Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση σύγχρονου χορού «Υπερπαραγωγή», από την ομάδα Lemurius, η οποία θα πραγματοποιηθεί

στην Πειραιώς 260 στις 15 και 16 Ιουνίου 2011.

Ο Νίκος Δραγώνας, ο Γιάννης Μανταφούνης και η Κατερίνα Σκιαδά, έχοντας ήδη διανύσει σημαντική πορεία ως χορευτές σε άλλες ομάδες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την ομάδα χορού Lemurius, με έναυσμα τους την αγάπη για την έννοια της κοινότητας, αλλά και με διάθεση να αμφισβητήσουν τις συμβάσεις γύρω από το χορευτικό θέαμα.

Με συνέπεια στο βασικό στόχο ίδρυσης της, η ομάδα Lemurius προχωρά  στη δημιουργία του τελευταίου της έργου, μια low budget Υπερπαραγωγή.

Ενενήντα χορευτές και μη, απάντησαν γραπτά σε ένα ερωτηματολόγιο που τους καλούσε να προτείνουν μια αρχή, ένα τέλος και μία σκηνή, μιας υποθετικής παράστασης που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν. Βασισμένη στις ιδέες που προέκυψαν από τις απαντήσεις αυτές, η Υπερπαραγωγή φιλοδοξεί να παρουσιάσει επί σκηνής «θέσεις», προσωπικότητες, επιλογές που μοιάζουν ασύμβατες, όμως τελικά είτε δρουν συμπληρωματικά είτε αποκτούν λόγο ύπαρξης ακριβώς μέσα από τη συγχώνευσή τους. Οι τρεις χορογράφοι επιχειρούν να μεταφράσουν και να συνδέσουν με τέτοιο τρόπο το υλικό τους, ώστε να δημιουργήσουν  μια δική τους λογική, βάσει της οποίας ο θεατής να αναγνώσει το έργο.

Η ομάδα Lemurius συστάθηκε το 2004 από τους χορευτές Γιάννη Μανταφούνη, Κατερίνα Σκιαδά και τον μουσικό Αναστάση Γούλιαρη. Το πρώτο της έργο Προβάλλοντας τη σκιά παρουσιάστηκε στον Κρατήρα στην Αθήνα το 2004, στο Δημοτικό θέατρο Ναυπλίου το 2005, στο 11ο Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, στο MAD festival στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού τον Απρίλιο του 2006 καθώς και στο εξωτερικό, στο ‘Balkan Dance Platform” στα Σκόπια τον Δεκέμβριο του 2005 και στο φεστιβάλ “Τanec Praha” στην Πράγα τον Ιούνιο του 2006. To δεύτερο έργο της ομάδας Ανθρώπινες Διαστάσεις δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας για το 4ο Διεθνές φεστιβάλ χορού Αθήνας και παρουσιάστηκε στη Τεχνόπολη το 2006. Η ομάδα έχει επίσης παραδώσει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και τεχνικής σε πόλεις της Ελλάδας όπως το Ναύπλιο και η Καρδίτσα. Το 2009 παρουσίασε το έργο Cross Talk στο “Κινητήρας Στούντιο”, στο  Βουλευτικό  Ναυπλίου (Ιανουάριος 2010) και στο 16ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ο Νίκος Δραγώνας είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τις ομάδες: Ανάλια, 14η Μέρα, Ad Lib, Χρονοθέατρο, με το Εθνικό Θέατρο και με τις χορογράφους: Βάσω Μπαρμπούση, Νατάσσα Ζούκα, Αποστολία Παπαδαμάκη και Πέρσα Σταματοπούλου. Από το 1988 έως το 2000 ανήκε στο δυναμικό της Ομάδας Εδάφους. Συμμετείχε ως βοηθός χορογράφου στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ΑΘΗΝΑ 2004. Από το 2005 ασκεί παράλληλα με το χορό και τη ρεφλεξολογία. 

Η Κατερίνα Σκιαδά είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Μάγιας Σοφού (1995). Συνέχισε τις σπουδές της στο London Contemporary School of Dance (1995-1996). Έχει χορέψει με την ομάδα Transitions Dance Company της σχολής Laban Centre, απ’ όπου αποφοίτησε με τιμητική διάκριση. Έχει xoρέψει σε έργα των χορογράφων L.Anderson, C.Linehan, C.Brumachon, C.Creange, J.Watton, W.Forsythe και με την ομάδα Déjà Donné. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τις ομάδες: Κινητήρας, Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, sinequanon, Landscape, Griffon, την Αγγελική Στελλάτου και τον Κωνσταντίνο Ρήγο. Συμμετείχε ως βοηθός χορογράφου στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ΑΘΗΝΑ 2004.

Ο Γιάννης Μανταφούνης είναι απόφοιτος του Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (1999). Συμμετείχε στις διεθνείς ομάδες χορού Göteborg Opera (1999-2001) και Nederlands Dans Theater (2003-2004). Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη (2002) και την ίδια χρονιά κέρδισε το Βραβείο Πρώτου Χορευτή από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2004, συμμετείχε ως ερμηνευτής στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ΑΘΗΝΑ 2004. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Lemurius (2004), ενώ από το 2005 αποτελεί μέλος της ομάδας The Forsythe Company.

Χορογραφία/ Ερμηνεία Νίκος Δραγώνας, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά
Επιμέλεια σκηνικού Ρόζα Γιαννοπούλου, Κλειώ Μπομπότη
Σχεδιασμός Φωτισμού Aλέκος  Γιάνναρος
Επιμέλεια κοστουμιών Δέσποινα Μακαρούνη
Μουσικοί Αναστάσης Γούλιαρης, Δημήτρης Τάσαινας, Φωτεινός Τσακόπουλος
Διασκευή – Ενορχήστρωση μουσικής Δημήτρης Τάσαινας