Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης στο Ηράκλειο Κρήτης με μεγάλα ονόματα

4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης στο Ηράκλειο Κρήτης με μεγάλα ονόματα
Με την Sheila Jordan, τον Manu Dibango και τον Mulatu Astatke μεταξύ άλλων σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και πληθώρα παράλληλων

εκδηλώσεων ανοίγει αυλαία η 4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης.


Περισσότερες πληροφορίες

Η 4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης θα πραγματοποιηθεί και αυτή τη χρονιά στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, με την παρουσία σημαντικών διεθνών αλλά και Ελλήνων καταξιωμένων μουσικών της τζαζ καθώς και με τη διεξαγωγή πολλών παράλληλων εκδηλώσεων.

 

 

Προσκεκλημένοι της φετινής συνάντησης είναι μερικοί από τους σημαντικότερους μουσικούς της διεθνούς Τζαζ σκηνής όπως η μυθική μορφή, Sheila Jordan αλλά και το “λιοντάρι της Αφρικής” Manu Dibango και ο πατέρας της ethio jazz, Mulatu Astatke, με τα πολυμελή συγκροτήματα τους.

 

Σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες , όπως η Λητώ Βογιατζόγλου με το κουαρτέτο της καθώς και οι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Κουβίδη, Νίκος Βαργιαμίδης, Κώστας Αναστασιάδης, Μιχάλης Καπηλίδης που μαζί με τους Hard Groove θα παρουσιάσουν την μοναδική παράσταση In Drums We Trust, σε επιμέλεια του Νίκου Βαργιαμίδη, θα δώσουν το δικό τους ηχόχρωμα στην πόλη του Ηρακλείου.

 

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης ως ένα πολύπλευρο πολιτιστικό γεγονός, θα φιλοξενήσει σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις όπως προβολή ταινιών, έκθεση αφίσας του μεγάλου δημιουργού Δημήτρη Αρβανίτη, ανοιχτές συζητήσεις και σεμινάρια , τα οποία συμπληρώνουν το πρόγραμμα των συναυλιών και τις απεριόριστες ώρες του τζαμ.

 

 

Στόχος του ετήσιου αυτού θεσμού δεν είναι μόνο να αφήσει το στίγμα του στον πολιτιστικό χάρτη αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε σχέση με τα τροχαία εγκλήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο και στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το τραγικό γεγονός της απώλειας του Κώστα Κουβίδη, η μη κερδοσκοπική εταιρεία YOU ARE WHAT U DO - Κώστας Κουβίδης επιχειρεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια να φέρει στο προσκήνιο τη φοβερή αυτή μάστιγα, θεωρώντας πως αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα πολιτισμού και συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη πραγματικότητα που υπάρχει στους δρόμους.

 

 

Με τις εκδηλώσεις αυτές η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης ολοκληρώνει τον κύκλο της και δεν θα επαναληφθεί στο Ηράκλειο. Η διαδρομή αυτή που ξεκίνησε με μουσικές από την Νέα Ορλεάνη, ακολούθησε τους τσιγγάνικους δρόμους του swing, τους δρόμους του funk, της gospel του hip hop και κάθε είδους της jazz ήταν αναπόφευκτο να ολοκληρωθεί με την παρουσία της Αφρικής μέσα από δύο από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μουσικούς της, το «λιοντάρι της Αφρικής» Manu Dibango (Καμερούν) και τoν πατέρα της ethio - jazz, Mulatu Astatke (Αιθιοπία).

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

 

ΠΕΜΠΤΗ 23/6

 

Βασιλική Αγίου Μάρκου/ 19.30 / Είσοδος Ελεύθερη
Εναρκτήρια Συναυλία: Hansen Duo
Soren Hansen, Double Bass & El. Cello
Jesper Lyng Hansen, Piano
Δυό Δανοί μουσικοί που ζουν, παίζουν και διδάσκουν χρόνια στην Κρήτη σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στον Bill Evans και στον Δανό μπασίστα NHOP

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/6

ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ- 1st Floor Underground/ 21.00 / Είσοδος Ελεύθερη
Παρουσίαση: Ιστορία της Τζαζ & Συναυλία Outward Bound
Α. Τσικανδηλάκης (πιάνο), Δ. Νεονάκης (κιθάρα), Γ. Ηλιάκης (ντραμς)
Σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων της Jazz και αυτοσχεδιαστικής μουσικής JazzPhilia


ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βασιλική Αγίου Μάρκου / 20.00 / Είσοδος Ελεύθερη
Sheila Jordan & Cameron Brown Duo
Φωνή & κοντραμπάσο

 

Γράψαμε κάποτε με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις για το τροχαίο έγκλημα με θύμα τον Κώστα Κουβίδη πως για μας ένα δάκρυ της Sheila Jordan είναι σημαντικότερο απ όλο τον ποινικό κώδικα. Η παρουσία της Sheila Jordan, αυτού του θρυλικού προσώπου της ιστορία της τζαζ τα τελευταία εξήντα χρόνια, αποτελεί μεγάλη τιμή. Η Sheila είχε μια ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση για τον Κώστα Κουβίδη (έπαιξε μαζί της στις εμφανίσεις της το 2004 και 2005 στην Ελλάδα- και συνήθιζε να τον συστήνει σαν «πνευματικό εγγόνι» της).

 

 

Είναι μαζί μας όχι μόνο γιατί είναι μεγάλη καλλιτέχνις αλλά γιατί όπως έλεγε ο Αντρέ Μπρετόν, «όποια και να είναι η ερώτηση, ο άνθρωπος είναι η απάντηση». Αυτό ακριβώς ήταν το διαφορετικό που προσπάθησε να αναδείξει στην τετράχρονη πορεία της η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης.

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις / Είσοδος: 20e
21.00 | In Drums We Trust

 

Μια παράσταση για τέσσερις ντράμερ και ένα κρουστό σε επιμέλεια Νίκου Βαργιαμίδη, αφιερωμένη στον Κώστα Κουβίδη, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2009 στην 7η γιορτη της jazz & δημιουργικης μουσικής.

 


Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Ν. Βαργιαμίδης (ντραμς), Κ. Αναστασιάδης (ντραμς), Μ. Καπηλίδης (ντραμς), Χ. Καπετανάκης (σαξ), Δ.Γιαλαμας (μπάσο), Δ. Αγγελάκης (πλήκτρα)

 

 

22.30 | Manu Dibango & Soul Makossa Gang

 

Ο μεγάλος συνθέτης, σαξοφωνίστας και τραγουδιστής με την οκταμελή μπάντα του ενώνει τους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής με το παγκόσμιο κύμα της τζαζ!

 


00:00 | Τζαμ


Μετά τις συναυλίες , στο μπαρ του Τεχνόπολις συνεχίζεται η παράδοση των πιο ποικίλων μουσικών συνευρέσεων μέχρι το πρωί.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις / Είσοδος 20e

21.00 | Lito Voyatzoglou Quartet

Συνθέσεις της Λητώς Βογιατζόγου και διασκευές παραδοσιακών κομματιών στα χρώματα της τζαζ.

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Λ. Βογιατζόγλου πιάνο , Λ. Ανδριώτης κρητική λύρα, Α. Παρασκευόπουλος Μπάσο , Χ. Ασωνίτης ντραμς.

 

22.30 | Mulatu Astatke & Steps Ahead Band

 

Ο άνθρωπος πού έφερε την Ethio Jazz στην παγκόσμια σκηνή μας οδηγεί στους μουσικούς δρόμους της Ανατολικής Αφρικής. Με το οκταμελές συγκρότημα του θα παρουσιάσει κλασσικά κομμάτια του αλλά και νέα από το τελευταίο του άλμπουμ, Steps Ahead.

 

00:00 | Τζάμ

Μετά τις συναυλίες, στο μπαρ του Τεχνόπολις συνεχίζεται η παράδοση των πιο ποικίλων μουσικών συνευρέσεων μέχρι το πρωί.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου έως και Σάββατο 2 Ιουλίου / Βασιλική Αγίου Μάρκου / Είσοδος Ελεύθερη
ΑΦΙΣΕΣ JAZZ και SOCIAL DESIGN του ΔΗΜΗΤΡΗ Θ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Θα εκτεθούν μια σειρά αφίσες που αφορούν την jazz και το social design του μεγάλου έλληνα δημιουργού Δημήτρη Αρβανίτη. Περιλαμβάνονται «ιστορικές» αφίσες από τις εμφανίσεις σημαντικών καλλιτεχνών της jazz στην Ελλάδα, από περιοδικά της τζαζ καθώς και αφίσες που αφορούν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και φυσικά την κατάσταση στην κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κυριακή 26 & Δευτέρα 27 Ιουνίου / Παγοποιείον / Είσοδος Ελεύθερη
Θα προβληθούν (με ελληνικούς υπότιτλους) οι ταινίες:
Thelonious Monk: Straight, No Chaser
1988, Charlotte Zwerin, 90 λεπτά, ντοκιμαντέρ
The World According to John Coltrane
1990, Robert Palmer, Toby Byron 60 λεπτά, ντοκιμαντέρ
Προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 

Τετάρτη 29/6, ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ- 1st Floor Underground/ 20.30
Πολιτισμός στην εποχή της βαρβαρότητας
Με την συμμετοχή του Δημήτρη Αρβανίτη, του κριτικού κινηματογράφου Νίκου Tσαγκαράκη και εκπροσώπου της You Are What U Do –Κώστας Κουβίδης.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ


Θα πραγματοποιηθούν επίσης δωρεάν σεμινάρια drums από τον Ron Savage (Berkle College of Music) και τζαζ πιάνου από την Λητώ Βογιατζόγλου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σχετικές ειδήσεις
6o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
22.11.2016 11:25
Η εξωστρέφεια και η δυναμική της ελληνικής τζαζ σκηνής σε ένα τριήμερο με τολμηρές συνεργασίες Ελλήνων και ξένων μουσικών. Αν και είναι το 6ο Πανόραμα, θα συμβούν πολλά για 1η φορά...
Φεστιβάλ Αγών: 10η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
07.10.2016 14:34
Φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ κλείνει τα 20 του χρόνια. Ελάτε να τα γιορτάσουμε μαζί! Θα προβληθούν 103 ταινίες από 17 χώρες (Ελλάδα, Αυστραλία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία), στο Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Πληροφοριακό Τμήμα του φεστιβάλ με παράλληλες προβολές και στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Όλες οι ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες στα ελληνικά.
Brass Band Fest: Συνάντηση Φιλαρμονικών  στη Μονή Λαζαριστών
25.08.2016 16:31
Μια γιορτή μουσικής έκφρασης, αλλά κι ένα ολοζώντανο διήμερο πανηγύρι μουσικής συμμετοχής αποτελεί το πρώτο Brass Band Fest , την ξεχωριστή αυτή συνάντηση φιλαρμονικών που διοργανώνει το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών την Τετάρτη 31 Αυγούστου και την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Our Festival 2 - Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών: Ανοιχτό κάλεσμα
26.04.2016 12:45
Το Our Festival 2, η δεύτερη Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή.
To Photometria στην 3η συνάντηση του Ευρωπαϊκού δικτύου φωτογραφικών φεστιβάλ στην Ρουμανία
19.04.2016 10:28
To Photometria - Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας θα βρεθεί στην 3η συνάντηση του Ευρωπαϊκού δικτύου φωτογραφικών φεστιβάλ στην Ρουμανία.