Το Εθνικό Θέατρο βάζει μπρος για τη νέα θεατρική περίοδο με πλήθος ξεχωριστών παραστάσεων και παράλληλων εκδηλώσεων, κάνοντας και τον απολογισμό της περσινής σεζόν, ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα θετικός.

Το Εθνικό Θέατρο βάζει μπρος για τη νέα θεατρική περίοδο με πλήθος ξεχωριστών παραστάσεων και παράλληλων εκδηλώσεων, κάνοντας και τον απολογισμό της περσινής σεζόν, ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα θετικός.


Δανειζόμενο για την περίοδο 2008 – 2009 τη φράση «Κι αν είναι τρέλα, έχει τη μέθοδό της» από τον Αμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε τη νέα θεατρική περίοδο που έπεται.


Η νέα θεατρική περίοδος πρόκειται να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου καθώς το κεντρικό κτίριο επί της Οδού Αγίου Κωνσταντίνου μετά την πλήρη ανακαίνιση και αποκατάστασή του θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του για το κοινό.


Το νέο κτίριο θα διαθέτει δύο σκηνές – την Κεντρική και τη Νέα Σκηνή – ενώ στα ευρύτερα πλαίσια του Εθνικού Θεάτρου θα λειτουργήσουν παράλληλα ακόμα 4 σκηνές για να φιλοξενήσουν το προγραμματισμένο ρεπερτόριο μας – η Σκηνή Κοτοπούλη και το Παιδικό Στέκι στο θέατρο Rex και οι δύο σκηνές του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας.


Οι έξι συνολικά σκηνές του Εθνικού Θεάτρου θα φιλοξενήσουν 16 παραγωγές που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα του διεθνούς και ελληνικού δραματολογίου.


Κάθε σκηνή έχει και το δικό της διαφορετικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η Κεντρική σκηνή που θα φιλοξενήσει ρεπερτόριο υψηλών προδιαγραφών, ενώ η Νέα Σκηνή θα κινηθεί στο σύγχρονο ρεπερτόριο και το ερευνητικό θέατρο που απευθύνεται σε νέους θεατές – σε ηλικία και πνεύμα.


Η Σκηνή Κοτοπούλη θα φιλοξενήσει κλασικό ρεπερτόριο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ενώ η Σκηνή Παξινού θα στεγάσει τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής αλλά και μια σειρά από παράλληλες δράσεις, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές, που απευθύνονται στους μικρούς φίλους του θεάτρου.


Και το Σύγχρονο θέατρο Αθήνας στη Α’ σκηνή θα επικεντρώνεται στο ελληνικό και ξένο θέατρο αιχμής, ενώ η Β’ σκηνή είναι αφιερωμένη στο νέο ελληνικό έργο.


Το Εθνικό Θέατρο φέτος ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας με καλλιτέχνες από το εξωτερικό, προωθεί συμπαραγωγές με Φεστιβάλ, αναζηεί την επικοινωνία με το κοινό του εξωτερικού αλλά και με τις άλλες τέχνες.


Προκειμένου, λοιπόν, να πραγματοποιήσει τα παραπάνω το Εθνικό Θέατρο προγραμματίζει την είσοδο του στην Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, φορέα που συγκεντρώνει τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπης, προωθώντας τον διάλογο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.


Παράλληλα ο Προμηθέας Δεσμώτης θα ταξιδέψει στο Πεκίνο στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2008, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας στην Κίνα, ενώ η παραγωγή Στάλιν, μια συζήτηση για το ελληνικό θέατρο σχεδιάζεται να ταξιδέψει το επόμενο φθινόπωρο στο Φεστιβάλ Πολιτικού Θέατρου στην Κολωνία.


Επιπλέον το Εθνικό Θέατρο ξεκινά μια νέα συνεργασία με το Deutsches Theatre του Βερολίνου φιλοξενώντας τους «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Dimiter Gotscheff και σχεδιάζοντας περαιτέρω ανταλλαγές καλλιτεχνών και παραστάσεων.


Μέσα στη θεατρική περίοδο, λοιπόν, η Κοινή Θέα συνεχίζει προσκαλώντας το θεατρικό κοινό σε ένα διάλογο με τις εικαστικές τέχνες, οι προπαραστάσεις καθιερώνονται πλέον ως μόνιμος θεσμός, νέες συζητήσεις με το κοινό προγραμματίζονται, με στόχο να γίνουν σημείο συνάντησης του θεάτρου με την κοινωνία και κυρίως με τους νέους: θέματα όπως το κτίριο Τσίλλερ και η θέση του στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, το διαδίκτυο, η έκφραση της σεξουαλικότητας στοχεύουν σε ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό.


Τα θεατρικά εργαστήρια και οι παραστάσεις του Καραγκιόζη ξεκινούν ξανά τον Σεπτέμβριο, ενώ επιχειρώντας μία άμεση σύνδεση της διδασκαλίας με την πράξη, προγραμματίζουμε την συμμετοχή των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.


Η συνεργασία μας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διευρύνεται με προβολές ταινιών που θα πραγματοποιούνται σε αίθουσα του Δικτύου Film Center.


Οι Αναγνώσεις, μετά την θερμή υποδοχή τους από το κοινό, θα συνεχίζουν να στηρίζουν και να προβάλλουν τις νέες δραματουργικές προσπάθειες


Παράλληλα ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου που θα καταστήσει το πλουσιότατο αρχείο του άμεσα προσβάσιμο σε κοινό και ερευνητές.


Τέλος, όσον αφορά, τον απολογισμό της θεατρικής περιόδου που πέρασε, οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου μέτρησαν 110.000, σε σύνολο θεατών 134.000, σύνολο εισπράξεων 1.640.000, ενώ ο μέσος όρος πληρότητας σκηνών έφτασε το 71%.


Όλες οι παραστάσεις της νέας θεατρικής περιόδου στο www.n-t.gr.