Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο

11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο
Το 11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμο πραγματοποιείται φέτος από την Παρασκευή

2 έως την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης. Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο Μαέστρος Άλκης Μπαλτάς ενώ η διοργάνωση ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

 

 

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκίνησε το 2001, εισέρχεται στην δεύτερη δεκαετία της καλλιτεχνικής του προσφοράς, έχοντας πλέον καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

 

 

Στα 10 χρόνια της ιστορίας του έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά που προσφέρει το νησί και οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του. 

 

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτμου, Αρχιμουσικός  Άλκης Μπαλτάς έχει κατά επανάληψη επισημάνει τη μοναδικότητα της καλοκαιρινής διοργάνωσης: \"Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε.» Η μεγάλη προσέλευση κοινού, από Έλληνες και ξένους, που συρρέει να απολαύσει τις κατανυκτικές βραδιές του φεστιβάλ, είναι η αδιάψευστη απόδειξη της επιτυχίας του θεσμού.

 

 

Το 11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, παρά τη δύσκολη συγκυρία, επιμένει και  προσφέρει στο κοινό ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα που καλύπτει και τον πιο απαιτητικό ακροατή με την ποικιλία και το ευρύ φάσμα των μουσικών επιλογών και την παρουσία υψηλού επιπέδου καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 


Στο φετινό πρόγραμμα, που είναι ένας αρμονικός συνδυασμός κλασσικής, θρησκευτικής και έντεχνης μουσικής, θα συναντήσουμε μεσαιωνικά λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία από το σύνολο παλιάς μουσικής “Sinfonia”, Jazz συνθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα αλλά και Gospel, Spirituals, Blues από το Voyage Jazz Quartet, ενώ η Ελένη Πέτα , με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου θα ερμηνεύσει ελληνικά και ξένα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση στο πλαίσιο του αφιερώματος  στην ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος.

 

 

Πολύ σημαντικές και οι συναυλίες της αμερικάνικης Χορωδίας CAPPELLA ROMANA, καθώς και η Συναυλία της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά, όπου, εκτός από τραγούδια με θέμα την Παναγία και συνθέσεις Scarlatti, Pergolezi κ.α., θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Μπάμπη Μπλαζουδάκη «Άγιος Μηνάς: Αντιμέτωπος με τη Θάλασσα» γραμμένο κατά παραγγελία του Α. Μπαλτά για το 11ο Φεστιβάλ της Πάτμου.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ CAPPELLA ROMANA

 

Η Αμερικάνικη Χορωδία CAPPELLA ROMANA έχει χαρακτηρισθεί από κριτικούς \"ως κόσμημα που πλημμυρίζει φως το χώρο\" που\" με τα θαυμάσια φωνητικά της και το βαθύ πλούτο των φωνών της, τον έλεγχο και τη σαφήνεια του τραγουδιού της\" προσφέρει \"ένα βυζαντινό θυμίαμα\" και \"όλη τη δόξα των ασμάτων της παλιάς Μεσογείου\". Ιδρύθηκε το 1991 από τον  Αλέξανδρο Λίνγκα που είναι και ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής και είναι αφιερωμένη στη μελέτη και  αναζήτηση της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανικής μουσικής παράδοσης, με έμφαση στην παλαιά αλλά και τη σύγχρονη μουσική. Είναι ένα ευέλικτο, σε μέγεθος και σύνθεση , σχήμα  και έχει ειδικευτεί στα αριστουργήματα του  Βυζαντινού και Σλάβικου ρεπερτορίου  -που τραγουδά στην πρωτότυπη γλώσσα του-, και δίνει συχνά συναυλίες στο Λονδίνο (Queen Elizabeth Hall, St. Paul’s Cathedral, and the Greek Orthodox Cathedral of St. Sophia), τη Νέα Υόρκη (Metropolitan Museum of Art), τον Καναδά, την Ιρλανδία, την Ιταλία κ.α.

 


Θα παρουσιάσει έργα από τη μεσαιωνική Κωνσταντινούπολη και την Αναγεννησιακή Κρήτη, ενώ η σύγχρονη παγκοσμιοποίηση της Βυζαντινής μουσικής θα εκπροσωπηθεί με θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Μιχάλη Αδάμη και των ομογενών συνθετών από την Καλιφόρνια Φωτίου Δεσποτόπουλου και Παναγιώτη Ζη.

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
 
Ελένη Πέτα - Μικρό οργανικό σύνολο    
Συναυλία για τη μέρα προστασίας του περιβάλλοντος

 

Η γνωστή τραγουδίστρια Ελένη Πέτα με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου θα ερμηνεύσει ελληνικά και ξένα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση
Συμμετέχουν:
Παναγιώτης Μάργαρης: κιθάρα
Μιχάλης Πορφύρης: τσέλο
Βασίλης Μάρκου: επιμέλεια ήχου


 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Σύνολο Παλιάς Μουσικής “Sinfonia”
Ρόδο των Ρόδων (Rosa das Rosas)
Οι δρόμοι της Παναγίας 

 

Μεσαιωνικά λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία από τις συλλογές Cantigas de Santa Maria και Llibre Vermell. Μονοφωνικές και πολυφωνικές φωνητικές συνθέσεις και οργανικά κομμάτια με διονυσιακούς ρυθμούς, αραβικές επιρροές και πολύχρωμες  ενορχηστρώσεις μας οδηγούν στα μονοπάτια της μεσαιωνικής Θρησκευτικής λατρείας.


Συμμετέχουν:

Φανή Γκάρτζου (σοπράνο, φλάουτο με ράμφος, κρομμόρνη)
Έφη Μηνακούλη (μέτζοσοπράνο, λαούτο)
Σταύρος Μπερής (τενόρος, ούτι, σάζι)
Tobias Schlierf  (μπάσος, ρεμπέκ, οργανέττο, τροχοβιέλλα))
Νίκος Παναγιωτίδης (αναγεννησιακό λαούτο, ούτι, σάζι)
Άγγελος Ρεπαπής (βιόλα ντα γκάμπα, λύρα)
Γιώργος Καραβούνης (κρουστά) 
 
και η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου Πάτμου.


 

ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Συναυλία της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά

 

Ορχήστρα Φεστιβάλ Πάτμου
Μαέστρος : Άλκης Μπαλτάς

Θρησκευτικά τραγούδια με θέμα την Παναγία
και συνθέσεις Scarlatti, Pergolezi, κα.
Συμμετέχουν οι:
Λένια Ζαφειροπούλου, σοπράνο
Αννα Παγκάλου, μετζο-σοπράνο

Σε πρώτη παρουσίαση το έργο του
Μπάμπη Μπλαζουδάκη
«Άγιος Μηνάς: Αντιμέτωπος με τη Θάλασσα»
με τη συμμετοχή του ψάλτη Παναγιώτη Μπούτα

Σημειώνει ο Μπάμπης Μπλαζουδάκης:  \"Η σύνθεση «Άγιος Μηνάς: Αντιμέτωπος με τη Θάλασσα (Σκότος)» γεννήθηκε μέσα από την παρότρυνση του αξιότιμου κυρίου Άλκη Μπαλτά, το καλοκαίρι του 2010, όταν μου ζήτησε να συνθέσω ένα έργο για το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου 2011.

Το έργο ξεκινάει και τελειώνει με τον ήχο της θάλασσας που, για εμένα, συμβολίζει το Σκότος που μας περιβάλει καθημερινά. Ο Άγιος Μηνάς, λαμπρός, την εποχή που μαρτύρησε μπόρεσε να υπερνικήσει με τη δύναμή του την ανθρώπινη φύση για επιβίωση και ν’ ανέβει στο Θεό ως Άγιος, ως οδηγός, ως νησί μέσα στο φουρτουνιασμένο πέλαγος. Ο κυματισμός της θάλασσας συμπληρώνεται τακτικά μέσα απ’ την ρυθμική αγωγή του έργου.

Για έμπνευση κοίταξα προς δύο μεριές:  Η πρώτη ήταν το ποίημα στα αγγλικά της Άννιας Λέκκα, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Αλέξανδρο Λέκκα. Η δεύτερη έμπνευση προήλθε από ένα ταξίδι στους απόμακρους Φούρνους με οδηγό τον φίλο, συνάδελφο και τραγουδιστή Παναγιώτη Μπούτα, ο οποίος κι ερμηνεύει το έργο με την υπέροχη φωνή του.\"

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

VOYAGE JAZZ QUARTET
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ JAZZ 

 

Αφιέρωμα στη θρησκευτική μουσική  με τραγούδια Gospel, Spirituals, Blues αλλά και αποσπάσματα από το SACRED CONCERT του σπουδαίου ο Duke Ellington.

Το κουαρτέτο αποτελούν οι:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ - Κρουστά, Drums, Vibes
ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ – Σαξόφωνα
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ – Πιάνο , Πλήκτρα
ΜΑΝΟΣ ΛΟΥΤΑΣ – Ακουστικό Μπάσο

Συμμετέχει η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ – Φωνή

Το  “Voyage Jazz Quartet” αποτελείται από καταξιωμένους στο χώρο της Jazz μουσικούς.  Πνευματικός του πατέρας είναι ο Αλέξανδρος  Χρηστίδης.   Όλα τα μέλη του κουαρτέτου, έχουν ενεργό παρουσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας την τελευταία εικοσαετία. Η μουσική του “Voyage Jazz Quartet” περιλαμβάνει στοιχεία από την Jazz, την Αφροκουβάνικη μουσική, τις μουσικές του κόσμου αλλά και την Ελληνική  παράδοση.   Όλες αυτές οι επιρροές δημιουργικά συνδυασμένες παρουσιάζονται με όχημα τον αυτοσχεδιασμό σε μια συναυλία Jazz υψηλής τέχνης και αισθητικής.

 

 

Το 11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου- Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

 

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς
Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Σχετικές ειδήσεις
ΨΧ 2016:  φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής στο Ρομάντσο
06.09.2016 16:27
Το ΨΧ, το φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Ρομάντσο! Το φετινό ΨΧ είναι μια ειδική εμπλουτισμένη έκδοση του φεστιβάλ με συμπαραγωγούς την ομάδα του Take Over και ένα έξτρα πρόγραμμα εκδηλώσεων να πλαισιώνει το κεντρικό διήμερο μουσικό event.
Φεστιβάλ Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος στη Ρόδο 2016
24.08.2016 13:25
Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 2016» πιστό στο ραντεβού του για 17η χρονιά, ανοίγει τις πύλες του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές κλασικής μουσικής με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
04.07.2016 16:25
Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, εορτάζοντας τα 15 χρόνια παρουσίας του, έρχεται ανανεωμένο να αναδείξει μουσικές θεσπέσιες, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή του.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Συνθέρμια plus 2016
13.06.2016 12:52
Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Συνθέρμια”, θεσμός που ξεκίνησε το 2005 από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης (Δ.Ω.Θ.) με σκοπό την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της ελληνικής σύγχρονης λόγιας μουσικής, συνεχίζει τη δράση του διευρύνοντας τους ορίζοντες της πολιτιστικής του παρέμβασης.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ταξιδεύει σε Θεσσαλονίκη, Βερολίνο και Ντύσελντορφ
02.03.2016 17:07
Μέσα σε δύσκολες συνθήκες για την χώρα μας και ιδιαίτερα για το νησί της Λέσβου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) συνεχίζει δυναμικά τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύοντας ότι η μουσική έχει την δύναμη να εμψυχώσει, να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους.