Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Μπάιλας: Η μουσική αποτελεί ένα πολιτισμένο ειρηνικό όπλο

Γιώργος Μπάιλας: Η μουσική αποτελεί ένα πολιτισμένο ειρηνικό όπλο

Ο μουσικός Γιώργος Μπάιλας συμμετέχει φέτος σε ένα νέο φεστιβάλ, που παρουσιάζει τους δημιουργούς της περιφέρειας και το έργο τους στην παραδοσιακή μουσική . Ως δημιουργός της περιφέρειας κι αυτός, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Σύρο, μας μιλάει για την ελληνική μουσική και τη δική του συνεισφορά σε αυτή.

 

 

Συνέντευξη στη Μαρία Κωφίδου

 

Culturenow: Ποια ήταν η πρώτη επαφή σας με τη μουσική;

Γιώργος Μπάιλας: Η αιτία ήταν ο πατέρας μου ο οποίος έπαιζε μπουζούκι. Θυμάμαι πως τα μεσημέρια καθόμασταν με όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι και κάποιες φορές ο πατέρας μου έπαιζε μουσική. Έτσι όταν ο αδερφός μου ήταν ναυτικός του ζήτησα να μου φέρει μία κιθάρα σε ηλικία 12 ετών. Ένιωθα πως η κιθάρα μου ταίριαζε περισσότερο σαν μουσικό όργανο.

 

C. N.: Στιχουργός, συνθέτης, ερμηνευτής. Δημιουργική και ανήσυχη φύση. Απο που αντλείτε έμπνευση και δύναμη; Γιατί επιλέξατε να παραμείνετε στη Σύρα σε ό,τι αφορά στην πορεία σας και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες στη καλλιτεχνική σας καριέρα. Τι σας κρατάει στον τόπο σας;  

Γ. Μ.: Αυτό αφορά τον εσωτερικό μου κόσμο. Η αγάπη μου για τη θάλασσα και για το νησί ήταν ο βασικός λόγος να κρατηθώ σε αυτόν τον τόπο. Το νησί μου, η θάλασσα και το περιβάλλον αυτό, στέκονται πάντα ως αφορμές για να δημιουργώ.

 

C. N.: Δε σας δημιουργήθηκε ποτέ η επιθυμία να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην Αθήνα, που καλώς ή κακώς θεωρείται το κέντρο των εξελίξεων;

Γ. Μ.: Δεν αισθάνθηκα αυτή την επιθυμία καθώς τη μουσική τη θεώρησα πολύ δικό μου, προσωπικό κομμάτι. Δεν με ενδιέφερε η δημοσιότητα.

 

C. N.: Υπάρχουν δυσκολίες για έναν καλλιτέχνη που ζει και δημιουργεί στην περιφέρεια σχετικά με την επικοινωνία του έργου;

Γ. Μ.: Υπάρχουν δυσκολίες για έναν άνθρωπο που δημιουργεί στην περιφέρεια γιατί ο αριθμός του κοινού που απευθύνεται είναι μικρός, ενώ σε μεγαλύτερες πόλεις είναι σαφώς μεγαλύτερος. Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ικανοποιητική γιατί όταν μου δινόταν η ευκαιρία να παίζω τις δημιουργίες μου σε κοινό εκτός του τόπου μου, υπήρχε πάντοτε θετική ανταπόκριση. 

 

C. N.: Αν σας απέδιδαν τον χαρακτηρισμό "αντισταρ" ή "ποιοτικός" τι θα απαντούσατε;

Γ. Μ.: Ο χαρακτηρισμός «αντιστάρ» δεν με αγγίζει. Ο χαρακτηρισμός «ποιοτικός» με εκφράζει γιατί όταν δημιουργώ μουσικές συνθέσεις και γράφω στίχους καταθέτω την ψυχή μου.

 

C. N.: Ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η επόμενη μέρα στη μουσική βιομηχανία; Και πως κρίνετε το σήμερα;

Γ. Μ.: Βλέποντας το «σήμερα», φοβάμαι την επόμενη ημέρα.

 

C. N.: Η ελληνική παραδοσιακή μουσική τυγχάνει της αναγνώρισης που της πρέπει;

Γ. Μ.: Η ελληνική παραδοσιακή μουσική προσωπικά για εμένα είναι η βάση της σωστής αληθινής ποιοτικής μουσικής και γι αυτό έγραψα και νησιώτικα τραγούδια με παραδοσιακά όργανα . Πιστεύω πως τυγχάνει της αναγνώρισης που της πρέπει και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο κόσμος ανταποκρίνεται όποτε ακούει αυτά τα τραγούδια.

 

C. N.: Η μουσική παραμένει ένα "όπλο" στα χέρια των δημιουργών να εμφυσήσουν την ελπίδα και να αφυπνίσουν το κοινό;

Γ. Μ.: Πράγματι η μουσική αποτελεί ένα πολιτισμένο ειρηνικό όπλο που οι δημιουργοί χρησιμοποιώντας το μπορούν να στέλνουν ειρηνικά πολιτικά κοινωνικά μηνύματα και μπορούν να κρατούν ζωντανή κάθε ελπίδα. 

 

C. N. Ποια είναι τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Γ. Μ.: Τα μελλοντικά καλλιτεχνικά μου σχέδια είναι να μείνω ως έχω. Και τι εννοώ με αυτό; Παίρνοντας ερεθίσματα από την καθημερινότητα και τη ζωή να φτιάχνω θέματα που θα αποτελούν αιτίες να στιχουργώ και να συνθέτω τραγούδια.

 

Info: Ο Γιώργος Μπάιλας είναι γεννημένος στη Σύρα από γονείς βέρους κυκλαδίτες. Η μητέρα του κατάγεται από τη Σίφνο και ο πατέρας του από τη Σαντορίνη. Μεγάλωσε στη Σύρα η οποία τον κράτησε μέχρι σήμερα κοντά της. Η αγάπη του για τη θάλασσα και τη μουσική μεγάλη. Αρνήθηκε κάθε ευκαιρία καλλιτεχνική η οποία θα τον ανάγκαζε να είναι μακριά από τον τόπο του. Η πρώτη του προσωπική δουλειά ήταν το 1988 με ρεμπέτικα τραγούδια σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία ενώ όμοια ήταν και η δέυτερη μουσική του προσπάθεια σε δική του μουσική και στίχους. Η Τρίτη προσωπική δουλειά το 2002 αφορούσε σε μπαλάντες και νησιώτικα τραγούδια που είχαν θέμα τη θάλασσα σε μουσική και στίχους πάλι δικούς του και ο δίσκος που περιελάμβανε αυτές τις δημιουργίες πήρε το όνομα «Σύρα κυρά Θαλασσινή».

Ο Γιώργος Μπάιλας συμμετείχε σε πολλές συναυλίες μόνος του αλλά και με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες . Μουσικές του συνθέσεις μελοποιήθηκαν από τη φιλαρμονική ορχήστρα της Σύρου και παίχτηκαν με άλλα έργα μεγάλων μουσικοσυνθετών όπως του Χατζιδάκη και του Θεοδωράκη.

Στη Σύρα γνωστός, καθώς αυτός πρώτος τραγούδησε και γνώρισε ποιοτικά πολιτικά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια.

Η μουσική του φύση βρίσκει διέξοδο καθώς εξακολουθεί ως σήμερα να γράφει στίχους και μουσική.

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/festivals/Οι_δημιουργοί_της_περιφέρειας_στην_Τεχνόπολη_στο_Γκάζι_.html

Σχετικές ειδήσεις
6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Εξωστρέφεια, πειραματισμός και μουσικές ανταλλαγές!
02.12.2016 14:09
Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, ο θεσμός που επιμένει στην εξωστρέφεια και επιχειρεί πρωτότυπους και αναπάντεχους συνδυασμούς, με την συνεργασία καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων μαιτρ της τζαζ σκηνής, επιστρέφει για έκτη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τους σπουδαίους μουσικούς που συμμετέχουν (Γιώργος Κοντραφούρης, Aki Rissanen, GRIX , Λουκία Παλαιολόγου, Σπύρος Μάνεσης) οι οποίοι μας έδωσαν πρόσθετους λόγους να βρεθούμε στη Στέγη από 2 - 4 Δεκεμβρίου.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Γιώργος Κουμεντάκης: Οι Έλληνες δημιουργοί είναι μια ανεξάντλητη δεξαμενή
13.04.2016 10:57
Ένα τυπικό απόγευμα του Απριλίου, επικρατούσε δημιουργικός πυρετός στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, μόλις μία εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Φόνισσας». Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές της Λυρικής, βασισμένη σε ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το στοίχημα μεγάλο και ο σημαντικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, στον οποίο πήρε περίπου δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο, φαίνεται αρκετά ενθουσιασμένος. «Θα ήθελα να κρυφτώ σε ένα μέρος και να εμφανιστώ μετά την πρεμιέρα», λέει με χιούμορ.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...