Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Technopolis Music Lab: Η ιστορία της ροκ σε τρεις μέρες

Technopolis Music Lab: Η ιστορία της ροκ σε τρεις μέρες
Η ιστορία της ροκ μουσικής θα ξετυλιχθεί σε τρεις μέρες στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου του «Technopolis Music Lab» που διοργανώνει η «Τεχνόπολις»

σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων (ΠΟΔΑ) από τις 14 - 16 Ιουλίου 2011 (Κεντρική αυλή & αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», Πειραιώς 100, Γκάζι).

 


Το «Technopolis Music Lab» είναι ένας νέος θεσμός που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδραστική ακαδημία , η οποία  θα προσφέρει ψυχαγωγία και επιμόρφωση στους πολίτες της Αθήνας και όχι μόνο.
 

 

Περιλαμβάνει συναυλίες διανθισμένες με ομιλίες ανοιχτές στο κοινό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία, τη στήριξη μουσικών ομάδων της πόλης και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.
 

 

Οι ρίζες της ροκ μουσικής χάνονται στις ζούγκλες του Αμαζονίου και της Αφρικής. Το 1619 οι πρώτοι σκλάβοι μεταφέρονται στην Αμερική και μαζί τους φέρνουν τις παραδόσεις, τα έθιμα και φυσικά τη μουσική τους. Κλιμακωτά με την ανάμιξη αφρικανικής και ευρωπαϊκής μουσικής δημιουργείται η μητέρα της ροκ, η jazz. Στη γέννηση της συνέβαλαν επίσης το rhythm and blues και τα gospels, που είναι αφροαμερικάνικα ιδιώματα, και η countrie, είδος φολκλορικής μουσικής, που εμφανίστηκε στην Ιρλανδία.

 

 

O πρώτος τραγουδιστής που έδωσε στη ροκ  παγκόσμια λάμψη ήταν ο Έλβις Πρίσλευ, που εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1955. Σύντομα δημιουργήθηκαν δύο ρεύματα του είδους στην Αμερική: το rockabily, ερμηνευμένο από λευκούς που κατάγονταν από τις νότιες, κυρίως, πολιτείες των ΗΠΑ και το μαύρο rock, που ήταν πιο ορμητικό.

 

 

Η δεκαετία του ΄60 έχει να επιδείξει πολλά αξιόλογα συγκροτήματα, που εμφανίστηκαν στην Αγγλία, με πρωταγωνιστές τους Beatles, Kings, Rolling Stones, Who και Animals, τα οποία σταδιακά εξελίχτηκαν και ανέμιξαν στοιχεία jazz, φολκλορικής και κλασικής μουσικής. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολλοί τραγουδιστές, όπως ο Bob Dylan έγραψαν τραγούδια των οποίων το περιεχόμενο βασιζόταν στα έντονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής, δηλαδή τον πόλεμο και την φτώχεια.

 

 

Με τον χρόνο ο ήχος της ροκ σκληραίνει και γίνεται πιο βίαιος και επιθετικός. Ξεκινούν επίσης οι ηλεκτρονικές επεμβάσεις…Στα μέσα της δεκαετίας του \'70 εμφανίζεται η pank και η jazz rock., καθώς και παρακλάδια της ροκ, όπως η rap, η ψυχεδέλεια, η τζαμαϊκανή reggae και η heavy metal. Την ίδια εποχή κάνει τα πρώτα της βήματα και η ελληνική ροκ…Στις αρχές των΄80, δημοφιλής είναι η τάση του new wave, ενώ διαμορφώνεται και το dark wave ή gothic rock και η grunge. Η δεκαετία του \'90 βρίσκει χιλιάδες συγκροτήματα ροκ σε όλο τον κόσμο και ο αιώνας κλείνει με την ύπαρξη αθάνατων κομματιών και καταπληκτικών δημιουργών.

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

Πέμπτη 14 Ιουλίου (1950 – 1970)
20.00 – 20.30 Παρουσίαση του «Technopolis Music Lab» από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, συνθέτη, Μάριο Στρόφαλη 
(Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς»)

 

20.30 – 21.00 Ανοιχτή συζήτηση για την ροκ  μουσική με τον καταξιωμένο ντράμερ  Μάνο Νεόφυτο (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς»)
21.00 – 00.00 Συναυλία συγκροτημάτων:  (Κεντρική αυλή)
Jurassic Band
Stop And Think
Buzz

 

Παρασκευή 15 Ιουλίου  (1970 – 1990)

20.00 – 21.00 Προβολή ταινίας «Woodstock» (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς»)
21.00 – 00.00  Συναυλία των συγκροτημάτων: 
Δεσύπρης-Τσιγάντες & The Classic Rock Band
Crescendo The Band (Κεντρική αυλή)

 

Σάββατο 16 Ιουλίου (1990 – έως σήμερα)


19.15 – 21.00 Ροκ εργαστήρι με τον καταξιωμένο κιθαρίστα
Δημήτρη Σινογιάννη  (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς»)

21.00 – 00.00 Συναυλία συγκροτημάτων:                                     
Phase Reverse
Sold Out
 Διονύσης Καλαφάτης (Κεντρική αυλή)

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μάριου Στρόφαλη

Σχετικές ειδήσεις
17ο Athens Technopolis Jazz Festival: Διαγωνισμός για την ελληνική συμμετοχή
07.02.2017 10:02
Ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα φεστιβάλ της Αθήνας, το Athens Technopolis Jazz Festival, επιστρέφει με πολλή μουσική και παράλληλες δραστηριότητες για πέντε ολόκληρες ημέρες.
Music Direction – 4ο Φεστιβάλ Μουσών
04.07.2016 15:22
Το Music Direction – 4ο Φεστιβάλ Μουσών επανέρχεται δριμύτερο και ανανεωμένο, φιλοδοξώντας να προσφέρει δύο μήνες, από 16 Ιούλιου έως 21 Αύγουστου 2016, γεμάτους ψυχαγωγία και διασκέδαση με πολλή μουσική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πιερίας, αλλά και των γύρω περιοχών.
16th Athens Technopolis Jazz Festival: 1 φεστιβάλ, 5 μέρες, 18 μουσικά σχήματα, 35.000 επισκέπτες
31.05.2016 11:12
Το Athens Technopolis Jazz Festival πραγματοποιήθηκε για 16η συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με περισσότερους από 35.000 επισκέπτες! Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ένωσαν για δεύτερη φορά τις δυνάμεις τους διοργανώνοντας το μακροβιότερο μουσικό θεσμό της πόλης με ελεύθερη είσοδο.
16th Athens Technopolis Jazz Festival: Το πρόγραμμα
12.05.2016 11:32
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival, από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του.
16ο Athens Technopolis Jazz Festival: Διαγωνισμός για την ανάδειξη ελληνικής συμμετοχής
07.03.2016 13:38
Ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα φεστιβάλ της Αθήνας, το Athens Technopolis Jazz Festival, μετά από την επιτυχημένη επετειακή διοργάνωση της προηγούμενης χρονιάς, επιστρέφει με πολλή μουσική και παράλληλες δραστηριότητες για πέντε ολόκληρες ημέρες.