Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Άντζελα Μπρούσκου,Φιλαρέτη Κομνηνού: Κλυταιμνήστρα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Άντζελα Μπρούσκου,Φιλαρέτη Κομνηνού: Κλυταιμνήστρα στο Φεστιβάλ Αθηνών
Μετά την Ηλέκτρα (2006) και τον Αγαμέμνονα (2008), η Άντζελα Μπρούσκου επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών και ξανασχολείται με το αρχαίο

δράμα. Η ανατρεπτική καλλιτέχνης σκηνοθετεί μία δραστήρια ηθοποιό με σημαντικές ερμηνείες στο αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, τη Φιλαρέτη Κομνηνού. Οι δύο γυναίκες συνεργάζονται για να προσεγγίσουν μία άλλη γυναικεία μορφή, την Κλυταιμνήστρα, ένα μυθικό πρόσωπο-σύμβολο.

 

Γυναίκα, σύζυγος, ερωμένη, μάνα και δολοφόνος, η Κλυταιμνήστρα είναι μία ηγεμονική φιγούρα της τραγωδίας: «Το πρόσωπο της Κλυταιμνήστρας κινείται μέσα στον χώρο της μνήμης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σαν ιδέα, έννοια, σύμβολο, θεατρικό στερεότυπο στο συλλογικό ασυνείδητο. Είναι η σχέση της γυναίκας με τον πόλεμο και την εξουσία μέσα από την απώλεια», δηλώνει η Μπρούσκου. Το κείμενο της παράστασης είναι μία σύνθεση από την αρχαία τραγωδία , τον Χάινερ, τον Μύλλερ, τον Χόφμανσταλ, τον Σάρτρ και τον Μπρύκνερ.

 


Σε αυτή την περφόρμανς-μονόλογο, θα συμμετέχει ζωντανά και το οπτικοακουστικό σύνολο Minimaximum-Improvision+ natryx συντελώντας με τον τρόπο του στην ιδιότυπη αφήγηση . Πρόκειται για μία ομάδα που σχηματίστηκε από αρχιτέκτονες και εικαστικούς καλλιτέχνες , με στόχο τον αυτοσχεδιασμό πάνω σε μουσικά-αφηγηματικά concepts. Στα live τους συνυπάρχουν ήχοι, θόρυβοι, μελωδίες και video images. Εναλλαγές ρυθμού και ρόλων, σχεδιασμένες και αυτοσχέδιες δράσεις, σκηνικά στοιχεία συνθέτουν μία κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Ηχητικά και οπτικά συστατικά συνδυάζονται για να σχηματιστούν παράλληλες, διασταυρούμενες και αντιστικτικές γραμμές αφήγησης.

 

Σκηνοθεσία-δραματουργία Άντζελα Μπρούσκου, έρευνα-συνεργασία Παρθενόπη Μπουζούρη, οπτικοακουστικό υλικό Minimaximum+Natryx Improvision, μουσικοί Θάλεια Ιωαννίδου , Δέσποινα Τσάφου, Τζελίνα Πάλλα, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, Ειρηνη Χριστοφάκη, Αλκηστη  Στεφανίδου, βίντεο Χριστίνα Κατσάρη, φωτισμοί Νίκος Βλασσόπουλος, σκηνικά Γκάυ Στεφάνου


 
Ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνού

 

Σχετικές ειδήσεις
Ρομπέρτο Τσούκο: τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης
06.02.2017 11:23
Τελευταίες 8 παραστάσεις για το Ρομπέρτο Τσούκο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15 και Κυριακή στις 21.30 έως τις 21 Φεβρουαρίου.
Ρομπέρτο Τσούκο, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου στο Θέατρο Τέχνης
11.11.2016 12:56
Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν παρουσιάζει το έργο Ρομπέρτο Τσούκο, του Μπερναρ Μαρί Κολτές σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
4, του Rodrigo Garcia στο Φεστιβάλ Αθηνών
13.06.2016 16:23
Ο ανατρεπτικός Αργεντίνος καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία, το «τρομερό παιδί του σύγχρονου θεάτρου», επισκέπτεται για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών, με την τελευταία του παραγωγή: 4.
Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Studio Μαυρομιχάλη
01.04.2016 14:40
Το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρώς Τριανταφύλλου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Studio Μαυρομιχάλη.
Η Φιλαρέτη Κομνηνού επιστρέφει στο ΚΘΒΕ
25.02.2016 15:19
Το ΚΘΒΕ υποδέχεται με χαρά την Φιλαρέτη Κομνηνού! Μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς της επιστρέφει μετά από 13 ολόκληρα χρόνια στο θέατρο όπου πρωταγωνίστησε από την αρχή της καριέρας της, για να ερμηνεύσει το ρόλο της Στάθαινας στον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας».