Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Το Culturenow είδε την παράσταση: Αυτό το παιδί

Το Culturenow είδε την παράσταση: Αυτό το παιδί

Όταν συναντιούνται ξεχωριστές μορφές τέχνης βλέπεις ότι μοιράζονται μια κοινή «εσωτερική περιοχή», μια κοινή «αυλή των θαυμάτων», απ' όπου αναδύεται συμπυκνωμένο το νόημα και η ουσία της ιστορίας της ύπαρξης.

 

Για την περιπέτεια αυτής της ύπαρξης, μέσα από τους αλληλοσυσχετισμούς των  αρχετυπικών ρόλων: παιδιού - μητέρας - πατέρα, μιλάει η πρωτότυπη παράσταση του έργου Αυτό το παιδί του Ζοέλ Πομεράτ, σκηνοθετημένο αριστοτεχνικά από την Φρόσω Λύτρα, με την εικαστική επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και την σκηνογραφική φροντίδα του Μανόλη Παντελιδάκη και 15 εικαστικών καλλιτεχνών που συμμετέχουν με τα έργα τους.

 

Για τους θεατές υπάρχει η έκπληξη της μετακίνησης από το ένα σκηνικό στο άλλο, λες και τους  μοιράστηκε ο ρόλος του χορού σε αρχαίο δράμα και έτσι όλοι μαζί, ηθοποιοί, έργα τέχνης, κοινό, ακόμα και ο χώρος, εμπλέκονται στην εξέλιξη και την αφήγηση των δέκα μικρών ιστοριών γονικών σχέσεων.  Καθοριστικό το σύμβολο της εικόνας του κάθε έργου τέχνης καθώς και το χρώμα που το βλέπουμε να «ντύνει» τους πρωταγωνιστές της παράστασης και τις ωραίες ερμηνείες τους. 

 

Έτσι, καθώς το ερέθισμα ενισχύεται από τις πολλαπλές πηγές του, έχει την δύναμη να εισχωρήσει στα ενδότερα των αισθήσεων μας, διαστέλλοντας την αντίληψη και αποκαλύπτοντας στον καθένα μας  σημεία ταύτισης,  μέσα από τα κοινά βιώματα που αναδύονται από τους ρόλους και τις εικόνες.

 

Τι άλλο θα χρειάζονταν μια παράσταση για να είναι ωραία, όταν δεν νιώθεις ξένος με τον διπλανό σου για να μοιραστείς στο τέλος με ενθουσιασμό την εμπειρία; Απλά, ανήσυχα δημιουργικά μυαλά!  

 

Νότα Τσίτουρα

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/Theatre/Aυτό_το_παιδί_του_Joel_Pommerat_στο_θεατρο_Badminton_.html

      
 

Σχετικές ειδήσεις
«Το ’21»: Ελληνική Επανάσταση σε ροκ τόνους
22.11.2016 12:09
Τι μουσικές θα συνόδευαν ιδανικά την Ελληνική Επανάσταση; Παραδοσιακοί ήχοι όπως τους έχουμε συνηθίσει ή μήπως οι ροκ και πανκ αποχρώσεις αποτελούν ένα πιο ταιριαστό «χαλί» στα γεγονότα; Ο Άρης Μπινιάρης φαίνεται να απαντά σε αυτήν την απορία, μέσα από «Το ’21», μια παράσταση που ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της σε Φεστιβάλ Αθηνών και Gazarte, την βρίσκουμε αυτή τη φορά στο θέατρο Πορεία.
«Γκιακ»: Μνήμες πολέμου και ένας αγώνας εξιλέωσης
21.06.2016 17:15
Γκιακ. Αρβανίτικη λέξη, βαριά και τραχιά, τόσο στην προφορά όσο και στο νόημα που περικλείει. Είναι πρωτίστως το αίμα το συγγενικό, το κοινό, που ενώνει τους ανθρώπους. Είναι ακόμα το αίμα που χωρίζει, που κάνει τους ανθρώπους εχθρούς: αυτό που χύνεται από φόνο για λόγους εκδίκησης, για λόγους τιμής, για έναν άγραφο νόμο που συνεχίζεται και διαιωνίζεται.
«Κατερίνα»: Μια καταβύθιση στο φως και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής
28.03.2016 14:57
Ένας αχινός είναι μέσα στην Κατερίνα και τ’ αγκάθια του δεν την αφήνουν να ησυχάσει. Ένας αχινός είναι μέσα στην Κατερίνα και δεν την αφήνει να χαρεί τα δώρα της ζωής. Είναι πολύ δύσκολο να ξεγυμνώνεις ψυχικά και συναισθηματικά δύο ιστορίες, μία δική σου και μία του πιο κοντινού και αγαπημένου σου ανθρώπου. Η αρχή τους περικλείει ένα τέλος: εκείνο που η ίδια η μητέρα του συγγραφέα πόθησε όσο τίποτα άλλο όσο ζούσε.
Παράσιτα- Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Κριτική θεάτρου
16.03.2016 11:22
«H Μέι δεν είχε πάρει ποτέ ναρκωτικά...το φαντάζεσαι να μην χρειάζεται να πάρεις τίποτα;» Φαντάζεσαι έναν άνθρωπο που να μην έχει ανάγκη να γεμίσει τις φλέβες του με «άσπρη» για να νιώσει καλά; Φαντάζεσαι πόσο ανυπέρβλητο εμπόδιο είναι για την Πινκ και τη Ρόλλυ το πιο αυτονόητο πράγμα του κόσμου;
«Victor-Victoria»: Ερωτικά μπερδέματα υπό τους ήχους της jazz
02.03.2016 16:20
Το τελευταίο διάστημα το μιούζικαλ βρίσκει στην Ελλάδα ένα πρόσφορο έδαφος για να αναδειχθεί και να αγαπηθεί εν τέλει από συντελεστές και κοινό. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναιρεθεί η αντίληψη μιας παλιακής αισθητικής ως προς το είδος και να επενδυθεί αρκετό χρήμα στις διάφορες παραγωγές, καθώς και εκσυγχρονισμός της σκηνοθετικής/ερμηνευτικής οπτικής τους. Ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα μιούζικαλ της φετινής σεζόν, το «Victor-Victoria», παίζεται αυτόν τον καιρό στο θέατρο Πάνθεον.