Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Αθηνών: Ήμασταν εκεί

Φεστιβάλ Αθηνών: Ήμασταν εκεί

Μεγάλα ονόματα και σημαντικές παραγωγές παρουσίασε το Φεστιβάλ Αθηνών και στις αρχές Ιουλίου. Ο ευφυής Ρομέο Κατελλούτσι επέστρεψε παρουσιάζοντας στο κοινό ...

της Αθήνας τη νέα του παράσταση «Societas Raffaello Sanzio - Περί της εννοίας του προσώπου του Υιού του Θεού». Προερχόμενος από τον χώρο των εικαστικών – έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης – ο Καστελλούτσι δημιούργησε ένα εικαστικό ποίημα . Η ένταση της παράστασης κορυφωνόταν λεπτό με το λεπτό δημιουργώντας ένα παράξενο ξάφνιασμα, από τη σκληρότητα του αλλά και από την ευαισθησία του.

 

 

Στη σκηνή η υπερμεγέθης αναπαραγωγή του Σωτήρα του Κόσμου του Αντονέλο ντα Μεσίνα (1465) και υπό το βλέμμα του Χριστού που αναπαρίσταται στον πίνακα, η ιστορία ενός άλλου πατέρα ο οποίος έχει ανάγκη – λόγω των γηρατειών – συνεχώς δίπλα του τον γιο του κάνοντάς του έτσι όμως τη ζωή αβίωτη. Σύμβολα, θρησκεία και θέατρο σε μια παράσταση ευφυή. Συγκινητική αλλά όχι μελό, με συνειρμούς που προεκτείνουν τα όρια της ανθρώπινης σκέψης.

 

 

Στις μεγάλες στιγμές του Φεστιβάλ Αθηνών και η (A)pollonia του Κρυστόφ Βαρλικόφσκι. Όπως και με την προηγούμενη δουλειά του έτσι και με αυτή, ο Βαρλικόφσκι δίχασε και πάλι κοινό και κριτικούς. Κάποιοι βρήκαν υπερβολές στην τετράωρη παράστασή του... Η (A)pollonia όμως του Κρυστόφ Βαρλικόφσκι δεν είναι μια συμβατική παράσταση. Επόμενο να δημιουργήσει και ενστάσεις. Πώς αλλιώς; Μια ελεγεία στη γυναικεία θυσία από την Άλκηστη του Ευριπίδη μέχρι την Απολλωνία Μαχτσύνσκα, μια Πολωνή που έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει 25 Πολωνοεβραίους κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

 

 

Μεγάλη έκπληξη θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση ενός ιδιαίτερου καλλιτέχνη, του Άρη Ρέτσου, «Θρόνος Ατρειδών» που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο . Μια παράσταση – πρόταση για το ανέβασμα των αρχαίων τραγωδιών με έμφαση στη μορφή του είδους.

 


Στο χορό κλείνοντας ξεχώρισαν οι παραστάσεις του William Forsythe «Yes we can\'t (Δεν μπορούμε Ναι) και της Ομάδας χορού της Μαγκύ Μαρέν, «Salves».

 


Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα κλείσει όπως άρχισε. Με ηχηρά ονόματα και σημαντικές παραγωγές! Αναμένουμε τη Συλβί Γκυλλέμ στο Ηρώδειο, τον Ριχάρδο τον Γ΄, με γεύση από Χόλυγουντ στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες και στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Κέβιν Σπέισι αλλά και την πρωτότυπη παράσταση του Σταμάτη Φασουλή – επίσης στην Επίδαυρο -  με τίτλο «Σκηνοβάτες». 

 


 

Σχετικές ειδήσεις
Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου: Εκεί που η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο
31.01.2017 13:03
Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου γράφει για το νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ, Adaptation Film Festival, μια συνδιοργάνωση της MoovieReel και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων,που θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο από 2 έως 8 Φεβρουαρίου 2017.
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
Διαδρομές στη Μάρπησσα: Η ομάδα του φεστιβάλ μας καλεί και φέτος να περπατήσουμε στην Πάρο!
23.08.2016 10:11
Ξεκινώντας το σχεδιασμό του πρώτου τριήμερου φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τον Μάρτιο του 2010, δε φανταζόμασταν ότι μέσα σε έξι χρόνια, θα είχαμε βιώσει τόσες όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις.
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Delphine & Muriel Coulin: Μέσα από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συμμετέχουμε στην ενίσχυση του διαλόγου
04.04.2016 11:42
Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε να προεδρεύσουμε στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Έχουμε έναν ιδιαίτερο, σχεδόν συναισθηματικό δεσμό με την Ελλάδα. Ερχόμαστε εδώ από τότε που ήμασταν παιδιά, κρατάμε πολύ προσωπικές αναμνήσεις από αυτούς που έγιναν η ελληνική μας οικογένεια και που με πολλή χαρά ξαναβρίσκουμε κάθε καλοκαίρι –μερικές φορές και σε άλλες στιγμές του χρόνου…