Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το θάνατο του Γκούσταβ Μάλερ …

στις 15 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου  του Αττικού

Με τη μεγαλειώδη Δεύτερη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ συμπληρώνεται το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το θάνατο του αυστριακού συνθέτη. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το παλαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στη νεότερη Ελλάδα, αποδέχεται την πρόκληση και ερμηνεύει το μνημειωδών διαστάσεων έργο. Γραμμένη για μεγάλη ορχήστρα, δύο σολίστ και μικτή χορωδία, η Συμφωνία «της Αναστάσεως», όπως αποκαλείται λόγω της ομότιτλης ωδής που εμπεριέχεται στο συγκλονιστικό φινάλε της, δίνει μια μουσικά συγκινητική απάντηση στην υπαρξιακή αγωνία του φθαρτού ανθρώπου που αναζητά το θείο.
Στο πόντιουμ ένας από τους πιο ταλαντούχους και αναγνωρισμένους αρχιμουσικούς της γενιάς του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βασίλης Χριστόπουλος.

Κατά την υπερεκατονταετή πορεία της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσής της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε το Φεβρουάριο του 1943. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσπαθεί να προσφέρει στους Έλληνες τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα εμφανίζεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδος έχοντας καθιερώσει συστηματικές και οργανωμένες περιοδείες. Έχει επίσης συμμετάσχει, με μεγάλη επιτυχία, σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις.

Το 2007 κυκλοφόρησε ο πρώτος διεθνής δίσκος της με έργα Μ. Καλομοίρη από την εταιρεία NAXOS. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πρωτοστάτησε με την ηχογράφηση αυτή στη σειρά Greek Classics, η οποία υπήρξε πρωτοβουλία της και έχει ως στόχο τη διεθνή προβολή της ελληνικής μουσικής. Ακολούθησε δίσκος με έργα του Μίκη Θεοδωράκη (Legend) ενώ πρόσφατα εξέδωσε τα πρώτα αρχειακά της CD, με ιστορικές ηχογραφήσεις του ιδρυτή και πρώτου Διευθυντή της, του μαέστρου Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Από τον Μάιο του 2011 Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος ανέλαβε προσφάτως την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ διατηρεί τη θέση που κατέχει από το 2005 ως Κορυφαίος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, που εδρεύει στην Κωνσταντία (Konstanz).

Γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Σπούδασε στο Ωδείον Αθηνών όμποε και ανώτερα θεωρητικά. Ως ομποΐστας διετέλεσε μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. από το 1993 έως το 1995. Από το 1995 έως το 2000 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του Χέρμαν Μίχαελ στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου αποκτώντας το ανώτατο δίπλωμα (Meisterklassendiplom). Έχει επίσης μελετήσει με τους Κόλιν Ντέιβις, Ζούμπιν Μέτα και Ράινχαρντ Γκαίμπελ.

Το 1999 τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με την ετήσια διάκριση σε νέο μουσικό. Το 2000 κέρδισε τον «Διαγωνισμό Μπαντ Χόμπουργκ» στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας και το δεύτερο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Στις ορχήστρες που έχει διευθύνει συγκαταλέγονται η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Βρέμης και του Ντούισμπουργκ, η Νέα Φιλαρμονική της Ιαπωνίας, οι Συμφωνικές Ορχήστρες του Αμβούργου και του Ντύσσελντορφ, η Συμφωνική Ορχήστρα της Τσέχικης Ραδιοφωνίας, το Ορχηστρικό Σύνολο της Καναζάβα και η Γερμανική Ορχήστρα Δωματίου του Βερολίνου.

Στην δισκογραφία του συμπεριλαμβάνεται η πρώτη ηχογράφηση κοντσέρτων του Νίκου Σκαλκώτα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε από την εταιρεία BIS το 2008. Ο δίσκος του «Άριες Μότσαρτ» με την Γαλλίδα σοπράνο Ζεραλντίν Καζέ και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας βραβεύθηκε από την διεθνή ακαδημία λυρικού δίσκου στο Παρίσι με έναν «χρυσό Ορφέα» ως η καλύτερη ηχογράφηση Μότσαρτ το 2009.

Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών – ΚΟΑ
Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος

Gustav Mahler (1860-1911)
Συμφωνία αρ. 2 σε ντο ελάσσονα «της Αναστάσεως»
Δάφνη Ευαγγελάτου μετζοσοπράνο, Σοφία Κυανίδου σοπράνο

Συμμετέχουν
Κρατική Χορωδία της Λετονίας
Διεύθυνση Χορωδίας Maris Sirmais

Χορωδία της ΕΡΤ
Διεύθυνση Χορωδίας Δημήτρης Μπουζάνης