Ένα νέο θεσμό στα μουσικά δρώμενα του καλοκαιριού καθιερώνει από εφέτος η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Μεσόγειος

η Γειτονιά μας». Πρόκειται για ένα τριήμερο Φεστιβάλ με τη συμμετοχή σημαντικών δημιουργών, από την Ελλάδα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που διοργανώνεται από 26 έως και 28 Ιουλίου 2011 (Κεντρική αυλή, Πειραιώς 100, Γκάζι).

Με σκοπό η μουσική αρχικά να αποτελέσει τον οδηγό για ένα ταξίδι στους πολιτισμούς των λαών της περιοχής, η οποία περικλείεται  από τρεις ηπείρους, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και που περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλει να οριοθετηθεί ως τόπος ειρήνης και πολιτισμού, επαναπροσδιορίζοντας τις κουλτούρες της ανταλλαγής, του διαλόγου και της ανάπτυξης, το Φεστιβάλ στοχεύει αργότερα να επεκτείνει τις δραστηριότητες του και σε άλλες μορφές τέχνης, προκειμένου να καταστεί ένας πρωτοπόρος θεσμός, με την Αθήνα στο επίκεντρο, όπως ταιριάζει στην ιστορία και στον μοναδικό παγκοσμίως πολιτισμό της.

Στη σκηνή θα βρεθούν η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, για να ερμηνεύσουν τραγούδια σε πολλές γλώσσες και διαλέκτους, το συγκρότημα Encardia και η Anna Sinzia Villani από τη Σικελία, μοναδικoί στην απόδοση της μουσικής της Κάτω Ιταλίας, ο γνωστός Πορτογάλος Fadista Andre Maia, καθώς και οι σπουδαίοι μουσικοί Adel Salameh από την Παλαιστίνη, ο Γάλλος τσελίστας Didier Petit, ο Δημήτρης Βαρελόπουλος στο λαούτο και ο Γερμανός Michael Metzler στα κρουστά, ταράζοντας  τα  μουσικά …νερά της Μεσογείου.

Ακόμη, η μοναδική φωνή του Ισπανού Alfredo Tejada και η δυναμική κιθάρα του συμπατριώτη του Alejandro Chacon, μαζί με τον εντυπωσιακό χορό της Ελένης Γιαννοπούλου θα ξεναγήσουν το κοινό στον κόσμο του flamenco.

Το τριήμερο Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση της Σαβίνας Γιαννάτου, της Ελληνίδας ερμηνεύτριας που εδώ και χρόνια τραγουδά τη Μεσόγειο στα πιο ιδιαίτερα Διεθνή Φεστιβάλ, των Primavera en Salonico, αλλά και των νέων ερμηνευτριών Μάρθας Μαυροειδή και Fide Koksal από τη Σμύρνη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ έχει ο Θέμης Ροδαμίτης
 

 Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
   

Τρίτη 26 Ιουλίου
Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή
Adel Salameh Trio

Τετάρτη 27 Ιουλίου
Andre Maia
Encardia  &  Anna Sinzia Villani
Alfredo Tejada,  Alejandro Chacon & Ελένη Γιαννοπούλου

Πέμπτη 28 Ιουλίου
Μάρθα Μαυροειδή
Fide Koksal
Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico