Με ιδιαίτερη χαρά o Πολυχώρος Citrus στη Χίο σας καλωσορίζει και φέτος το καλοκαίρι, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν

στο νησί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2011.

Για δεύτερη χρονιά, η «Καλή» αυλή είναι έτοιμη να καλοδεχτεί τους επισκέπτες της.

Η τέχνη προπορεύεται της κοινωνίας και ζητά την συμπαράστασή μας, ειδικά στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα που διέπεται από ηθική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική κρίση. Έχουμε ανάγκη από τη δυνατότητα να διασκεδάσουμε και να αφεθούμε στη μαγεία της ανεμελιάς και της ονειροπόλησης.

15.07 –  15.09  

Εγκαίνια έκθεσης: 15.07, 20:00 μμ   
Το Μουσείο CITRUS σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ATOPOS Contemporary Visual Culture φιλοξενεί στους χώρους του περιβολιού την πρωτοποριακή δουλειά του καλλιτέχνη SHOBOSHOBO. Κάτοικοι του καλλιτεχνικού σύμπαντος του SHOBOSHOBO και πρωταγωνιστές της έκθεσης ZzzzZzzz ΣΤΟ CITRUS είναι τα τέρατα. Πρόκειται για πέντε μεγάλα πολύχρωμα γλυπτά, ανθρωπόμορφες φιγούρες γιγάντων με πολύ μακριά πόδια και χέρια.

17.07, 19:00 Καλλιτεχνικό εργαστήρι με τον SHOBOSHOBO για παιδιά
Κρυμμένος πίσω από αυτό το προσωνύμιο βρίσκεται ο Γάλλος Mehdi Hercberg, καλλιτέχνης, εικονογράφος και μουσικός. O SHOBOSHOBO εκφράζεται μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως περφόρμανς, μουσική, σχέδιο και μόδα. Πρόσφατα παρουσίασε στην Αθήνα, μια σειρά από εγκαταστάσεις και σχέδια στην έκθεση ZZZzzzzZZZ ΣΤΗΝ ATOPOS και αυτήν την περίοδο συμμετέχει στην έκθεση ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα που διοργανώνει η ATOPOS στο Μουσείο Μπενάκη.

20.07, 20:00 ΣΥΛΛΟΓΗ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ-ΚΑΚΟΥΛΑ – ομιλία του Β. Αγιαννίδη
Η Αριάδνη Ευαγγελινού-Κακούλα ορίζει με τη διαθήκη της τη σύσταση μουσείου στο οποίο θα εκτεθούν τα έπιπλα, τα σερβίτσια και τα υπόλοιπα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν ή αγοράστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα για το γάμο της μητέρας της ώστε να εξοπλίσουν το αρχοντικό των Ευαγγελινών στον Κάμπο.

23.07 –  16.08 Έκθεσης φωτογραφίας «ΥΛΟποίηση» της Ολ. Θεοφανοπούλου – Παροικάκη
Εγκαίνια έκθεσης: 23.07, 20:00 μμ   
Η Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια και καθηγήτρια Α.Σ.Κ.Τ. αναφέρει: «Η απόδοση των φλοιών των δένδρων της Ολυμπίας Θεοφανοπούλου – Παροικάκη παραπέμπει στα ελληνικά τοπία με μία πλούσια χρωματική παλέτα και άριστη χρήση της απέριττης ελληνικής γραμμής. Η ενδελεχής ενδοσκόπηση που έχει γίνει στο συγκεκριμένο θέμα δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να αναπτύξει έναν προσωπικό μονόλογο και να αισθανθεί μία ψυχική υπέρβαση».

23.07, 21:00 Αντίς για φωνή είχε ένα λουλούδι… με την Αγνή Στρουμπούλη
Ο αθάνατος προφορικός λόγος, η απροσμέτρητη μνήμη που κουβαλάει το σώμα και ο κύκλος της συνάντησης γίνονται τα στημόνια, όπου περνούν τα κουρέλια της φαντασίας και υφαίνουν Παραμύθια. Την Αφήγηση πλουμίζει με μουσική και ήχους ο Σόλης Μπαρκή.

27.07, 20:00 Ο Γύρος του Θανάτου του Θωμά Κοροβίνη
Το Μουσείο Citrus, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και το βιβλιοπωλείο ΠΑΠΥΡΟΣ, θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» (εκδόσεις Άγρα). Θα μιλήσουν ο Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας και ο Θωμάς Κοροβίνης.

29.07, 21:00 Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη
Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του στυλοβάτη του ρεμπέτικου και του λαϊκού μας τραγουδιού. Εισηγητής και ερμηνευτής είναι ο Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, τραγουδοποιός και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού. Παίζουν οι μουσικοί: Λάζαρος Χαριτίδης (μπουζούκι, φωνή) και Σταύρος Κρομμύδας (κιθάρα).

03.08 – 06.08 «Η Φεγγαρόσουπα» – παιδική θεατρική παράσταση
Ώρα έναρξης: 19:00 
Οι Μιχάλης Γεράνιος, Παντελής Καβύρης, Αυγουστίνα Λυκουρίνα, Χρυσή Πυτιανού και Σοφοκλής Σκούλτσος ζωντανεύουν τη «Φεγγαρόσουπα»! Μια παραμυθοιστορία, γεμάτη τραγούδια και μαγικές συνταγές, που από μέσα της ξεπηδούν ο Μάγος Λωποδύτ και ο μπάτλερ του Μπάμιας, ο Μυτίκος και η Ματίνα, δύο παράξενα πλάσματα γεμάτα θησαυρούς.

10.08, 20:00 «Η αναγκαιότητα της αυτοοργάνωσης σε δύσκολες εποχές» με τον Ν. Βουλγαρόπουλο
Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με το Citrus, οργανώνει ομιλία με προσκεκλημένο ομιλητή τον Νίκο Βουλγαρόπουλο, υπεύθυνο του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Disability NOW και διαχειριστή του δικτυακού τόπου www.disabled.gr. Θα αναφερθεί στην επιβίωση σε περίοδο εθνικής κρίσης, την αυτοδιαχείριση, την κοινωνική οικονομία και την αυτενέργεια των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας.

13.08, 21:00 «Άνθρωποι της Θάλασσας» με τον Στρατή Βογιατζή
«Φωτογραφίζω τους Ψαράδες της Μεσογείου περισσότερο από τέσσερα χρόνια τώρα. Τα ταξίδια άρχισαν πρώτα στην Ελλάδα και επεκτάθηκαν σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αίγυπτος και η Γαλλία». Θα προβληθεί το slide show «Άνθρωποι της Θάλασσας» με φωτογραφίες και βίντεο από την εργασία του Στρατή Βογιατζή πάνω στους ψαράδες της Μεσογείου.

17.08, 21:00 Η Άλωση της Κωνσταντίας του Γιάννη Μακριδάκη
Στο Τζιχάνγκιρ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε ένα διαμέρισμα με θέα το Κανάλι και τα καράβια που πάνε κι έρχονται συνεχώς, ζει η Κωσταντία, Ρωμιά από αυτές που ξέμειναν εκεί μετά τα γεγονότα… Θα γίνει παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη από τον ίδιο τον συγγραφέα.

19.08 –  02.09 Έκθεσης φωτογραφίας «ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΟΨΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ»
Εγκαίνια έκθεσης: 19.08, 20:00 μμ 
Η έκθεση φωτογραφίας «Μια ματιά στην άγρια όψη της Χίου» παρουσιάζει τις βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού φωτογραφίας 2011 που οργάνωσε για δεύτερη χρονιά ο περιβαλλοντικός οργανισμός CHIOS NATURE, σε συνεργασία με το Κέντρο Χιακών Μελετών «Πελινναίο», το βιβλιοπωλείο Πάπυρος και το Citrus, καθώς και με την υποστήριξη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου.

20.08, 21:00 «Το ερωτευμένο αηδονάκι» στον μαγευτικό κόσμο του Μπαρόκ 
Το φλάουτο με ράμφος και το τσέμπαλο είναι ένας υπέροχος ηχητικός συνδυασμός που στην εποχή του μπαρόκ ενέπνευσε τους μεγαλύτερους συνθέτες ,όπως τον Bach, τον Handel, τον Vivaldi , οι οποίοι έγραψαν τα ωραιότερα έργα για αυτά τα δύο όργανα. Ερμηνεύουν η Mechthild Stark στο φλάουτο με ράμφος και η Κατερίνα Κτώνα στο τσέμπαλο.
Κυριακές, 03.07 – 28.08, εκπαιδευτικά προγράμματα
Ώρα: 10:30 – 12:30

Ανοίγει η αυλόπορτα του Citrus στους μικρούς μας φίλους, ηλικίας 8 έως 12 χρονών, κάθε Κυριακή, 10:30 – 12:30, σε μία σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων έκφρασης και δημιουργίας. Ελάτε να εξερευνήσουμε παρέα τους μικρούς και μεγάλους θησαυρούς του Κάμπου, των αρχοντικών και των περιβολιών μέσα από παιχνίδια, κατασκευές, δράσεις κίνησης και σωματικής έκφρασης και να περάσουμε παρέα ένα ακόμα καλοκαίρι.

Κυριακή, 03/07 – Δέντρα και περιβόλια
Κυριακή, 10/07 – Ο κύκλος του νερού – το μαγγανοπήγαδο
Κυριακή, 17/07 – Αρχοντικά – αυλόπορτες
Κυριακή, 24/07 – Οικόσημα
Κυριακή, 31/07 – Βοτσαλωτά
Κυριακή, 07/08 – Φωτογραφίζοντας τον «δικό μου Κάμπο»
Κυριακή, 14/08 – Κούκλες από χαρτοπολτό – 1
Κυριακή, 21/08 – Κούκλες από χαρτοπολτό – 2
Κυριακή, 28/08 – Ζωγραφίζοντας σε γυαλί και πέτρα
 

Οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες (15 παιδιά). Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ματίνα Κιουράνη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου (τηλ. 2271031513 και 6947024111).