Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στο πλαίσιο των Θεατρικών Μονολόγων – θέατρο σε Α΄ενικό την παράσταση της Έλενας Πέγκα, με τον Άγγελο Παπαδημητρίου, «Νάρκισσος».

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις Έλενα Πέγκα εντοπίζει τον ναρκισσισμό ως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού μας και επαναδιαπραγματεύεται τον μύθο σε μία σύγχρονη εκδοχή. Δημιουργεί ένα έργο που θέτει ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με την εικόνα του, σε μία εποχή όπου οι εξελίξεις στην φωτογραφία, στην τεχνολογία, στην γενετική και στην πλαστική χειρουργική θέτουν νέα όρια σε αυτή τη σχέση. Σε αυτή τη νέα παράσταση, καλεί ως πρωταγωνιστή τον Άγγελο Παπαδημητρίου, μια ιδιαίτερη και πολυδιάστατη προσωπικότητα, ώστε να προσδώσει στο πορτραίτο του Νάρκισσου ένα ενδιαφέρον και ένα χιούμορ ανατρεπτικό.

Ο Νάρκισσος, ως μυθολογικό πρόσωπο, είναι γνωστός για τον έρωτα που ένιωσε για τον ίδιο του τον εαυτό και τον πνιγμό του στην προσπάθεια να ενωθεί με το είδωλό του στα νερά μιας λίμνης. Έχει εμπνεύσει ανά τους αιώνες τόσο ζωγράφους και ποιητές, όσο και ψυχολόγους και ψυχαναλυτές πιο πρόσφατα, που μιλούν για το φαινόμενο του ναρκισσισμού. Στην παράσταση, σε έναν χώρο μη ρεαλιστικό που παραπέμπει σε αίθουσα γυμναστηρίου, ο Νάρκισσος μονολογεί, ενώ άντρες όλων των ηλικιών και των «ειδών» χρησιμοποιούν το χώρο αγνοώντας την παρουσία του. Τον Νάρκισσο Άγγελο Παπαδημητρίου πλαισιώνουν επί σκηνής είκοσι γυμνοί άντρες εθελοντές.

Η Έλενα Πέγκα, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτις, σπούδασε θέατρο, φιλοσοφία και θεατρική γραφή στις Η.Π.Α. όπου και παρουσίασε τα πρώτα της έργα σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης. Οι παραστάσεις της χαρακτηρίζονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών και τον διάλογο με άλλες φόρμες τεχνών, όπως τον χορό και τα εικαστικά, ενώ συχνά επιδιώκει την παρουσίασή τους σε μη θεατρικούς χώρους. Έργα της έχουν μεταφραστεί και παιχτεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ πλέον διδάσκει θεατρική γραφή στο Τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο I.T.I. στην Αθήνα.

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και ως τραγουδιστής στο Μέγαρο Μουσικής, στη Λυρική Σκηνή και στο Εθνικό Θέατρο. Ως εικαστικός έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και η Μπιεννάλε της Βενετίας και της Αθήνας, ενώ έργα του συμπεριλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως της Εθνικής Πινακοθήκης, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Κείμενο-σκηνοθεσία Ελενα Πέγκα, σκηνικό-κοστούμια Αντώνης Δαγκλίδης, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βίντεο Μάνθος Σαντοριναίος, μουσική Ορέστης Τάνης, θεατρολόγος-βοηθός σκηνοθέτη Ζωή Μαντά, styling στο βίντεο και τις φωτογραφίες- υπεύθυνος εθελοντών Βασίλης Κοτταράς

Νάρκισσος o Άγγελος Παπαδημητρίου

Φιλική συμμετοχή Θεοφανία Παπαθωμά (βίντεο), Βιολέττα Γύρα, Γιάννης Μαυριτσάκης, Τάσος Πυργιέρης, Δημήτρης Νικολαΐδης

Εθελοντές Σπύρος Βάρελης, Γιόκο Κοτίδης, Μιχάλης Μπαλασκάς, Νικόλας Καννάς, Αλέξανδρος Τερλέγκας, Γιώργος Φωτεινίδης, Αντώνης Αμολοχίτης, Κώστας Χαμαράκης, Γκιοκάν Καράδαης, Νίκος Μαλαματάρης, Τάσος Ψαραδέλης, Πέτρος Τριανταφυλλόπουλος, Δημήτρης Τρομπούκης, Χαζίμ Μονσούρ, Χρήστος Ράντου, Στέλιος Τυριακίδης