Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο μύθος του Οιδίποδα με τα λόγια της σιωπής

Ο μύθος του Οιδίποδα με τα λόγια της σιωπής
Το Θέατρο της Σιωπής και η Ασπασία Κράλλη παρουσιάζουν στο Σχολείον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα», επιχειρώντας μία νέα ανάγνωση της αρχαίας τραγωδίας.

Το Θέατρο της Σιωπής και η Ασπασία Κράλλη παρουσιάζουν στο Σχολείον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα», επιχειρώντας μία νέα ανάγνωση της αρχαίας τραγωδίας.

Σε κείμενο , σκηνοθεσία και σκηνικά της Ασπασίας Κράλλη, έξι ηθοποιοί ερμηνεύουν πάνω σε ένα «επικίνδυνα κεκλιμένο επίπεδο» τους μυθικούς ήρωες που συνδέονται με τον καταραμένο οίκο των Λαβδακιδών.

Ο μύθος του Οιδίποδα ξετυλίγεται με τα λόγια της σιωπής, σε μία προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μία νέα ανάγνωση της οιδιπόδειας πατροκτονίας και αιμομιξίας.

Η νέα προσέγγιση στην τραγωδία ξεκινά πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από το προπατορικό αμάρτημα του γένους των Λαβδακιδών, το «ένοχον πάθος» του γιου του Λάβδακου και πατέρα του Οιδίποδα, Λάιου, για τον Χρύσιππο, καταλήγοντας στην αυτοκτονία του νεαρού εφήβου.

Με σπουδές μιμικής στη σχολή του Μαρσέλ Μαρσώ, η Ασπασία Κράλλη προσεγγίζει με τη γλώσσα του σώματος τον τραγικό κύκλο του Οιδίποδα, στον οποίο η ψυχανάλυση αναζήτησε εκφράσεις του ασυνειδήτου, και αναμετράται με τα διαχρονικά ερωτήματα για τις γονικές σχέσεις και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Σε κείμενο, σκηνοθεσία και σκηνικά της Ασπασίας Κράλλη, με βοηθός σκηνοθέτη τη Σοφία Παπουλάκου, μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλο και επιμέλεια κίνησης της Ζωής Χατζηαντωνίου.

Ο αρχικός σχεδιασμός του σκηνικού στην πρώτη παράσταση (2005) ήταν της Χριστίνας Πέννα, η κατασκευή των σκηνικών του Adrian Fluture, η κατασκευή των κοστουμιών της Ιωάννας Τσάμη.

Ερμηνεύουν οι Ασπασία Κράλλη, Γιώργης Τσαμπουράκης, Ηλίας Μελέτης, Μαλαματένια Γκότση, Κώστας Κορωναίος και Ιάσων Bitter-Κουρούνης.

Info
Αναζητώντας τον Οιδίποδα
1 έως 5 Ιουλίου 2008, στις 21:00
Εισιτήρια: 20 και 10 ευρώ (μειωμένο)
Το Σχολείον, Χώρος Β, Πειραιώς 52
www.exmachina.gr
www.seekingoedipus.blogspot.com

Σχετικές ειδήσεις
Οιδίπους τύραννος από το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο Βαχτάνγκοφ
07.11.2016 16:22
Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασίες τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας.
 Το Δέντρο του Οιδίποδα, από την ομάδα Ιδέα στο Θέατρο Άλφα - Ιδέα
18.10.2016 16:40
Η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, την παράσταση «Το δέντρο του Οιδίποδα».
Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
04.05.2016 14:34
Η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο 2015-2016 είναι «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» (βασισμένο στον Οιδίποδα του Σοφοκλή), η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.
Το ρολόι: επιπλέον παραστάσεις στο Σχολείον
25.04.2016 15:41
Το Εθνικό Θέατρο λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού θα επαναλάβει στο «Σχολείον», στις 6, 7, 8, 13 και 14 Μαϊου την επιτυχημένη παράσταση του Κωνσταντίνου Μπιμπή «Το ρολόι» ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη.
Tο Ρολόι, για λίγες παραστάσεις στο Σχολείον
28.03.2016 12:54
Η επιτυχημένη παράσταση του περυσινού θεσμού της «Ανοιχτής πλατφόρμας» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα», παρουσιάζεται στο θέατρο «Σχολείον», για τέσσερις παραστάσεις από τις 31 Μαρτίου 2016.