράπονα τους, οι δυσκολίες τους και οι επιθυμίες τους σχετικά με τις σχέσεις τους με τους συντρόφους τους. Ο τρίτος της παρέας, ο νεαρός είναι στη πλατφόρμα δεν περιμένει το τρένο αλλά  ίσως ρίχνει τα δίχτυα του για να πιάσει καμιά όμορφη και μόνη κυρία. Αυτό το κάνει συχνά για να γεμίσει την άδεια ζωή του; Ή για να βρει ενδιαφέρον σε μια άλλη ύπαρξη; Περίεργες υπάρξεις, βασανισμένες υπάρξεις, άνθρωποι με άλλα όνειρα και άλλες ελπίδες.

 

Μήπως η σκηνή αυτή αγγίζει το θέατρο του παραλόγου ή η ζωή των ανθρώπων αυτών είναι ένα θέατρο του παραλόγου; Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως θα θέλαμε να τα βλέπουμε. Οι χαρακτήρες του έργου είναι ζωντανοί και επίκαιροι αλλά και συνάμα φευγάτοι. Ποιά είναι η σχέση τους με το τρένο; Είναι το τρένο της ζωής που περιμένουν; Ή περιμένουν κάτι άλλο;

 

Ο Ευαγγέλος Καμπερος δικηγόρος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής γεννήθηκε στη Φρεατύδα, απο παλιά πειραιωτικη οικογένεια, ανηψιός του πρώτου αεροπόρου Δημήτρη Καμπέρου. Γράφει το πρώτο του θεατρικό στα 15 τα \"Αδικημένα Νειάτα\" και παίρνει το Πρώτο Βραβείο από το Δήμο Πειραιά. Τελειώνει τη Νομική και τις Πολιτικές Επιστήμες αριστούχος. Κατόπιν τον έλκει το θέατρο όπου τελειώνει τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συμμετέχει στο θίασο της Κοτοπούλης για δέκα χρόνια. Δικηγορεί στον Πειραιά και γράφει 18 θεατρικά έργα και 10 ποιητικές συλλογές πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες και παίχτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γνωστά είναι το \"Γκρεμίζουν το σπίτι μας\" όπου βραβεύτηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο και παίχτηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το \"Καημοί του Λιμανιού\", ο \"Κατά Φαντασίαν Δον Ζουάν\" που παίχτηκαν από διαφορετικούς θιάσους με επιτυχία.

 

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Εύαγγελος Καμπέρος
Σκηνοθεσία: Σίμων Πάτροκλος
Παίζουν: Γιώργος Μάζης, Ισιδώρα Δελή, Αχιλέας Σκεύης 
Σκηνικά: Αλεξανδρόπουλος Γιάννης – Ισιδώρα Δελή – Σίμων Πάτροκλος
Εκτελεστική Παραγωγή: Michael  Lawson

Σχετικές ειδήσεις
«Όπου Γης» από το ΚΘΒΕ στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
17.01.2017 10:37
Μαρτυρίες προσφύγων «μπλέκονται» με την ποίηση και «ζωντανεύουν» μπροστά στο κοινό, στο θεατρικό δρώμενο «Όπου Γης» που πραγματοποιεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 20 και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 20:00, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες».
Ένα δρώμενο
26.07.2016 12:11
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 στις 12:00 το μεσημέρι, στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο (με τον χαρακτήρα της έκπληξης για τους διερχόμενους), με την συμμετοχή των ηθοποιών του έργου «Λυσιστράτη».
Η Επίτευξη του Φοίνικα: μια σκηνική ανάγνωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
09.05.2016 17:10
To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινούν μια νέα συνεργασία γύρω από τη δραματουργία. Κάθε χρόνο ένας γάλλος σκηνοθέτης / συγγραφέας είναι καλεσμένος από το Γαλλικό Ινστιτούτο και φιλοξενείται στο θέατρο μαζί με έναν έλληνα θεατρικό συγγραφέα / σκηνοθέτη. Αυτή η συνεργασία οδηγεί σε μια κοινή δημιουργία που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο.
Τρίτο κουδούνι ή Το θέατρο αλλιώς: παραστάσεις του προγράμματος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
20.04.2016 14:52
Το «Τρίτο κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς» είναι μια θεατρική-εκπαιδευτική δράση την οποία υλοποιεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Ανθρώπινες φωνές, του Jean Cocteau στο Θέατρο Αυλαία
18.03.2016 14:50
Το Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το έργο του Jean Cocteau, Ανθρώπινες φωνές, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μακρή, από τις 25 Μαρτίου 2016.