Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Υπερπαραγωγή από την ομάδα Χορού Lemurius στο Φεστιβάλ Αθηνών

Υπερπαραγωγή από την ομάδα Χορού Lemurius στο Φεστιβάλ Αθηνών
Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση σύγχρονου χορού «Υπερπαραγωγή», από την ομάδα Lemurius, η οποία θα πραγματοποιηθεί

στην Πειραιώς 260 στις 15 και 16 Ιουνίου 2011.

 

Ο Νίκος Δραγώνας, ο Γιάννης Μανταφούνης και η Κατερίνα Σκιαδά, έχοντας ήδη διανύσει σημαντική πορεία ως χορευτές σε άλλες ομάδες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την ομάδα χορού Lemurius, με έναυσμα τους την αγάπη για την έννοια της κοινότητας, αλλά και με διάθεση να αμφισβητήσουν τις συμβάσεις γύρω από το χορευτικό θέαμα .

 


Με συνέπεια στο βασικό στόχο ίδρυσης της, η ομάδα Lemurius προχωρά  στη δημιουργία του τελευταίου της έργου, μια low budget Υπερπαραγωγή.

 


Ενενήντα χορευτές και μη, απάντησαν γραπτά σε ένα ερωτηματολόγιο που τους καλούσε να προτείνουν μια αρχή, ένα τέλος και μία σκηνή , μιας υποθετικής παράστασης που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν. Βασισμένη στις ιδέες που προέκυψαν από τις απαντήσεις αυτές, η Υπερπαραγωγή φιλοδοξεί να παρουσιάσει επί σκηνής «θέσεις», προσωπικότητες, επιλογές που μοιάζουν ασύμβατες, όμως τελικά είτε δρουν συμπληρωματικά είτε αποκτούν λόγο ύπαρξης ακριβώς μέσα από τη συγχώνευσή τους. Οι τρεις χορογράφοι επιχειρούν να μεταφράσουν και να συνδέσουν με τέτοιο τρόπο το υλικό τους, ώστε να δημιουργήσουν  μια δική τους λογική, βάσει της οποίας ο θεατής να αναγνώσει το έργο .

 

 

Η ομάδα Lemurius συστάθηκε το 2004 από τους χορευτές Γιάννη Μανταφούνη, Κατερίνα Σκιαδά και τον μουσικό Αναστάση Γούλιαρη. Το πρώτο της έργο Προβάλλοντας τη σκιά παρουσιάστηκε στον Κρατήρα στην Αθήνα το 2004, στο Δημοτικό θέατρο Ναυπλίου το 2005, στο 11ο Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, στο MAD festival στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού τον Απρίλιο του 2006 καθώς και στο εξωτερικό, στο ‘Balkan Dance Platform” στα Σκόπια τον Δεκέμβριο του 2005 και στο φεστιβάλ “Τanec Praha” στην Πράγα τον Ιούνιο του 2006. To δεύτερο έργο της ομάδας Ανθρώπινες Διαστάσεις δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας για το 4ο Διεθνές φεστιβάλ χορού Αθήνας και παρουσιάστηκε στη Τεχνόπολη το 2006. Η ομάδα έχει επίσης παραδώσει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και τεχνικής σε πόλεις της Ελλάδας όπως το Ναύπλιο και η Καρδίτσα. Το 2009 παρουσίασε το έργο Cross Talk στο “Κινητήρας Στούντιο”, στο  Βουλευτικό  Ναυπλίου (Ιανουάριος 2010) και στο 16ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

 

 

Ο Νίκος Δραγώνας είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τις ομάδες: Ανάλια, 14η Μέρα, Ad Lib, Χρονοθέατρο, με το Εθνικό Θέατρο και με τις χορογράφους: Βάσω Μπαρμπούση, Νατάσσα Ζούκα, Αποστολία Παπαδαμάκη και Πέρσα Σταματοπούλου . Από το 1988 έως το 2000 ανήκε στο δυναμικό της Ομάδας Εδάφους. Συμμετείχε ως βοηθός χορογράφου στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ΑΘΗΝΑ 2004. Από το 2005 ασκεί παράλληλα με το χορό και τη ρεφλεξολογία. 

 

 

Η Κατερίνα Σκιαδά είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Μάγιας Σοφού (1995). Συνέχισε τις σπουδές της στο London Contemporary School of Dance (1995-1996). Έχει χορέψει με την ομάδα Transitions Dance Company της σχολής Laban Centre, απ’ όπου αποφοίτησε με τιμητική διάκριση. Έχει xoρέψει σε έργα των χορογράφων L.Anderson, C.Linehan, C.Brumachon, C.Creange, J.Watton, W.Forsythe και με την ομάδα Déjà Donné. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τις ομάδες: Κινητήρας , Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, sinequanon, Landscape, Griffon, την Αγγελική Στελλάτου και τον Κωνσταντίνο Ρήγο. Συμμετείχε ως βοηθός χορογράφου στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ΑΘΗΝΑ 2004.

 

 

Ο Γιάννης Μανταφούνης είναι απόφοιτος του Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (1999). Συμμετείχε στις διεθνείς ομάδες χορού Göteborg Opera (1999-2001) και Nederlands Dans Theater (2003-2004). Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη (2002) και την ίδια χρονιά κέρδισε το Βραβείο Πρώτου Χορευτή από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2004, συμμετείχε ως ερμηνευτής στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ΑΘΗΝΑ 2004. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Lemurius (2004), ενώ από το 2005 αποτελεί μέλος της ομάδας The Forsythe Company.

 

 


Χορογραφία/ Ερμηνεία Νίκος Δραγώνας, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά
Επιμέλεια σκηνικού Ρόζα Γιαννοπούλου, Κλειώ Μπομπότη
Σχεδιασμός Φωτισμού Aλέκος  Γιάνναρος
Επιμέλεια κοστουμιών Δέσποινα Μακαρούνη
Μουσικοί Αναστάσης Γούλιαρης, Δημήτρης Τάσαινας, Φωτεινός Τσακόπουλος
Διασκευή – Ενορχήστρωση μουσικής Δημήτρης Τάσαινας

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Scratch, performance από την ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum
01.12.2016 17:27
Η ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum παρουσιάζει την performance, Scratch, στο χώρο DanceVacuum – Centre of Performing Arts, στο Χαλάνδρι.
Ανδρέου – Μπουμπάκη: Νέοι χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών 2016
18.07.2016 12:32
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260, στις 30 και 31 Ιουλίου 2016, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τo A Kind of Fierce της Κατερίνας Ανδρέου και το and we are not at the same place. των Άρια Μπουμπάκη, Pauline Brun, Noga Golan, Calixto Neto, με τα οποία ολοκληρώνονται οι παραστάσεις χορού του φεστιβάλ.
Οpus, του Χρήστου Παπαδόπουλου στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
15.07.2016 14:09
Ο νέος και ανερχόμενος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, με την ομάδα του Λέων και Λύκος, παρουσιάζει στις 17 και 18 Ιουλίου 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζει την δεύτερη χορογραφική δουλειά του με τίτλο "OPUS".
Ευαγγελία Κολύρα & Άρτεμις Λαμπίρη: Νέοι χορογράφοι στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
14.07.2016 13:17
Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας οι παραστάσεις 10,000 LITRES της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΛΥΡΑ και ME ON TOP της ΑΡΤΕΜΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗ.
1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου χορού στο Θέατρο ΠΚ
05.07.2016 14:49
Το Θέατρο ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες και διοργανώνει την 1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού. Με στόχο η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού να γίνει θεσμός, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ θα φιλοξενήσει νέους χορευτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις ιδέες τους προάγοντας την τέχνη του χορού.