Για τέταρτη χρονιά το αniμasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει πιστό στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού του στην Σύρο …

με όλους τους φίλους του ποιοτικού animation. Αυτή την φορά τους υποδέχεται από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2011 στο Θέατρο Απόλλων, στο Πνευματικό Κέντρο και στο 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές διαγωνιστικού τμήματος, αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, επαγγελματικό φόρουμ, εκπαιδευτικά εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις. Κι όλα αυτά απολύτως δωρεάν.

Οι δράσεις του φεστιβάλ ξεκινούν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ενώ η Επίσημη Έναρξη πραγματοποιείται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ερμούπολης και προβολή για πρώτη φορά στην Ελλάδα της μικρού μήκους ταινίας Leonardo του Jim Capobianco, πολυβραβευμένου  και υποψήφιου για Όσκαρ δημιουργού της Pixar.

Το πρόγραμμα προβολών που θα ακολουθήσει περιλαμβάνει 130 ταινίες από 45 χώρες. 65 από αυτές τις ταινίες περιλαμβάνονται στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, έχοντας επιλεχθεί ανάμεσα στις περισσότερες από 600 συμμετοχές που έλαβε η ομάδα προγράμματος του αnimasyros 4.0. Ταινίες  από σημαντικά animation στούντιο, όπως το studio AKA της Μεγάλης Βρετανίας, το Nukufilm της Εσθονίας, το SE-MA-FOR της Πολωνίας, το The Animation Workshop της Δανίας και το Nomint από την Ελλάδα καθώς και η συμμετοχή ταλαντούχων ελλήνων και ξένων, ανεξάρτητων δημιουργών εγγυώνται το υψηλό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον του διαγωνιστικού τμήματος.

Αφιερώματα

Βέλγοι, ρουμάνοι, ιάπωνες αλλά και αφρικανοί animators έχουν την τιμητική τους, καθώς το αniμasyros περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο,  αφιερώματα σε διακεκριμένα φεστιβάλ. Σειρά φέτος έχουν το Βελγικό Anima Brussels International Animation Film Festival, το Ιαπωνικό Hiroshima International Animation Festival και το Anim’est International Animation Festival της Ρουμανίας. Το πρόγραμμα ενισχύεται από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στα 75 χρόνια ταινιών animation από την Αφρική καθώς και την παρουσίαση του Be there! Corfu Animation Festival που έκανε πρεμιέρα στην Κέρκυρα φέτος.

Παρουσιάσεις με άρωμα Χόλυγουντ

Ο Jim Capobianco κι ο Cassidy Curtis, πολυβραβευμένοι δημιουργοί της αμερικανικής σκηνής animation θα παρευρεθούν στο αniμasyros, εκπροσωπώντας τα διάσημα αμερικανικά στούντιο Pixar & Dreamworks αντιστοίχως. Οι δυο τους έχουν σε μεγάλο βαθμό καθορίσει το animation όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από την συμμετοχή τους σε τεράστιες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες ταινιών κινουμένων σχεδίων. Πιο συγκεκριμένα, ο Jim Capobianco έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις ταινίες Ρατατούλης -που του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου-, Ο βασιλιάς των λιονταριών, Wall E και UP. Ο Cassidy Curtis είναι ο Supervising Animator της ταινίας How to Train Your Dragon, ενώ έχει συμμετάσχει στη δημιουργία των Shrek & Μαδαγασκάρη. Οι παρουσιάσεις τους με τίτλο “The animator as designer” (Curtis) και “Story and the art of animation” (Capobianco) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν οι ταινίες How to Train Your Dragon και Ρατατούλης.

Επαγγελματικό Φόρουμ

Πιστό στην εκπαιδευτική του αποστολή το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στο επαγγελματικό φόρουμ την παρουσίαση «Animation:  ιδέες για καλύτερη μάθηση και καλύτερη διδασκαλία» της Raquel Coelho, Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο San Jose State University των Η.Π.Α. Στους υπόλοιπους εκλεκτούς προσκεκλημένους του φεστιβάλ συγκαταλέγονται ο Γιώργος Σηφιανός του Πανεπιστημίου École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (ENSAD) της Γαλλίας, ο Mohamed Ghazala , Διευθυντής του τμήματος της ASIFA στην Αίγυπτο, καθώς και εξέχοντες εκπρόσωποι της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως η  Αναστασία Δημητρά, η Ελένη Μούρη, ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης κι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Η μασκώτ γίνεται ταινία

Φέτος η μασκώτ «εμψυχώνεται» μέσα από την τριασδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων διάρκειας 1΄20\” παραγωγής του δημιουργικού animation στούντιο 3wheelstudio, σε σκηνοθεσία Πάνου Ξενάκη και καλλιτεχνική διεύθυνση του σχεδιαστή της μασκώτ Πέτρου Χριστούλια. Στην επίσημη ταινία του αniμasyroς 4.0 η μασκώτ φτάνει στο λιμάνι της Σύρου και δίνει το πράσινο φως για την έναρξη του Φεστιβάλ!

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=27208369&autoplay=1&title=0

Παράλληλα

Καθ’ όλη τη διάρκεια του αniμasyros 4.0, θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές των δημοτικών σχολείων της Σύρου αλλά και φοιτητών από όλη την Ελλάδα. Επίσης, η Φανή Βογιατζή (aka Maslinda) παρουσιάζει το εργαστήριο \”Cut, fold, glue, wear\”  όπου μας προσκαλεί να φτιάξουμε πρωτότυπα αξεσουάρ με ντεκουπαρισμένα υλικά-cut outs. Παράλληλα, σπουδαστές του Ιονίου Πανεπιστημίου θα παρακολουθήσουν όλη τη διοργάνωση και θα συμμετάσχουν στο οπτικοακουστικό εργαστήρι, καταγράφοντας το αniμasyros 4.0 σε μια ταινία making of, που θα προβληθεί στην Τελετή Λήξης, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Εκεί, πέρα από τα βραβεία και τις διακρίσεις, θα γιορτάσουμε μαζί σ’ ένα μεγάλο πάρτι το φινάλε του πιο animated φεστιβάλ της χώρας!

Για πρώτη χρονιά, η COSMOTE με τη σειρά οικονομικών προγραμμάτων COSMOTE ΚΑΡΤΟΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, στηρίζει ως ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ το αniμasyroς Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων επιδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της σε θέματα τέχνης και δημιουργίας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μάλιστα, στo πλαίσιo του φεστιβάλ, έχουν προγραμματιστεί διάφορες ενέργειες που θα συνοδεύσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ σε Αθήνα και Σύρο. Παράλληλα, το COSMOTE ΚΑΡΤΟΣΥΜΒΟΛΑΙΟ καλεί τις καλλιτεχνικές ομάδες από όλον τον κόσμο, που συμμετέχουν ή θα επισκεφθούν το αniμasyros 4.0 Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων, να δημιουργήσουν το δικό τους animation clip για το COSMOTE ΚΑΡΤΟΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους! Μέσω του προγράμματος αυτού θα αναδειχθούν 3 νικητές στους οποίους θα δοθούν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 4,500€ σε μετρητά. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση μετά το τέλος του Φεστιβάλ.