Οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίου Οι κατάσκοποι των Βαλκανίων, του Νεοϋορκέζου συγγραφέα Άλαν Φερστ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ελλάδα, 1940. Όχι η Ελλάδα των ηλιόλουστων διακοπών, αλλά η Ελλάδα του Βορρά, της Μακεδονίας, των Βαλκανίων – και, πιο συγκεκριμένα, η Θεσσαλονίκη. Σ’ αυτό το λιμάνι με την αρχαία ιστορία, τις αποβάθρες και τους οίκους ανοχής, τα σκοτεινά σοκάκια και τα τουρκικά αρχοντικά, εκτυλίσσεται ένα αγωνιώδες πολιτικό δράμα. Στα βόρεια σύνορα, ο ελληνικός στρατός έχει αναχαιτίσει την επίθεση του Μουσσολίνι, απωθώντας τις ιταλικές μεραρχίες πίσω στην Αλβανία – κατάγοντας την πρώτη νίκη ενάντια σε μέλος του Άξονα, που έχει υποτάξει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αλλά ο Αδόλφος Χίτλερ δε θα ανεχτεί τέτοια προσβολή: την άνοιξη θα εισβάλει στα Βαλκάνια, και το μόνο που μπορεί να κάνει ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι να παρακολουθεί και να περιμένει.

Στο επίκεντρο αυτού του δράματος βρίσκεται ο Κωνσταντίνος –Κώστας– Ζαννής, υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας, επικεφαλής μιας υπηρεσίας που χειρίζεται πολιτικές υποθέσεις «ειδικού» ενδιαφέροντος. Και ενώ επίκειται η εισβολή των Ναζί, αρχίζει ο χορός των κατασκόπων – τουρκικό προξενείο, γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, Βρετανοί… Την ίδια στιγμή, τα ερωτικά πάθη φουντώνουν στην πόλη. Ο Ζαννής δεν αποτελεί εξαίρεση· ζει τον έρωτα στην αγκαλιά μιας εκπατρισμένης Αγγλίδας, ιδιοκτήτριας σχολής μπαλέτου, μιας Ελληνίδας με κάπως ιδιαίτερα γούστα και της συζύγου ενός ντόπιου βαθύπλουτου εφοπλιστή… Από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι, στο Βερολίνο και πάλι πίσω, οι Κατάσκοποι των Βαλκανίων είναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για έναν άντρα που δοκιμάζει τα πάντα και ρισκάρει τα πάντα ορθώνοντας το ανάστημά του στη μεγαλύτερη κτηνωδία που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

Ο Άλαν Φερστ γεννήθηκε το 1941 στη Νέα Υόρκη. Έχει στο ενεργητικό του έντεκα βιβλία και έχει καταξιωθεί διεθνώς ως δεξιοτέχνης του ιστορικού κατασκοπικού μυθιστορήματος, με τα έργα του να μεταφράζονται σε δεκαεφτά γλώσσες και να σημειώνουν τεράστιο αριθμό πωλήσεων.