Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της

Βενεζουέλας, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, παρουσιάζουν, από 5 έως 10 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την  έκθεση φωτογραφίας τοπίου της Βενεζουέλας και έκθεση αφίσας του Φρανσίσκο Ντε Μιράντα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011 (Ημέρα Ανεξαρτησίας Βενεζουέλας, 5 Ιουλίου 1811) στο Πνευματικό Κέντρο.

Πρόγραμμα εγκαινίων:

Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» ώρα: 19.30
Συναυλία Λατινοαμερικάνικης μουσικής με ερμηνείες του Τάσου Μιχάλη – Έλληνας Βαρύτονος που ερμηνεύει τον Σιμόν Ντίαζ.

Πατριωτικά & Επαναστατικά τραγούδια από χώρες της Λατινικής Αμερικής
με ερμηνείες από τον Άλκη Κόλλια & Αλεχάντρο Ντίαζ και προβολή video.
Αίθουσα «Κόντογλου» ώρα: 21.00
Ερμηνεία από τον Πέδρο Σαντάνα με το συγκρότημά του, σε λάτιν ρυθμούς.

Στις 5 Ιουλίου 1811, η Εθνική Συνέλευση των Ηνωμένων Επαρχιών της Βενεζουέλας στο Καράκας, οι βουλευτές των επαρχιών του Καράκας, Κουμανά, Μπαρίνας, Μαργαρίτα, Μέριδα, Τρουχίγιο και Μπαρσελόνα, ανακήρυξαν την Απόλυτη Ανεξαρτησία  της Βενεζουέλας.

Με την πράξη αυτή, οι Βενεζουελάνοι υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο ντε Μιράντα, τον Ελευθερωτή των Ελευθερωτών, αποφάσισαν να αντιτεθούν στην ισπανική κυριαρχία και να προχωρήσουν στο σχηματισμό ενός νέου έθνους, διατυπώνοντας πρωτοποριακές πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αρχές για την εποχή, σε αντίθεση με αυτές που τους είχαν επιβληθεί για τριακόσια χρόνια. Επίσης, αποφάσισαν να καταργήσουν το Θεσμό του Βασιλιά της Ισπανίας που ως τότε ταυτιζόταν με την ανώτερη εξουσιαστική δύναμη και να τον αντικαταστήσουν με τον υπέρτατο Θεσμό της ελεύθερης Δημοκρατίας επιτυγχάνοντας έτσι την «ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΕΥΤΥΧΙΑ», όπως είχε διατυπωθεί στους διαλόγους του Σωκράτη που έγραψε ο Πλάτωνας πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια.

Το 1821, η Βενεζουέλα ανακηρύχτηκε πλήρως ανεξάρτητο κράτος με απόλυτη αυτοδιάθεση και δημοκρατική διακυβέρνηση, μπαίνοντας στην «μοντέρνα εποχή» των Εθνικών Πολιτειών. Η ημερομηνία 5 Ιουλίου 1811, αποτελεί βάση στην ιστορία χαράσσοντας το μέλλον της χώρας μας.

Σήμερα, στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, είναι σε ισχύ το  νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 1999 μετά από δημοψήφισμα. Αυτή η Μάγκνα Κάρτα επαναβεβαιώνει την ιστορική δέσμευση του λαού της Βενεζουέλας με τις αρχές και τις αξίες που είχε θέσει ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα.

Ο Πρόδρομος της ανεξαρτησίας των λαών της Ισπανικής Αμερικής που καταδυναστεύτηκαν από το ισπανικό στέμμα, εισήγαγε ως Σύστημα διακυβέρνησης τη Δημοκρατία και τις Αξίες της ηθικής, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  της αρμονικής συνύρπαξης και του σεβασμού στην ελεύθερη αυτοδιάθεση των λαών.

Με την Κήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 5 Ιουλίου 1811, οι Βενεζουελάνοι δήλωναν ότι «ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ».