Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Πειραματισμοί με την Αφήγηση 2 στο θέατρο Φούρνος

Πειραματισμοί με την Αφήγηση  2 στο θέατρο Φούρνος
Ο Φούρνος κλείνει τη φετινή χρονιά παρουσιάζοντας ένα μέρος των αποτελεσμάτων της ερευνητικής ομάδας που συνεργάζεται στο χώρο των σύγχρονων 

διαδραστικών τεχνών στον οποίο υπήρξε πρωτοπόρος.

Η ομάδα FournosLab ασχολείται με την αφήγηση σε όλες της τις μορφές και την αξιοποίηση της στις Τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με την διαδραστική αφήγηση σε όλα τα επίπεδα όπως το τεχνολογικό, το αισθητικό ή το φιλοσοφικό.

 

Στα πλαίσια της Δεύτερης Συνάντησης για την Αφήγηση , σε συνεργασία με το εργαστήριο Πολυμέσων Υπερμέσων και Βίντεο Τέχνης της ΑΣΚΤ παρουσιάζει στο Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό Φούρνος δείγματα των παραπάνω αναζητήσεων με την μορφή Εικαστικών, Διαδραστικών, Θεατρικών και Μουσικών έργων καθώς και επιστημονικών και φιλοσοφικών «αφηγήσεων».

 

10 – 18 Ιουνίου 6μμ έως 10 μμ


Βαβέλ 


Μία Διαδραστική – συνεργατική βίντεο εγκατάσταση της Κατερίνας Αντωνοπούλου. Το έργο Βαβέλ είναι μία διαδραστική – συνεργατική βίντεο εγκατάσταση που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται μία διήγηση από την υποκειμενικότητα του δημιουργού  αλλά και του θεατή.


22 – 30 Ιουνίου 6μμ έως 9 μμ


Ρούχο

Εικαστική έκθεση και διαδραστικά μέσα της Άννας Μελή. Η έκθεση αποτελείται από ένα Ρούχο-γλυπτό το οποίο περιστοιχίζεται από άλλα έργα- βιογραφικές σημειώσεις - ημερολογιακού χαρακτήρα.

Το Ρούχο, είναι ένα διαδραστικό έργο το οποίο ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να πλησιάσει και να αγγίξει αλλάζοντας τις εικόνες του.

22 – 30  Ιουνίου 10μμ, την Τετάρτη 22 Ιουνίου η παράσταση θα γίνει στις 12 μμ

Θέλεις να πας μακριά;

Θεατρικό μονόπρακτο με αφορμή την πραπάνω έκθεση. Παίζει η ηθοποιός Πέννυ Μηλιά

Ο εκθεσιακός χώρος κάθε βράδυ μετά το τέλος της έκθεσης μετατρέπεται σε ένα χωροχρονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ένας θεατρικός μονόλογος.


Το βιωματικό έργο που εναλλάσσεται ανάμεσα σε παράλογο και λογική, σε όνειρο και πραγματικότητα. Μία προσπάθεια για ένα πορτρέτο ενός σύγχρονου κοριτσιού, με παιδική αφέλεια, που προσπαθεί να τοποθετηθεί στον παρηκμασμένο πολιτισμό του τώρα, μέσα από τις δυσκολίες της «εύκολης» εποχής.

 

Σκηνοθετική επιμέλεια ομάδα του Fournoslab

Είσοδος: 10 ευρώ το άτομο
 

Τρίτη 14 Ιουνίου στις 10μμ


Γραφηγήσεις  Μουσική παράσταση του  ΚΣΥΜΕnsemble


Θα παρουσιασθούν έργα βασισμένα σε γραφικές παρτιτούρες οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα μέλη του Συνόλου από τον Δεκέμβριο 2010 ως τον Απρίλιο 2011 και παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Θα παρουσιασθούν έργα βασισμένα σε γραφικές παρτιτούρες οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα μέλη του Συνόλου από τον Δεκέμβριο 2010 ως τον Απρίλιο 2011 και παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

 

Το ΚΣΥΜΕnsemble είναι το μουσικό σύνολο του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 2009 από μέλη του ΚΣΥΜΕ με σκοπό την έρευνα της γραφικής μουσικής απεικόνισης. Τα έργα που θα ακουστούν στη συναυλία βασίζονται σε γραφικές παρτιτούρες οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα μέλη του Συνόλου. Στις παρτιτούρες αυτές η σημειογραφία εκτείνεται από την παραδοσιακή μουσική γραφή ως τα γραφήματα, αφήνοντας περιθώρια στους εκτελεστές για αυτοσχεδιασμό.

 


 ΣΥΜΕnsemble: Αναστασία Χρυσανθακοπούλου - φωνητικά, τρομπέτα και ιδιόφωνα, Νικολέτα Χατζοπούλου - βιόλα ντα γκάμπα, φωνητικά, Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου - κρουστά, φωνητικά, Νίκος Χαριζάνος - κιθάρα, ιδιόφωνα, Πέτρος Φραγκίστας και Κώστας Μαντζώρος - πλήκτρα και ηλεκτρονικά, Άκης Δαούτης - μπάσο .

Είσοδος 10 ευρώ το άτομο

1 Ιουλίου Παρασκευή στις 10 μμ

Αφηγήσεις για δύο όργανα
Μουσική παράσταση του Ensemble AИASTROPHOS
(Τάνια Σικελιανού, βιολί και Κωνσταντίνος Ανδρέου , φλάουτο)

Μία ολιστική προσέγγιση της εξελικτικής πορείας των νέων ρεαλιστικών τάσεων  που κυμαίνονται από την αρμονική αυστηρότητα μέχρι την πνευματικότητα και το πληθωρικό χιούμορ, συνυφασμένα σε ένα συνεχή διάλογο με κινούμενες εικόνες και ηλεκρονικό ήχο. Συνθέτες διαφορετικών εθνικοτήτων συμβάλλουν σε αυτό το διεξοδικό ταξίδι όπου ο «πρωτόγονος» ήχος του φλάουτου και ο αψύς ήχος του βιολιού παρουσιάζουν με λαμπρή σεμνότητα.

 


Θα παρουσιαστούν έργα των συνθετών T. Takemitsu, M. Feldman, A. Jolivet, T. Σικελιανού, Μ. Μπορμπουδάκη, Κ. Μαντζώρου, Ν. Χατζοπούλου, Ν. Χαριζάνου, Α. Δαούτη και Π. Φραγκίστα.

Είσοδος 10 ευρώ το άτομο

 

Πέμπτη 16 Ιούνιου στις 7μμ 
Διαλέξεις για την αφήγηση

Διαλέξεις για την αφήγηση / Είσοδος ελεύθερη

 

Η ημέρα αυτή αφιερώνεται στις θεωρητικές προσεγγίσεις του φαινομένου της αφήγησης. Η οργανωτική ομάδα παρουσιάζει την πορεία και τα συμπεράσματα της και καλεί  επιστήμονες από διαφορετικά πεδία να παρουσιάσουν τους προβληματισμούς τους.


   
Αφήγηση, ένα από τα βασικότερα εργαλεία  για τον πολιτισμό και την τέχνη  
Μάνθος Σαντοριναίος - Επίκουρος Καθηγητής Πολυμέσων-Υπερμέσων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

 

Διαδραστική αφήγηση και καλλιτεχνική δημιουργία
Σταυρούλα Ζώη, Δρ. Πληροφορικής, Ε.Ε.Δ.Ι.Π. Εργαστηρίου Πολυμέσων-Υπερμέσων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

 

Η αφήγηση του χώρου και του σώματος – Παραστατικές τέχνες και τεχνολογία
Εμμανουέλα ΒογιατζάκηΚρουκόβσκι. Σκηνογράφος/ Ενδυματολόγος/ Βίντεο καλλιτέχνης
Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Υπολογιστική Αφηγηματολογία
Ιωάννης Κόντος
, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Το «Εγώ» ως το Κέντρο της Αφηγηματικής Βαρύτητας
Ελένη Μανωλακάκη, Λέκτορας, Φιλοσοφία της Γλώσσας, Τμήμα Μεθοδολογίας,
Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Αττίκ στο Παρίσι, έκθεση στην αίθουσα Τέχνης Ιανός
27.01.2017 14:46
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο Παρίσι του Αττίκ! Σχέδια, παρτιτούρες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας μεταφέρουν στο μαγευτικό Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα.
Τιμητική εκδήλωση για την Άλεξ Μυλωνά στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
18.11.2016 14:20
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά μας προσκαλεί στην εκδήλωση προς τιμήν της Άλεξ Μυλωνά την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 18:30, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο της φιλολόγου Claudette Labrosse "Εισαγωγή στο έργο της Άλεξ Μυλωνά" και θα προβληθεί οπτικοακουστική αφήγηση της Ελένης Μυλωνά για την μητέρα της.
Συναισθησία - Solomon's Case: η εγκατάσταση του μastroKristo στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
23.06.2016 13:54
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, φιλοξενεί τη διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση "Συναισθησία - Solomon's Case" σε Έρευνα – Visuals – Μουσική: μastroKristo, κατά την διάρκεια της οποίας, ο επισκέπτης θα κληθεί να χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις.
Γκάζι, ακούς; Μνήμες και αφηγήσεις από το Γκάζι σε μια έκθεση προφορικών μαρτυριών
07.06.2016 10:30
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν, από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου 2016, τη διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;».
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.