Εικαστικές Τέχνες και Μουσική απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 1/8: Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά, στην οποία ο ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο “Θαλασσινές Περιπλανήσεις”, δίνοντας στο παραδοσιακό θέμα της θαλασσογραφίας νέα πνοή με έντονη εξπρεσιονιστική διάθεση.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη
Εγκαίνια έκθεσης: 1η Αυγούστου 2011, ώρα 21:00 – Διάρκεια έκθεσης: 1 – 23 Αυγούστου 2011

Πέμπτη 4/8: Η τραγουδίστρια Ζωή Παπαδοπούλου έχει ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο, με γνώμονα το συναίσθημα και τη συγκίνηση που το καλό ελληνικό τραγούδι ξέρει να προκαλεί. Διασκευάζει και ερμηνεύει παλιά αλλά και πιο σύγχρονα τραγούδια της ψυχής, αλλά και τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, σε μια μουσική παράσταση για πιάνο και φωνή. Μαζί της στο πιάνο η Σάσα Παπαλάμπρου.

Κυριακή 7/8: Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Anders Lønne Grønseth και ο Άγγλος πιανίστας David Skinner, ένα βραβευμένο jazz duo, θα παρουσιάσουν ένα ευρύ ρεπερτόριο, που εκτείνεται από έργα γνωστών συνθετών (όπως οι Messiaen, Bartok και Ligeti) μέχρι jazz standards, αλλά και δικές τους συνθέσεις από την προσωπική τους δισκογραφία.

Τετάρτη 10/8: Τρεις γυναίκες, η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου, η πιανίστρια Αλεξάνδρα Νομίδου και η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο στη μουσική παράσταση “Μια άλλη Φρίντα …”. Θα την προσεγγίσουν μέσα από τα μάτια της αδελφής της και τα κείμενα που έχει γράψει η ίδια στο ημερολόγιό της, παρουσιάζοντας το μύθο της Φρίντα μέσα από ένα μουσικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική και το Μεξικό.

Σάββατο 13/8: Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, πιανίστας και συνθέτης διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, παρουσιάζει σε μια μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Γκύζη τη νέα του δουλειά, με τίτλο «Έρως και Ψυχή», που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης πιανιστικής τέχνης, που ξεδιπλώνει τη μεγάλη πιανιστική του γκάμα αναμειγνύοντας στοιχεία κλασικής, τζαζ και έθνικ μουσικής.

Τετάρτη 17/8: Ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για πιάνο και κλαρινέτο από δύο διεθνώς βραβευμένους έξοχους βιρτουόζους σολίστ της νέας γενιάς των rising stars, τον Ισπανό κλαρινετίστα Jose Franch-Ballester και την Ιταλίδα πιανίστρια Vanessa Benelli Mosell.

Σάββατο 20/8: Το ταξίδι συνεχίζεται με τους Human Touch, ένα από τα πλέον γνωστά, με προσωπικότητα και μοναδικό στυλ, τζαζ συγκροτήματα της χώρας μας εδώ και 13 χρόνια. Ο David Lynch (σαξόφωνα & φλάουτο), ο Σταύρος Λάντσιας (πιάνο & πλήκτρα) και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο), έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής, κινούνται σ\’ ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων.

Τρίτη 23/8: Το συγκρότημα Penny & The Swingin’ Cats μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο χρόνο, μια χρονομηχανή που τρέχει από δεκαετία σε δεκαετία, προσκαλώντας μας σε ένα swing πάρτυ με διασκευές αγαπημένων τραγουδιών των τελευταίων δεκαετιών σε ρυθμούς swing, jive και charleston, αλλά και σύγχρονων soul-funk κομματιών. Τα δικά τους ολόφρεσκα τραγούδια, που θα τα μοιραστούν μαζί μας, έρχονται να ολοκληρώσουν το φετινό Φεστιβάλ με τον καλύτερο τρόπο.

Εκτός Φεστιβάλ:

Σάββατο 9/7: Εγκαίνια στο Μέγαρο Γκύζη της έκθεσης ζωγραφικής της Σαντορινιάς ζωγράφου Ρένας Κουρπά με τίτλο “Τα σκιάχτρα της Σαντορίνης”. Με το πινέλο της στραμμένο στη φύση της Σαντορίνης και ειδικά στα σκιάχτρα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι αγρότες στο χωράφι ως φόβητρο για κάθε ιπτάμενο «εισβολέα», η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά των τελευταίων ετών αποδίδοντας εικαστικά αυτό το αυτοσχέδιο φθαρτό ανθρώπινο δημιούργημα της λαϊκής φαντασίας, το σκιάχτρο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 9 Ιουλίου 2011, ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 9 – 29 Ιουλίου 2011

Παρασκευή 26/8: Αμέσως μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011, η Κρήτη «ταξιδεύει» στη Σαντορίνη για την παρουσίαση-προβολή στο Μέγαρο Γκύζη της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη». Η ταινία είναι μία παραγωγή του Κέντρου Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού της ομάδας των χοροδιδασκάλων-ερευνητών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, και έχει στόχο την ουσιαστική ανάδειξη και προβολή της τέχνης του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πριν την προβολή της ταινίας θα προηγηθεί μία ομιλία του ερευνητή-χοροδιδασκάλου Γιάννη Μεγαλακάκη με θέμα την τέχνη του κρητικού χορού. Η είσοδος για την ομιλία και την προβολή της ταινίας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κυριακή 28/8:  Εγκαίνια στο Μέγαρο Γκύζη της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του Αλέξανδρου Βάλβη με τίτλο “Φωτοδίοδος: 2001-2011”. Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο νησί της καταγωγής του, μετά από 18χρονη διαμονή στη Γερμανία, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη Σαντορίνη τη δουλειά των τελευταίων δέκα ετών. Θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα με μικτή τεχνική (ακρυλικά, φυσικές ύλες, ρητίνη σε ξύλο), αλλά και ορισμένα σχέδια (κιμωλία – κάρβουνο σε χαρτί Ingres). Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης: Κυριακή 28 Αυγούστου έως Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Γιάννης Παπακωνσταντίνου