H γκαλερί Cube στην Πάτρα παρουσιάζει την έκθεση του Θανάση Πανουτσόπουλου με τίτλο «Γενέθλια θάλασσα» η οποία θα διαρκέσει από τις

16 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου 2011.

Οι χίλιες σκαλισμένες πέτρες που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης έχουν τη δική τους ζωή. Κουβαλάνε τη δύναμη του νερού και του φωτός, έχουν σώμα, σχήμα και χρώματα που συγκρατούν τα μυστικά τους. Δεν τους αρκεί ο θαυμασμός και το χάδι. Η χαρά τους είναι να βρεθεί αυτός που θα μεταφράσει  το σχήμα και το χρώμα τους. Μιλάνε με έναν κώδικα ξεχωριστό, που αποκαλύπτεται μέσα από  γραμμές όταν χαράζονται – διαβάζονται από επιδέξιο χέρι.

Προκαλούν μέσα από τις ευθείες ή καμπύλες, τις παράλληλες ή τεμνόμενες γραμμές τους να συνομιλήσεις μαζί τους. Πού οδηγούν όλες αυτές οι γραμμές; Είναι δρόμοι θαλασσινοί, είναι συναντήσεις ή παράλληλες πλεύσεις; Είναι σημάδια αρχαίας γραφής που αποτυπώνουν τα βιώματα του τεχνίτη και τις επιθυμίες της πέτρας;

Πάνω στις πέτρες, καταγράφονται σκέψεις και συναισθήματα τόσο δικά τους όσο και του ίδιου.  Μεταφέροντας τις εμπειρίες του σε αυτές, προβάλλει πάνω τους τις δικές του γραμμές, που δείχνουν αγάπη, σύμπλευση, παρουσία, σύγκρουση. Η διάτρηση πάνω σε κάθε πέτρα, αναγνωριστικό σημάδι της συνάντησης του καλλιτέχνη με αυτήν, γίνεται δίαυλος επικοινωνίας με την πραγματικότητα, όχι τη φυσική αλλά την εσωτερική της: του τόπου της και του χρόνου της. Μετατρέπεται σε αυτί, σε στόμα, σε μάτι του όντος πια που έχει γίνει η πέτρα.

Ως ζωντανές οντότητες, τα γλυπτά – πέτρες που θα εκτεθούν στη γκαλερί Cube συνομιλούν με τον άνθρωπο, δημιουργούν ομάδες, παρέες, οικογένειες – ενότητες συμβόλων και  αποκαλύπτουν  το αμετάβλητο νόημα της γενέθλιας θάλασσας.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα


Ο Θανάσης Πανουτσόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957 και σπούδασε Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Πληροφορική.

Μεγάλωσε με επιρροές από τις τέχνες και ένοιωσε την ανάγκη να εκφραστεί μέσα από αυτές από πολύ μικρή ηλικία.

Η αγάπη του για την ποίηση και τη γλυπτική τον τροφοδοτεί μέχρι σήμερα και συνεχίζει βυθισμένος στις σκέψεις και στον δικό του όμορφο κόσμο να δημιουργεί με πέτρες και μάρμαρο.