Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ο μύθος του Οιδίποδα με τα λόγια της σιωπής

Ο μύθος του Οιδίποδα με τα λόγια της σιωπής
Το Θέατρο της Σιωπής και η Ασπασία Κράλλη παρουσιάζουν στο Σχολείον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα», επιχειρώντας μία νέα ανάγνωση της αρχαίας τραγωδίας.

Το Θέατρο της Σιωπής και η Ασπασία Κράλλη παρουσιάζουν στο Σχολείον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα», επιχειρώντας μία νέα ανάγνωση της αρχαίας τραγωδίας.

Σε κείμενο , σκηνοθεσία και σκηνικά της Ασπασίας Κράλλη, έξι ηθοποιοί ερμηνεύουν πάνω σε ένα «επικίνδυνα κεκλιμένο επίπεδο» τους μυθικούς ήρωες που συνδέονται με τον καταραμένο οίκο των Λαβδακιδών.

Ο μύθος του Οιδίποδα ξετυλίγεται με τα λόγια της σιωπής, σε μία προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μία νέα ανάγνωση της οιδιπόδειας πατροκτονίας και αιμομιξίας.

Η νέα προσέγγιση στην τραγωδία ξεκινά πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από το προπατορικό αμάρτημα του γένους των Λαβδακιδών, το «ένοχον πάθος» του γιου του Λάβδακου και πατέρα του Οιδίποδα, Λάιου, για τον Χρύσιππο, καταλήγοντας στην αυτοκτονία του νεαρού εφήβου.

Με σπουδές μιμικής στη σχολή του Μαρσέλ Μαρσώ, η Ασπασία Κράλλη προσεγγίζει με τη γλώσσα του σώματος τον τραγικό κύκλο του Οιδίποδα, στον οποίο η ψυχανάλυση αναζήτησε εκφράσεις του ασυνειδήτου, και αναμετράται με τα διαχρονικά ερωτήματα για τις γονικές σχέσεις και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Σε κείμενο, σκηνοθεσία και σκηνικά της Ασπασίας Κράλλη, με βοηθός σκηνοθέτη τη Σοφία Παπουλάκου, μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλο και επιμέλεια κίνησης της Ζωής Χατζηαντωνίου.

Ο αρχικός σχεδιασμός του σκηνικού στην πρώτη παράσταση (2005) ήταν της Χριστίνας Πέννα, η κατασκευή των σκηνικών του Adrian Fluture, η κατασκευή των κοστουμιών της Ιωάννας Τσάμη.

Ερμηνεύουν οι Ασπασία Κράλλη, Γιώργης Τσαμπουράκης, Ηλίας Μελέτης, Μαλαματένια Γκότση, Κώστας Κορωναίος και Ιάσων Bitter-Κουρούνης.

Info
Αναζητώντας τον Οιδίποδα
1 έως 5 Ιουλίου 2008, στις 21:00
Εισιτήρια: 20 και 10 ευρώ (μειωμένο)
Το Σχολείον, Χώρος Β, Πειραιώς 52
www.exmachina.gr
www.seekingoedipus.blogspot.com

Σχετικές ειδήσεις
 Το Δέντρο του Οιδίποδα, από την ομάδα Ιδέα στο Θέατρο Άλφα - Ιδέα
18.10.2016 16:40
Η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, την παράσταση «Το δέντρο του Οιδίποδα».
Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
04.05.2016 14:34
Η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο 2015-2016 είναι «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» (βασισμένο στον Οιδίποδα του Σοφοκλή), η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.
Tο Ρολόι, για λίγες παραστάσεις στο Σχολείον
28.03.2016 12:54
Η επιτυχημένη παράσταση του περυσινού θεσμού της «Ανοιχτής πλατφόρμας» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα», παρουσιάζεται στο θέατρο «Σχολείον», για τέσσερις παραστάσεις από τις 31 Μαρτίου 2016.
Οιδίπους Τύραννος από το θέατρο των Vivi στο Θέατρο Αλκμήνη
04.11.2015 16:31
Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 9.15 μ.μ., ανοίγει και στην Ελλάδα, μετά την Avignon της Γαλλίας, η αυλαία για τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από το θέατρο των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη, για 16 μόνο παραστάσεις.
Το Δέντρο του Οιδίποδα από την ομάδα Ιδέα στο Θέατρο Θησείον
22.10.2015 11:54
Μετά την κατάκτηση της 1η θέσης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου ‘Festival Almagro’ της Ισπανίας και τις τρεις sold out σεζόν για την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», η ομάδα «Ιδέα» (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνος Μπιμπής) επιστρέφει στο Θέατρο Θησείον από τις 16 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει τη νέα της δουλειά: Το Δέντρο του Οιδίποδα.