Ο υπέροχος κήπος του Μεγάρου θα ζήσει – για πρώτη φορά – μέσα από γιγαντοοθόνη, μια μοναδική βραδιά όπερας, την προσεχή

Δευτέρα, 13/6 στις 9 το βράδυ.

Από το μοναδικό Μέγαρο των Τεχνών «Βασίλισσα Σοφία» (Palau de les Arts – Reina Sofia) της Βαλένθια σε απευθείας μετάδοση – κάτω από τον Αττικό ουρανό – οι φίλοι της μουσικής θα απολαύσουν το αριστούργημα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Τόσκα» με μια εξαιρετική διανομή, με κορυφαίο τον διάσημο βαρύτονο Μπρυν Τέρφελ και τον αρχιμουσικό Ζούμπιν Μέτα στο πόντιουμ.

Με την εκδήλωση αυτή, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Δήμου της Αθήνας με το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο σχετικού πρωτοκόλλου που περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες συνέργειες και το περιεχόμενο του οποίου θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Προάγγελος της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής Αθηνών – που θα γιορτασθεί και στους κήπους του Μεγάρου, την Τρίτη 21 Ιουνίου – η «ζωντανή» μετάδοση από τη Βαλένθια, είναι αποτέλεσμα της μόνιμης συνεργασίας του Viva Europa, με το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που διοργανώνεται Πανελλαδικά από την μη-κερδοσκοπική εταιρεία Μ.Ε.Σ.Ο. Μουσικές Εκδηλώσεις.

Η πρώτη «ζωντανή» μετάδοση του Viva Europa έγινε τον Ιούνιο του 2009 με τις «Βαλκυρίες»  του Βάγκνερ. Σήμερα η Viva Europa θεωρείται θεσμός και «συνδέει» μουσικά πάνω από 70 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά για το 2011, το Viva Europa είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος για τον Εθελοντισμό και τελεί υπό την Υψηλή Αιγίδα της Αντιπροέδρου και Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Βιβιάν Ρέντινγκ (Vivianne Reding).

Γέννημα της πόλης της Βαλένθια ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα υπογράφει το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικά πολιτιστικό κέντρο που άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2005 και ανέβασε την πρώτη του όπερα ένα χρόνο αργότερα, τον «Φιντέλιο» του Μπετόβεν.

Η παραγωγή που θα παρακολουθήσουμε, καθισμένοι στο γρασίδι του κήπου, φέρει την υπογραφή του Μεγάρου των Τεχνών ‘Βασίλισσα Σοφία’, του Φεστιβάλ Πουτσίνι(Fondazione Festival Pucciniano, Torre del Lago Puccini), της Όπερας του Μόντε Κάρλο και του Τεάτρο Ρέτζιο του Τορίνο και είναι ενταγμένη στο IV Festival del Mediterrani του οποίου Πρόεδρος είναι ο κορυφαίος αρχιμουσικός Ζούμπιν Μέτα.

Καινούρια παραγωγή του Μεγάρου Τεχνών της Βαλένθια, η «Τόσκα» διαθέτει εξαιρετικούς συντελεστές καθώς και μια διανομή σπουδαίων ερμηνευτών. Τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο Ζούμπιν Μέτα, την σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζαν Λουί Γκρεντά (Jean-Louis Grinda) διευθυντής από το 2007 της όπερας του Μόντε Κάρλο, τα σκηνικά η Ιζαμπέλ Παρτιό-Πιερί (Isabelle Partiot-Pieri), τους φωτισμούς ο Ρομπέρτο Βεντούρι (Roberto Venturi) και τα κοστούμια ο Κριστιάν Γκασκ (Christian Gasc).

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τόσκα η Οκσάνα Ντίκα (Oksana Dyka), νεαρή ουκρανικής καταγωγής σοπράνο που λάμπει στις μεγάλες λυρικές σκηνές, Μάριο Καβαραντόσσι ο σπουδαίος ισπανός τενόρος Χόρχε ντε Λεόν (Jorge de Leon) ενώ βαρόνος Σκάρπια θα είναι ο βαρύτονος Μπρυν Τέρφελ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής σήμερα. Τη διανομή συμπληρώνουν ο Μικα Καρες(Mika Kares) στο ρόλο του Τζέζαρε Αντζελότι, ο Φάμπιο Πρεβιάτι (Fabio Previati) σ’ αυτόν του νεωκόρου και στο ρόλο του Σπολέτα ο Εμίλιο Σάντσεζ (Emilio Sanchez). Συμπράττουν η Orquestra de la Comunitat Valenciana και δύο χορωδίες (Cor de la Generalitat Valenciana και Escolania de la Mare de Deu dels Desemparats).

Τόσκα: η εξαιρετική σοπράνο Οκσάνα Ντίκα
Καβαραντόσι : ο ισπανός τενόρος Χόρχε ντε Λεόν και στον ρόλο του Σκάρπια ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της λυρικής σκηνής ο ουαλός βαρύτονος Μπρυν Τέρφελ

Με αγγλικούς υπότιτλους