Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κωστής Καλογρούλης: Η Εξέλιξη του Διηγήματος

Κωστής Καλογρούλης: Η Εξέλιξη του Διηγήματος
Η Μικρή Άρκτος στο πλαίσιο της σειράς Δοκιμίων που πρόσφατα  ξεκίνησε, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό μια πολύ σημαντική εργασία: το βιβλίο του

Κωστή Καλογρούλη, \"Η εξέλιξη του διηγήματος\", μια κριτική προσέγγιση σε ένα λογοτεχνικό είδος που και στη χώρα μας διαθέτει πλέον πολλούς και φανατικούς φίλους.

 

Αν και το διήγημα αποτελεί  ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή  λογοτεχνικά είδη, οι κριτικές μελέτες που το προσεγγίζουν αυτόνομα είναι κατ’ αναλογία λιγοστές.


Η εργασία του Κωστή Καλογρούλη αποτελεί μια πρώτη απάντηση στο υπαρκτό βιβλιογραφικό κενό, αλλά ταυτόχρονα όντας γραμμένη με απλό και ευθύβολο τρόπο, γίνεται κτήμα και βοήθημα σε όλους τους αναγνώστες.

 

Στην εξέλιξη του διηγήματος  ο Κωστής Καλογρούλης επιχειρεί  μια  πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης του περίπλοκου και διαρκώς εξελισσόμενου λογοτεχνικού είδους του διηγήματος. Έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή, σχετική με ζητήματα ορολογίας, σύγ-χρονων θεωριών και ιστορικού υπόβαθρου, εξετάζονται κριτικά τριάντα δύο διηγήματα- σταθμοί στη σύγχρονη ιστορία της λογοτεχνίας από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ού.

 

 

Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν τόσο ορισμένα πασί-γνωστα κλασικά διηγήματα όσο και άλλα λιγότερο γνωστά στο ελληνικό -και όχι μόνο- αναγνωστικό κοινό. Μέσα από αυτήν τη σύντομη αλλά περιεκτική κριτική προσέγγιση αυτών των έργων γίνεται η προσπάθεια αποτύπωσης της ποικιλομορφίας -υφολογικής και θεματικής- που παρατηρείται στο λογοτεχνικό αυτό είδος, το οποίο ελάχιστα έχει μελετηθεί αναλογικά με  το μυθιστόρημα .

 

Ανθολογούνται  και προσεγγίζονται οι συγγραφείς:

Ε. Τ. A. Hoffmann, Washington Irving, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, Nikolai Gogol, Herman Melville, Guy de Maupassant, Γεώργιος Βιζυηνός, Anton Chekhov, Ste-phen Crane, Henry James, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Joseph Conrad, James Joyce, Somerset Maugham, Max Beerbohm, Katherine Mansfield, Katherine Anne Porter, Ern-est Hemingway, Karen Blixen (Isak Dinesen), Jorge Luis Borges, Shirley Jackson, J. D. Salinger, Italo Calvino, Bernard Malamud, Gabriel Garcia Marquez, John Cheever, Flannery O\' Connor, William Trevor, Tobias Wolff, Raymond Carver, Ann Beattie


 
Κωστής Καλογρούλης

Ο Κωστής Καλογρούλης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και κλασικές σπουδές στα πανεπιστήμια του Κεντ και του UCL και απέκτησε το διδακτορικό του στη συγκριτική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Αγγλική και Αμερικάνικη λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα είναι μεταφραστής. Το πρώτο του βιβλίο ήταν η μελέτη Προσεγγίσεις στην Αμερικάνικη λογοτεχνία (Γαβριηλίδης 2008). Έχει επίσης αναλάβει τις κριτικές εισαγωγές για τα πλήρη έργα του Χέμινγουεϊ για τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.