O Θεατρικός Όμιλος Σχεδία μέχρι και τις 9 Ιουνίου παρουσιάζει το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ, «Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα», σε σκηνοθεσία Βασίλη Κανελλόπουλου, στο Θέατρο «Σχεδία».

O Θεατρικός Όμιλος Σχεδία μέχρι και τις 9 Ιουνίου παρουσιάζει το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ, «Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα», σε σκηνοθεσία Βασίλη Κανελλόπουλου, στο Θέατρο «Σχεδία».


Μια εφημερίδα, ένα κανάλι, αποκαλύπτει την αλήθεια; Η απάντηση της εμπειρίας είναι ίσως ή μερικές φορές. Ποιος ελέγχει τον ελεγκτή; Ποια είναι τα κριτήρια της δίκαιης ή άδικης κρίσης; Μπορεί κάποιος να συμμετέχει στις συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων χωρίς να έχει εκλεγεί;


Τι βαθμό συνενοχής πρέπει να έχει κάποιος για να συμμετέχει στα κοινά και να λέγεται πολίτης; Οι εποικοδομητικές συζητήσεις στη δημοκρατία είναι ένα σημαντικό εργαλείο λήψης αποφάσεων, όχι για το τι είναι σωστό ή λάθος, ούτε για να καταγραφεί το τι πιστεύει η πλειονότητα, αλλά για τη ροή της κίνησης μας για ζωή.


Σύγχρονο και επίκαιρο…


O Θεατρικός Όμιλος Σχεδία με το έργο που παρουσιάζει προσπαθεί να εμβαθύνει στο πως μπορεί να οπλιστεί η δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τις απειλές. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος λήψης των αποφάσεων.


Για τον Μπρεχτ κανένα «σύστημα» δεν είναι αδιάβλητο, όλα είναι επιρρεπή στη χειραγώγηση. Όλα έχουν αδυναμίες, μόνο η ενεργή συμμετοχή μας τα προστατεύει. Μας αποκαλύπτει ότι η πολιτεία δεν είναι επιχείρηση, άρα βασικός της στόχος δεν είναι ούτε η εξυπηρέτηση των ιδίων της συμφερόντων, ούτε και η μεγιστοποίηση του κέρδους. Όταν όμως γίνεται επιχείρηση τότε το «καλό όνομα» έχει μεγαλύτερη αξία από τους θεσμούς. Τότε οι θεσμοί την υπηρετούν, δεν ελέγχουν, ούτε συνδράμουν την κοινωνία για την όποια αδικία υφίσταται. Και τελικά, εκεί όπου δεν υπάρχουν κανόνες ή όπου ατονούν, ισχύει ο νόμος της ζούγκλας με ανθρώπους στο ρόλο του ζώου.


Συντελεστές : Σκηνοθεσία : Βασίλης Κανελλόπουλος, Μετάφραση: Μπενέτα Οικονόμου – Βασίλης Κανελλόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Οδυσσέας Καψάλως, Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζίνα Αποστολοπούλου


Παίζουν: Ελένη Μακρή (Αρτούρο Ούι), Ντίνος Ποντικόπουλος (Ρόμα), Χάικ Κασαρτζιάν (Ντόξμπορο), Κώστας Γεραντώνης (Ντάλφιτ, ηθοποιός), Ανδρονίκη Αβδελιώτη (Ντοκ Νταίζη), Κωνσταντίνα Μάρα (εικονολήπτης) και Τζίνα Αποστολοπούλου (παρουσιάστρια).



Info
Θέατρο Σχεδία, Βουτάδων 34, Γκάζι
Tηλ: 210 3477448
Μέχρι και τις 9 Ιουνίου (εκτός Τρίτης 3 Ιουνίου)
Ώρα έναρξης: 21:15
Είσοδος ελεύθερη
www.schedia.gr
www.sxediaschedia.blogspot.com