Οι πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα στο όμορφο νησί της Σύρου, στο πλαίσιο του ενιαίου φεστιβάλ Σύρος – Πολιτισμός

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού της Σύρου έχει προγραμματίσει τις παρακάτω εκδηλώσεις, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θέμη Ροδαμίτη:

Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη

18 Ιουλίου – Σολίστες της Μεσογείου
CihanTurkoglu, Σόλης Μπαρκή

Η δεξιοτεχνία και η ευαισθησία στο σάζι και η φωνή του Cihan Turkoglou συναντά την ηχητική πολυχρωμία των κρουστών του SolisBarqui. Οι δυο τους μας οδηγούν σε ένα μυστηριακό ταξίδι στα μυστικά της τουρκικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, μέσα από τραγούδια , οργανικές συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς. Συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο γεμάτο ηχοχρώματα, εντάσεις, απαλές στιγμές και ηχητικές εκπλήξεις, που βλέπει βαθιά, στην καρδιά της ίδιας της μουσικής.

Cihan Turkoglou: Σάζι, φωνή
Σόλης Μπαρκής: Frame drums, udu, kajon, berimbaw, bells, water drums, shakers, spring drum, singing bowl, kalimba κ.ά

Δημοτικό  Σχολείο  Άνω  Σύρου | Ώρα: 21.00 | Τιμή: 10 & 5 €

20 Ιουλίου – Μια βραδιά στου Ξανθομάλλη

Στο αυθεντικό κουτούκι του Ξανθομάλλη θα μεταφερθούμε στον παλμό μιας άλλης εποχής όπου οι άνθρωποι καταργώντας τις συμβάσεις συνευρίσκονταν πολλές φορές «έξω από το χρόνο», καταργώντας την όποια κοινωνική ιδιότητα αλλά και την όποια εν γένει  προοπτική. Η συνάντηση, λοιπόν, μέσα στο παραμύθι, όπου τα πρόσωπα συνυπάρχουν πολύ κοντά και ταυτόχρονα με μια τρυφερή ανιδιοτέλεια που μας βοηθά και σήμερα να περάσουμε στην άλλη όχθη της καθημερινότητας.

Ταβέρνα Ο ΞΑΝΘΟΜΑΛΛΗΣ  (Άνω  Σύρος) | Ώρα 22.00

23 Ιουλίου – Aegean World Music – Συναυλία 
M. Stochhausen, T. Φαραζής , Β. Ρακόπουλος & Γ. Καλούδης

Τρεις καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί που έδωσαν στο παρελθόν συνθέσεις και συναυλίες εξαιρετικής ευαισθησίας και εκτέλεσης, πλαισιώνουν μια κορυφαία προσωπικότητα του χώρου της κλασικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, τον παγκοσμίου φήμης συνθέτη και δεξιοτέχνη τρομπετίστα MarkusStockhausen. Βασισμένοι σε παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα  μουσικά ιδιώματα χτίζουν  μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης μουσικής επικοινωνίας. Οι πρωτότυπες συνθέσεις που θα ακουστούν απεικονίζουν και προβάλουν την λιτότητα του κυκλαδικού ιδιώματος. Οτρόπος προσέγγισης και ερμηνείας αναζητά έναν ήχο ανάτασης, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων.

ΜarkusStockhausentrp/ flg
Τακης Φαραζής pnKb
Bασίλης Ρακόπουλος  gtvoc
Γιώργος Καλούδης  celloperc

Δημοτικό Σχολείο  Άνω  Σύρου | Ώρα  21.00 | Τιμή  10 & 5 €

Ερμουπόλεια

20 Ιουλίου – Εργαστήρι κατασκευής κούκλας, για παιδία 6-12 χρονών
Θέατρο Κούκλας Κουκλουβάχατα

Χίλιων λογιών άψυχα υλικά, γίνονται ένα, παίρνουν μορφή.Ξυπνά το σώμα, η ψυχή……..Μια κούκλα στέκεται τώρα μπρος σου.

Αφήνουμε τη φαντασία να μας οδηγεί… και φτιάχνουμε κούκλες!!! Μέσα από τη διαδικασία της κατασκευής γεννιούνται διάφοροι χαρακτήρες. Έρχονται να μας συναντήσουν και να μας παρασύρουν στον μαγικό τους κόσμο! Δήλωση συμμετοχής έως 18/7 στο τηλέφωνο 2281085190. Συντονίστρια: Εύη Αρέστη.

Κηπάριο Μεταμόρφωσης | Ώρα 19.30

Εικαστικά

Με μια άλλη ματιά – Μανώλης Σιγάλας
Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011, στις 20:00

Με μια άλλη ματιά έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων, όπου κάποια από αυτά έχουν φτιαχτεί σε χονδρό χαρτόνι και έχει γίνει επεξεργασία φινιρίσματος του υλικού, αλλά και σε καμβά τα οποία έχουν ζωγραφιστεί με ακρυλικά χρώματα. Τα θέματα είναι από τα νησιά της Σύρου και της Τήνου.
Διάρκεια έκθεσης:21 έως 30 Ιουλίου

Αίθουσα Εμμ. Ροϊδη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης | Ώρες λειτουργίας: 11:00-14:00 & 19:00-22:00

Ένα βλέμμα σας ζητάμε – Δάσκου
Εγκαίνια: Κυριακή 24 Ιουλίου 2011, στις 19:00

Απο το σχολείο \”A MAF SCHOOL\” της Κέννυας, χτισμένο απο λαμαρίνες δημιουργήσαμε με φυσικά χρώματα έργα σε BATIQUE, με θέματα απο την καθημερινότητα μας!
….Όνειρο μας μια στέγη για τα ορφανά….

Σταθείτε αρωγοί, στην προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων κ Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου- Κορδελιού Θεσσαλονίκης, για να τα καταφέρουμε. Διάρκεια έκθεσης:24 έως 30 Ιουλίου

Πολιτιστικό Πολυχώρο της Έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία | Ώρες λειτουργίας: 18:00-22:00

ΠΑΛΣΑΡ – Σκανδαλάκη Μαρία
18 έως 24 Ιουλίου

\”Η προσωπικότητα των ανθρώπων αντανακλάται με διαφορετικούσ τρόπους. Ένας απο αυτούς ειναι το κόσμημα\”. Χειροποίητες δημιουργίες.

Αίθουσα ΚΑΜΑΡΑ.

Χρώματα – Γκαβαισέ Μαριάνθη
18 έως 24 Ιουλίου

Χειροποίητο Κόσμημα – 6939741198

TRANSPARENCY 2011 – Μπεζιργιαννίδου Χρύσα
18 έως 24 Ιουλίου

Έκθεση χαρακτικής και εικαστικών τυπωμάτων. Θα γίνει και σεμινάριο-6974496320

Αίθουσα \”ΠΙΑΤΣΑ – Πρώην Παραδοσιακών Επαγγελμάτων\” Άνω Σύρος

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου

19 και 20 Ιουλίου – ROSE TOY MARTIN SHERMAN
Θεατρικό αναλόγιο με τη βραβευμένη με Όσκαρ Ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη

Στις 19 και 20 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε δύο μοναδικές παραστάσεις, την διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιό, ελληνικής καταγωγής, Ολυμπία Δουκάκη στον συγκλονιστικό μονόλογο Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν σε σκηνοθεσία Νάνσι Μέκλερ. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με ερμηνεύτρια την Ολυμπία Δουκάκη στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 1999 και στη συνέχεια στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης  με διθυραμβικές κριτικές και τεράστια επιτυχία.
Μονόλογος με την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη.
Θέατρο  Απόλλων  | Ώρα  21.00 | Τιμή  20 & 15 €

21 Ιουλίου – Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δυο ντοκιματέρ των Asteris Κutulas & Klaus Salge, αφιερωμένα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Χειμερινός κινηματογράφος Παλλάς | Ώρα 20.00

22 έως 24 Ιουλίου – Η επιλογή της Μήδειας (MEDEA’SCHOICE)
Παράσταση χορού σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση

Στις 22, 23 και 24 Ιουλίου παρουσιάζεται, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το ολοκληρωμένη, πλέον, μπαλέτο Η Επιλογή της Μήδειας σε χορογραφία του Ιταλού Ρενάτο Τσαννέλα, βασισμένη στην μουσική από την όπερα Μήδεια του Μίκη Θεοδωράκη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Κουσουνή-Φίκα (Μήδεια) και ο Ντανίλο Ζέκα (Ιάσων) του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους οποίους πλαισιώνουν αστέρια από το Μπαλέτο του Βερολίνου και από το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης, καθώς και η χοροθεατρική ομάδα «Ακρποδητί» από τη Σύρο.

Ο Ρενάτο Τσαννέλα διετέλεσε επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Έχει συνεργαστεί με τα πιο διάσημα μπαλέτα και λυρικά θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής, μεταξύ των οποίων με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο, το Θέατρο Μαρίινσκι, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, τη Σκάλα του Μιλάνου, την Όπερα της Ζυρίχης και την Όπερα του Σικάγο. Έχει δημιουργήσει σόλο έργα για την Κάρλα Φράτσι, τον Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, την Αναστασία Βολότσκοβα, την Σόκο Νακαμούρα, την Πολίνα Σεμιόνοβα και τον Ρομπέρτο Μπόλε, Το 2010 ο Ρενάτο Τσαννέλα χορογράφησε την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης σε μουσική διεύθυνση του Ζορζ Πρετρ και κοστούμια Βαλεντίνο, ενώ τον Απρίλιο του 2010 παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη τη νέα του χορογραφία Underskin με το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο.

Θέατρο  Απόλλων | Ώρα  21.00 | Τιμή  20 & 15 €

Παράλληλες εκδηλώσεις

18 έως 24 Ιουλίου – Έκθεση παραδοσιακών χειροποίητων γλυκών και ποτών
Πολιτιστικός Σύλλογος Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ

Έπαυλη Τσιροπίνα  (Πρώην Δημαρχείο Ποσειδωνίας,  βοηθητικό κτίριο) | Ώρα 18.00- 22.00