Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Εν Οίκω» Νίκη Καναγκίνη. Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και έχει ήδη παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία. Θα διαρκέσει από τις 8 Ιουνίου έως και τις 31 Ιουλίου 2011 και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 20:00.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα και Αρετή Λεοπούλου φρόντισαν, όσο ήταν δυνατόν, να σεβαστούν τις προθέσεις και το πνεύμα της δημιουργού, καθώς η ίδια η Καναγκίνη είχε σχεδιάσει τον Μάρτιο του 2008 την έκθεση αυτή, ωστόσο μετά τον ξαφνικό της θάνατο τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η έκθεση αναβλήθηκε.

Η Νίκη Καναγκίνη (1933-2008) υπήρξε μια πολύμορφη και σκεπτόμενη  καλλιτέχνις,  αντιπροσωπευτική για τις ανησυχίες και τον δυναμισμό της μεταξύ των ελλήνων καλλιτεχνών της γενιάς της, με έντονη εκθεσιακή παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το έργο της παρουσιάζει διαρκή ανέλιξη και πρωτοτυπία, από την αρχική ενασχόλησή της  με τη ζωγραφική στις προεκτάσεις του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και στη συνέχεια με  τη στροφή της προς άλλες εκφραστικές κατευθύνσεις μέσα στον χώρο, με άξονα την εννοιολογική τέχνη και  την αξιοποίηση της τεχνολογίας: εγκαταστάσεις, δράσεις, φωτογραφία, βίντεο. Χωρίς να ενδίδει αβασάνιστα στους τρέχοντες συρμούς, προχωρά  πάντα προσεκτικά, μετά από θεωρητική επισκόπηση και αναλυτική επεξεργασία, πριν οδηγηθεί στη σύνθεση. 

Η επιμονή της στο θεωρητικό πλαίσιο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας μαρτυρείται από τη συμμετοχή της στη διοργάνωση συνεδρίων, συμπόσιο για την ίδρυση Μουσείου και Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα (1977), συνέδριο για τη Σύγχρονη Τέχνη και Παράδοση (1981), συμπόσιο με θέμα «Από την Αίσθηση στο Συναίσθημα (1999)», ημερίδα στην Ύδρα με θέμα Θρησκευτικότητα και Τέχνη (2001).

Παρόλο που η Νίκη Καναγκίνη δεν υπήρξε στρατευμένη φεμινίστρια, ο κοινωνικός  της προβληματισμός και τα προσωπικά της βιώματα της υπαγόρευσαν τεχνικές και θέματα που αναφέρονται στην έμφυλη ταυτότητα.
Η έκθεση «Εν Οίκω. Νίκη Καναγκίνη» προβάλλει μια ακόμη όψη της  γυναικείας δημιουργίας αλλά και τους προβληματισμούς και τις απόπειρες έκφρασης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. 

Για την έκθεση έχει εκδοθεί κατάλογος τεκμηρίωσης, ενώ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης. 

Επιμέλεια Έκθεσης: Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα, Αρετή Λεοπούλου