Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση «Δαίμονας-Sostenuto Assai Cantabile» με τη Ρούλα Πατεράκη από τις

23 μέχρι και τις 27 Ιουνίου 2011.

Με αφετηρία τους Δαίμονες του Ντοστογιέφσκι (1871), η Μαρία Ευσταθιάδη συνθέτει έναν πολυφωνικό μονόλογο, όπου την ηρωίδα Ματριόσα ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη. Στο μυθιστόρημα ο Νικαλάι Σταβρόγκιν εξομολογείται την αποτρόπαιη πράξη του βιασμού της δωδεκάχρονης Ματριόσα και την αυτοκτονία της την οποία, ενώ μπορούσε, δεν την εμπόδισε.

Όμως από τα συμφραζόμενα δεν προκύπτει με βεβαιότητα ότι λέει την  αλήθεια και σε αυτό ακριβώς το στοιχείο βασίστηκε η συγγραφέας για να ανατρέψει τη μυθιστορηματική αλήθεια και να συνθέσει τον μονόλογο της Ματριόσα, υιοθετώντας διαφορετικά δεδομένα. Η Ματριόσα δεν αυτοκτονεί στην εφηβεία της, αλλά συνεχίζει να ζει στη μικρή πόλη Ουρί της γερμανικής Ελβετίας, στο σπίτι που της κληροδότησε ο Σταβρόγκιν. Τη συναντάμε την ημέρα της αυτοκτονίας της, στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αιώνα, πενήντα ετών πια, να αφηγείται τη δική της εκδοχή: τον έρωτά της για τον Σταβρόγκιν από παιδί, τη δεύτερη συνάντησή τους στα δεκαεπτά της, τη σύντομη ταραγμένη σχέση τους μέχρι την αυτοκτονία του και την προσκόλλησή της μέχρι το θάνατό της.

Ο θεατής της παράστασης δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια φωνή ακούγεται κάθε φορά, στον πολυφωνικό αυτόν μονόλογο. Ακούμε τον ίδιο τον Σταβρόγκιν και τη Ματριόσα, ενώ το κενό ανάμεσα στα γεγονότα και τις προσωπικές αφηγήσεις γεφυρώνονται από μία τρίτη φωνή που μοιάζει με ψυχρό παρατηρητή. Βαρύνουσα σημασία όμως στην παράσταση παίζει η σιωπή, που μοιάζει να είναι σημαντικότερη κι απ’ τα γεγονότα, καθώς έχει εμποτιστεί με όλα τα χρόνια μοναξιάς της Ματριόσα.  Ο Δαίμονας της Μαρίας Ευσταθιάδη, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το 2010 στο Φεστιβάλ Mousson d’Eté και το 2011 στην Comédie Française.

Η Ρούλα Πατεράκη, σκηνοθέτης, ηθοποιός και σημαντική μορφή του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με ιδιαίτερη εμπειρία και δύναμη στο χώρο του μονολόγου, ερμηνεύει τη Ματριόσα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και τη Δραματική Σχολή του Κυριαζή Χαρατσάρη. Υπήρξε μέλος του επαγγελματικού θιάσου Ελεύθερο Θέατρο, ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης και ιδρύτρια της Επιθεώρησης Δραματικής Τέχνης, όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε έργα των Στόππαρντ, Μπέκετ, Μπρεχτ, Φασμπίντερ, Ίψεν κ.α.

Το 1990 ίδρυσε το Δραματικό Θέατρο Ρούλα Πατεράκη όπου συνέχισε τη σκηνοθετική και υποκριτική της πορεία, ενώ συνεργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο ελεύθερο θέατρο και με πολλούς ακόμα θιάσους. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες : «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον» (σκην. Λάκης Παπαστάθης) και «Τρεις στιγμές» (σκην. Πέτρος Σεβαστίκογλου). Το 2009 είχε σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει στο Φεστιβάλ Αθηνών τη Σονάτα του Σεληνόφωτος, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Γιάννη Ρίτσο.

Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2011 και της Εταιρείας Θεάτρου Συν Επί.

Σκηνοθεσία-ερμηνεία Ρούλα Πατεράκη, ομάδα έμπνευσης Ρούλα Πατεράκη, Άκις Βλουτής, σκηνικά-κοστούμια Λιλή Κεντάκα, φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος, βίντεο Αλέξανδρος Μυστριώτης, ηχητική σύνθεση Γιάννης Κοτσώνης, επιμέλεια κίνησης Μπέτυ Δραμισιώτη, βοηθός σκηνοθέτη Τασία Σοφιανίδου

Η παράσταση εντάσσεται στη θεματική ενότητα μονολόγων του Φεστιβάλ Αθηνών με τίτλο «Θέατρο σε Α΄Ενικό».