Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ειρήνη με τον Πέτρο Φιλιππίδη σε Ηλιούπολη, Σαλαμίνα και Παπάγου

Ειρήνη με τον Πέτρο Φιλιππίδη σε Ηλιούπολη, Σαλαμίνα και Παπάγου

Η Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΕΙΡΗΝΗ», στο Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης την Πέμπτη

14 και την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Το Σάββατο 16 Ιουλίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ευρiπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας και την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο Ανοιχτό θέατρο Παπάγου. Η παράσταση, που άνοιξε το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Τρυγαίου.

 


Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

 

 


Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να  ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη  και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.

 


Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…

 


Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο, κάποιοι μάλιστα πλουτίζουν απ’ αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της παρά μόνο για τα κέρδη τους.
Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.

 

 

Η «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη, με τη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα, γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη στο Αργολικό Θέατρο, ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη… είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη!

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κ.Χ. Μύρης
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Π. Φιλιππίδης – Γ. Γαλίτης – Γ.Λέφας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πέτρος Φιλιππίδης
ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιάννης Κόττης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννης Μετζικώφ
 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ : Μίνως Μάτσας
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Ελπίδα Νίνου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Ελευθερία Ντεκώ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Άγγελος Μπούρας
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ: Θανάσης Γιαννακόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Πένυ Μπαλή
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Παναγιώτης Τσεβάς

 

 

ΔΙΑΝΟΜΗ
 

ΤΡΥΓΑΙΟΣ: Πέτρος Φιλιππίδης
Α’ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ: Πάνος Σταθακόπουλος
Β’ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ: Γιώργος Γαλίτης
ΚΟΡΕΣ ΤΡΥΓΑΙΟΥ: Χρήστος Σιμαρδάνης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ορέστης Τζιόβας
ΕΡΜΗΣ: Τάκης Παπαματθαίου
ΠΟΛΕΜΟΣ: Γιώργος Γαλίτης
ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Χρήστος Σιμαρδάνης
ΤΑΡΑΧΟΣ, ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Λευτέρης Ελευθερίου
ΙΕΡΟΚΛΗΣ: Γιάννης Δεγαΐτης
ΔΡΕΠΑΝΟΥΡΓΟΣ: Σπύρος Παππάς
ΣΤΑΜΝΟΠΩΛΗΣ: Σταύρος Σβήγκος
ΟΠΛΟΠΩΛΗΣ: Δημήτρης Δεγαΐτης
ΚΡΑΝΟΠΟΙΟΣ: Τάσος Ιορδανίδης
Α’ ΠΑΙΔΑΚΙ: Κων/νος Γιαννακόπουλος
Β’ ΠΑΙΔΑΚΙ: Άγγελος Μπούρας
ΕΙΡΗΝΗ: Ίρις Παπαϊωάννου-Ντεκώ, Υακίνθη Μετζικώφ,  Χριστίνα-Ιουστίνα Αρχοντή
ΑΓΟΡΙ:  Άρης Πλασκοβίτης

 


ΧΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ: Κων/νος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Δημήτρης Βογιατζής , Θοδωρής Μπουζικάκος, Μανώλης Χουρδάκης, Χάρης Μαυρουδής ,  Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάσος Ιορδανίδης, Χρήστος Συριώτης, Ορέστης Τζιόβας, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Σβήγκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης

 

 

Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Ιουλίου στο Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης
Σάββατο 16
Ιουλίου στο Ευρυπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας
Κυριακή 17 και Δευτέρα 18
Ιουλίου στο Ανοιχτό θέατρο Παπάγου

 

 

 

Για να ενημερωθείτε για το συνολικό πρόγραμμα της παράστασης διαβάστε στο: http://www.culturenow.gr/Theatre/Η_Ειρήνη_του_Αριστοφάνη_με_τον_Πέτρο_Φιλιππίδη_σε_περιοδεία_.html

 


 

Σχετικές ειδήσεις
Και τώρα οι δυο μας, του Αλεξάντερ Γκέλμαν στο Θέατρο Μουσούρη
04.10.2016 11:14
Η νέα θεατρική χρονιά θα βρει τον Πέτρο Φιλιππίδη στο θέατρο Μουσούρη, με δυο έργα εξαιρετικής γραφής και με σημαντικές συνεργασίες επί σκηνής.
Σίσυφος, του Κώστα Παπαγεωργίου στο Κηποθέατρο Παπάγου
09.09.2016 15:59
Ο «ΣΙΣΥΦΟΣ» του Κώστα Παπαγεωργίου, σε σκηνοθεσία Ακίνδυνου Γκίκα, θα παρουσιαστεί τη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κηποθέατρο Παπάγου στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
Αριστοφανιάδα από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Κηποθέατρο Παπάγου
23.08.2016 14:36
Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, στο Κηποθέατρο Παπάγου θα παρουσιαστεί η «Αριστοφανιάδα» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
«Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ στο Κηποθέατρο Παπάγου
11.08.2016 10:42
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, στο Κηποθέατρο Παπάγου θα παρουσιαστεί η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ από την Ελένη Ευθυμίου, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στο Κηποθέατρο Παπάγου
10.08.2016 11:34
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Παπάγου σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου - Χολαργού.