Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι σε περιοδεία, το κλασικό έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος κι εκείνος». Ένα έργο που

έμεινε στη μνήμη όλων μας από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά πριν από κάποιες δεκαετίες και που παρουσιάζεται στο θέατρο για πρώτη φορά. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Κηποθέατρο Παπάγου την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011.

Το έργο αναφέρεται στον Λουκά και στον Σόλωνα, δύο παρείσακτους της ζωής, που βλέπουν, παρατηρούν και σχολιάζουν. Πορεύονται μόνοι τους σ’ έναν κόσμο ακατανόητο, τον κόσμο της καθημερινής ζωής. Με ανατρεπτικό χιούμορ και σπινθηροβόλο πνεύμα, ο Λουκάς και ο Σόλων αποκαλύπτουν τον κόσμο που ο κάθε απλός άνθρωπος βιώνει στην καθημερινότητα του, απογυμνώνουν κατεστημένες αντιλήψεις και απομυθοποιούν την κοινωνία που μας περιβάλλει.

Τους δύο εμβληματικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Τάσος Χαλκιάς κι ο Πάνος Σκουρολιάκος. Συμμετέχουν ο Δημήτρης Παπανικολάου και η Ηλεάνα Μπάλα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καραχισαρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Αντώνη Χαλκιά.

Δύο μοναχικοί άνθρωποι, που δεν κατανοούν την έννοια της μοναξιάς, απολαμβάνουν την «ανεργία» τους και δεν ντρέπονται γι’ αυτό. Δεν έχουν ελπίδες, αλλά δεν χρειάζονται ελπίδες. Η ελπίδα είναι προνόμιο εκείνων που θέλουν να ξεφύγουν από κάτι. Αυτοί δεν επιθυμούν να ξεφύγουν από τίποτα.

Οι διαφωνίες και οι μικροί καυγάδες τους δεν έχουν αληθινό περιεχόμενο για τους συνηθισμένους ανθρώπους, αλλά είναι αποκαλυπτικοί. Είναι η συνεκτική ύλη της οικειότητας που βιώνουν. Οικειότητα με τον εαυτό τους, μεταξύ τους και με τον κόσμο που τους περιβάλλει. Ο Σόλων και ο Λουκάς δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά επίσης δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα επιθυμούσε να ήταν αληθινοί. Η δυσκολία και η αναποδιά, αντί να παράγει γκρίνια και «αδικία», παράγει ανεμελιά. Από την διαρκή αποτυχία, ξεφυτρώνει αυτό το απροσδόκητο συναίσθημα, που χτίζει μια γενναιόδωρη στάση ζωής.

Λίγα λόγια για το Εκείνος κι «Εκείνος»

Η τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι εκείνος» προβλήθηκε στα τελευταία χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1972-1974). Το πρώτο επεισόδιο βγήκε στον αέρα τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 1972 και το τελευταίο το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 1974. Συνολικά προβλήθηκαν 103 επεισόδια, διάρκειας 15 λεπτών το καθένα, φυσικά σε ασπρόμαυρη εκδοχή. Κανένα επεισόδιο εκείνης της εποχής δεν σώζεται. Αργότερα το 1989, η κρατική τηλεόραση παρήγαγε 13 επεισόδια, πραγματοποιώντας το πρώτο αυθεντικό remake τηλεοπτικής σειράς. Τα εγκαίνια της δεύτερης περιόδου έγιναν  στις 9 Μαρτίου 1989. Τα επεισόδια προβάλλονταν κάθε Πέμπτη και η διάρκεια τους ήταν πλέον 30 λεπτά. Και στις δυο περιπτώσεις οι πρωταγωνιστές ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, αφήνοντας εποχή με την ερμηνεία των δύο περιπλανώμενων κλοσάρ, του Λουκά και του Σόλωνα αντίστοιχα.

Τη σκηνοθεσία των επεισοδίων της πρώτης περιόδου την ανέλαβαν εκ περιτροπής ο Φώτης Λαζαρίδης, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Κώστας Ζώης. Τα επεισόδια της δεύτερης περιόδου τα σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης. Τα σενάρια ήταν του Κώστα Μουρσελά, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει δύο παράδοξους χαρακτήρες, οικείους και ανοίκειους ταυτόχρονα, που παρατηρούν και σχολιάζουν την ζωή αιφνιδιάζοντας μας με τις προσεγγίσεις τους.

Πρόγραμμα Περιοδείας

Ιούνιος

Τετάρτη 22 Ιουνίου πρεμιέρα στο «Ανοιχτό θέατρο Παπάγου»

Παρασκευή 24 Ιουνίου Πόρτο Ράφτη \”Σινέ Άλεξ’’
Δευτέρα 27 Ιουνίου Παιανία \”Θέατρο Φαίδωνα Γεωργίτση\”
Πέμπτη 30 Ιουνίου Νέα Μάκρη \”Αθλητικό & Πολιτιστικό πάρκο Νέας Μάκρης\”

Παρασκευή 24 Ιουνίου Πόρτο Ράφτη \”Σινέ Άλεξ’’Δευτέρα 27 Ιουνίου Παιανία \”Θέατρο Φαίδωνα Γεωργίτση\”Πέμπτη 30 Ιουνίου Νέα Μάκρη \”Αθλητικό & Πολιτιστικό πάρκο Νέας Μάκρης\”

Ιούλιος

Παρασκευή 1 Ιουλίου Σπάτα \”Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ Αρτέμιδος\”
Κυριακή 3 & Δευτέρα 4 Ιουλίου Θεσσαλονίκη \”Θέατρο Κήπου\”

Τετάρτη 6 & Πέμπτη 7 Ιουλίου Κοζάνη \”Ανοιχτό θέατρο\”
Παρασκευή 8 Ιουλίου Βέροια \”Θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη\”
Κυριακή 10 Ιουλίου Πτολεμαίδα
Δευτέρα 11 Ιουλίου Καστοριά
Τρίτη 12 Ιουλίου Σέρβια
Τετάρτη 13 Ιουλίου Καρδίτσα
Πέμπτη 14 Ιουλίου Γιαννιτσά
Κυριακή 17 Ιουλίου Μαρώνεια
Δευτέρα 18 Ιουλίου Κιλκίς
Τρίτη 19 Ιουλίου Κατερίνη
Τετάρτη 20 Ιουλίου Τρίκαλα
Παρασκευή 22 Ιουλίου Πρέβεζα
Σάββατο 23 Ιουλίου Λευκάδα
Κυριακή 24 Ιουλίου Κέρκυρα
Δευτέρα 25 Ιουλίου Παραμυθιά
Τρίτη 26 Ιουλίου Γιάννενα
Τετάρτη 27 Ιουλίου Άρτα
Πέμπτη 28 Ιουλίου Αγρίνιο
Σάββατο 30 Ιουλίου Έλος
Κυριακή 31 Ιουλίου Κυπαρισσία

Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου